Dakłas to przepyszne ciasto bezowe wypełnione kremem kajmakowym z orzechami i daktylami. Zadziwiająco proste do zrobienia w domu!
Dakłas / Dacquoise (7 składników)
Dakłas to bez dwóch zdań najlepsze ciasto jakie potrafię zrobić i naprawdę nie wierzę, że jeszcze nie było go na blogu. Jak dla mnie jest po prostu perfekcyjne: smak, tekstura, proste składniki i łatwość przygotowania. Po raz pierwszy spróbowałam tego ciasta w cukierni Sowa i zdecydowanie była to miłość od pierwszego kęsa. Mimo, że nie przepadam za bezą i deserami bezowymi, ten tort jest jednym z najlepszych, jakie w życiu jadłam. Zachęcam, aby dać mu szansę nawet jeśli klasyczne bezy nie należą do Waszych faworytów.
Między spodami z bezy, z wierzchu kruchej a w środku kryjącej miękkie nadzienie, orzechy włoskie i daktyle, znajduje się krem na bazie kajmaku, mascarpone i bitej śmietany. Cudowne połączenie! Nie wspominając o tym, że domowa, świeżutka, rozpływająca się w ustach wersja jest nie do pobicia! A jaka satysfakcja, móc powiedzieć gościom, że to ciasto zostało wykonane własnoręcznie. Tylko ostrzegam, będziecie musieli piec je za każdym razem, przy każdej okazji :) Po wypróbowaniu niezliczonych przepisów na dakłas pozbierałam wszystko czego się nauczyłam i tak postała ta receptura :) Jest uproszczona, bezproblemowa w przygotowaniu i co najważniejsze – wychodzi za każdym razem.
Wskazówki
- W bezie można delikatnie zmniejszyć ilość cukru (np. do 200 g) , jeśli nie przepadacie za zbyt słodkimi deserami.
- Krem kajmakowy można też modyfikować – dodać kawy rozpuszczalnej, lub wzbogacić o świeże owoce.
Dakłas / Dacquoise
Drukuj przepisSkładniki
► białka jaj [200 g / 6 sztuk z jaj rozmiaru L ]
► cukier [300 g / 1 i 1/2 szklanki]
► suszone daktyle [100 g]
► orzechy włoskie [100 g]
► mascarpone [250g]
► śmietanka 36% [200 g]
► kajmak [150 g]
Przygotowanie
- 6 białek w temperaturze pokojowej ubić na sztywno (aby lepiej się ubiły można dodać małą szczyptę soli). Ubijanie białek to kluczowy krok w pieczeniu tego ciasta – właściwie jedyna rzecz o jaką można się martwić, reszta to bułka z masłem. :) Ale nie ma się czego bać – to bardzo prosta czynność, z którą każdy da sobie radę! Kiedy białka będą już sztywne powoli dodawać cukier. Finalna masa musi być biała i lśniąca, a po przeciągnięciu palca czy noża przez ubite białko, pozostały ślad nie powinien od razu zniknąć. Po ubiciu w konsystencji przypomina nieco piankę do golenia.
- Posiekać 100 g daktyli i 100 g orzechów włoskich na średniej wielkości kawałki, takie, żeby dobrze wkomponowały się w bezę. Wymieszać posiekane daktyle z orzechami tak, aby daktyle nie skleiły się ze sobą w cieście. Wmieszać połowę przygotowanych bakalii delikatnie w ubite białka.
- Na blaszce do pieczenia uformować dwa podłużne prostokąty mniej więcej równej wielkości. Jeśli macie dwie blachy, mogą to być blaty okrągłe, ja z oszczędności miejsca zwykle piekę prostokątne na jednej blaszce.
- Gotową blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) i zmniejszyć grzanie do 140 stopni. Piec przez 90 minut (jeśli używacie dwóch blaszek polecam przełożyć je z góry na dół między sobą po godzinie, żeby równomiernie się upiekły).
- Po upływie tego czasu bezy powinny być perfekcyjnie wysuszone, można je wyjąć i ostudzić.
- W osobnej misce wymieszać 200 g mascarpone i 150 g masy kajmakowej. Śmietankę ubić i dodać do masy. Gdy będzie gładka, dodać resztę daktyli i orzechów.
- Nałożyć krem na jeden ostudzony blat i przykryć drugim.
- Górę ciasta opcjonalnie można udekorować ciemnym kakao i cukrem pudrem.
Przechowywanie i mrożenie
Dakłas przechowywać w lodówce do 3 dni. Blaty bezowe można przełożyć kremem dzień przed podaniem. Nie nadaje się do mrożenia.
Kalorie i makroskładniki
Kalorie i makroskładniki na 1 z 16 kawałków, ze składników podanych w przepisie, bez żadnych modyfikacji.
Na 1 kawałek
298 kcal, 32 g węglowodanów, 18 g tłuszczu, 4 g białka
- wartości poglądowe i uśrednione, obliczone za pomocą ogólnodostępnych kalkulatorów kalorii. Najdokładniejsze obliczenia wykonasz uwzględniając konkretne, użyte przez siebie produkty.
Jeśli masz jakieś pytania…
Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku. Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! Przeglądanie Waszych kulinarnych dokonań to dla mnie ogromna radość!
133 komentarze
Czy można zastąpić cukier ksilytolem bo mam cukrzycę, a bardzo uwielbiam DAKŁAS pozdrawiam
Witam
Proszę mi powiedzieć jakie mniej więcej wymiary tych prostokątów…tak mniej więcej bo mam przeczucie że coś zrobię nie tak ,🙂…i czy zamiast daktyli mogę użyć no nie wiem np rodzynek?
Pychotkaaaa! Robiłam już albo dopiero drugi raz i nie wiedzieć czemu – bo nic skomplikowanego. Pokroić, wymieszać i upiec, a potem wszystko poskładać. Prościzna bym rzekła ale to dzięki temu, że tak w jasny sposób podany jest przepis. Dziękuję Paula i pozdrawiam.
Iwona
W jaki sposób zmodyfikować krem o kawę rozpuszczalna?
Jeśli jest pudrowa można dodać od razu, jeśli w granulkach można porządnie wymieszać z 2 łyżkami kremu, kiedy całkowicie się połączy wymieszać z resztą. Nie radziłabym dodawać dodatkowej wody, żeby krem nam nie ,,popłynął”.
Fantastyczny i jakże prosty. Często do niego wracam
Kupowałam z mamą takie samo ciasto za 100 zł bo pani chciala tylko sama zrobic i nam sprzedać;p dzięki temu przepisowi mam idealnie takie same .. I zaoszczędzone pieniądze! I jaka satysfakcję;))
Od lat chcialam zrobic Dacquoise, ale nie mailam odwagi. Twoj przepis do mnie przemowil prostota. Wszystko wyszlo i smakowalo wysmienicie! Do bezow dodam mniej cukru nastepnym razem (troche za duzo karmelizacji i slodkowsci). Bajka!
Cieszę się, bo wiem, że ten przepis może onieśmielać. Ale to jeden z najłatwiejszych i najbardziej efektownych ciast, jakie można zrobić.
Witam, czy można bezy przełożyć krem i zostawić tak na noc w lodówce? Dziś upiekłam bezę a potrzebuje ciasto na piątek…Nie chce żeby bezy zwilgotnialy… Dziękuję za szybką odpowiedź. Ciasto wygląda obłednie.
Jak najbardziej, robiłam tak nie raz i jeśli trzymamy wszystko w lodówce to spokojnie dzień przed można przełożyć kremem :)
Witam, czy można bezy przełożyć krem i zostawić tak na noc w lodówce? Dziś upiekłam beże a potrzebuje ciasto na piątek…Nie chce żeby bezy zwilgotnialy… Dziękuję za szybką odpowiedź.
To ciasto jest obłędne. Jadłam je w kawiarni i jako osoba, która jest trochę nieśmiała i zwykle nie pyta kelnerów o dania, tak po spróbowaniu musiałam dowiedzieć się, co to za ciasto. Dzięki Tobie już niedługo je zrobię :)
Zrobiłam.. szkoda że nie można wstawiać zdjęć bo wyglada pięknie (taka skromna ja?)
Ja zrobiłam z borówka i truskawka oraz odrobinę orzechów włoskich na górze… Jutro dopiero posmakuje ale już mi język ucieka?
Jestem bardzo ciekawa jak smakował ze świeżymi owocami!
Wyszło! bałam się trochę, że beza jest problematyczna ale nic z tych rzeczy :) ma milion kalorii ale jest bossskie! dzieki za przepis :)
Tak jest, beza to prościzna ? Dziękuję za przetestowanie przepisu!
Czy cukier można zastąpić erytrytolem? :)
Nie polecam, próbowałam kiedyś piec bezę na erytrolu i niestety nie wyszła dobra.
Ja do masy dodaję jeszcze troszkę rumu, PYYSZNE
Fajny pomysł, muszę przetestować, dziękuję! :)
Witam, czy zamiast kajmaku mogę użyć słonego karmelu, który sama robię? Kajmak to.mleko skondensowane bodajże, a ja robiłam karmel z cukru i śmietanki, czy to jest duża różnica?
Jasne, jak najbardziej :)
Beza zrobiona na urodziny do pracy i już dawno zjedzona :). Jedynie zastanawiam się, jak ją piec, aby wyszła biała, a nie lekko brązowa.
Można spróbować w suszyć w stałej temperaturze ok. 120 st. przez 2-3 godziny, wtedy cukier nie będzie się mocno karmelizował
Białek nie można ubijać zbyt długo, ja robię mikserem na wysokich obrotach i wychodzi lśniąca biała sztywna piana,ale jak dodajecie bakalie to mieszać już drewnianą łopatką, wtedy się nic nie zważy! :)
Beza w piekarniku… Nie mogę się doczekać?
I jak poszło?
Super przepis! Super ciacho! W końcu potrafię zrobić bezę ;))) Dziękuje!
Cieszę się bardzo. Smacznego! :)
Z Twojego przepisu zrobiłam w ostatnią sobotę, tylko do kremu dodałam trochę śmietan-fix, bo wydawało mi się, że jest za rzadki. Wyszła „bajka”.
Wszystkim bardzo smakowało. Na pewno będę to powtarzała, bo naprawdę ciasto świetne -lepsze jak z cukierni.
Dziękuję za przepis i pozdrawiam
Ale mi miło! Cieszę się niesamowicie, że przepis się sprawdził, smacznego i bardzo dziękuję :)
W tym „sowim”jednym z kluczowych skladnikow jest syrop klonowy;)
Oo, ciekawe bardzo :D Może kiedyś się dowiemy jaki jest pełen sekretny przepis :D
W tym „sowim”jednym z kluczowych skladnikow jest syrop klonowy;)
Też pierwszy raz jadłam w cukierni Sowa i też uwielbiam. Ale jeszcze nie robiłam. Napewno skorzystam przepisu. Dziękuję.
Mam nadzieję, że zasmakuje :) Dać znać jeśli spróbujesz :)
Czy daktyle i orzechy mogę zalać np. rumem?
Nie wiem jak się będą zachowywać w bezie, nigdy nie próbowałam.
A JA SKLADAM BEZE TUZ PRZED POSTAWIENIEM NA STOL I NIGDY NIE MAM PROBLEMOW Z PRZECIEKANIEM . Mozna ja upiec nawet z 2 dni wczesniej i trzymac na wierzchu , tylko przykryta , zeby sie nie kurzyla albo nawet w piekarnilu . Mase robie dzien wczesniej i trzymam ja w lodowce . To najpewniejsyz sposob. Poya tzm to najlepsye ciasto , nie wzmagajace wiele prac w ostatnim dniu impreyz .
Zgadzam się :) I zawsze wszystkim smakuje, też moim zdaniem najlepsze na imprezy :)
Przerewelacyjny!!! Pierwszy raz dzisiaj zrobiłam i juz musze robić następny ? Dziękuję za przepis?
Bardzo się cieszę, dziękuję i smacznego! :)
Witam, najlepszego życzę!
Mój , niestety, nie wyszedł. Tzn. beza upiekła się cudnie, stoi tu przede mną i kolce nawet szczerzy, ale krem! Krem, to porażka, poprostu się zwarzył. Stoi ta rzadka zupa w lodówce od wczoraj i czeka…. Da się coś z tym zrobić czy tylko do wyłania? Pozdrawiam…
Niestety, źle ubita kremówka jest nie do uratowania :( Tak to jest ze śmietaną – to bardzo delikatny składnik i zbyt długie ubijanie sprawia, że mamy wodę i masło zamiast kremu. Choć i tak gratulacje, bo beza jest w tym wszystkim najtrudniejsza do opanowania :) Ja bym zrobiła nowy krem i nie przejmowała się za bardzo, czasem tak bywa, że coś nam nie wyjdzie. Wzajemnie, najlepszego w nowym roku!
Poszukiwałam przepisu na torta, aż wreszcie znalazłam!!!! Dziekuje za przepis oraz wskazówki, mój tort zrobił prawdziwą furorę. Jest pyszny.
Będę róbcie go częściej ??
Gratulacje, cieszę się, że wszystko idealnie wyszło :) Pozdrawiam!
Witam serdecznie, ma okragłą blaszke ok. 24cm, czy masy z białek wystarczy na dwie takie blaszki czy muszę zwiększyć ilość białek, tak aby beza wyszła nie za niska?
Wystarczy spokojnie :)
Obiecałam że napiszę jeśli ciasto się uda. Wspaniałe, w pierwsze święto padło całe. Smakowało rewelacyjnie. Następny raz jeśli będę robić właśnie to ciasto nie warto nic innego stawiać na stole. Dodam tylko że śmietankę mialam 30% ale dla większej pewności do ubijania dodałam trochę Śnieżki. Dziękuję za „pychotkowy” przepis.
Bardzo dziękuję za wykorzystanie przepisu i komentarz :) Cieszę się, że wszystko się udało :)
Nie jadłam tego ciasta, ale lubię bezy które sama piekę. Przepis chcę wypróbować na święta gwiazdkowe. Myślę że upiekę w wigilię a rano w pierwsze święto przełożę masą i do lodówki. Powinno być „przegryzione ” do świątecznej kawki. Jak się uda to napewno się pochwalę ?
Świetna technika, też często tak robię – piekę blaty i potem tylko przekładam. Mam nadzieję, że będzie smakowało!
Mistrzostwo swiata,wszystkim mega smakowało!!Dziekuje za przepis!!:)
Super :) To ja dziękuję za zaufanie i wykorzystanie przepisu :)
Jak się całkiem pokruszy to chyba wrzucę kawałki bezy do masy mascsrponowo-kajmakowej….
Smarujecie czymś blachę albo robicie to na papierze do pieczenia???
Zmiksowane białka trzeba od razu Wsadzić do piekarnika inaczej rozpłynie się i zrobi bardzo rzadkie. moja beza za żadne skarby nie chce oderwać się od blachy podczas stygnięcia popękała A kiedy próbuję ją podważyć i odkleić od blachy kruszy się…
W takim razie beza była za słabo ubita. Za nic w świecie nie powinna się rozlewać ani rozpływać, powinna być tak sztywna, że trzeba ją rozprowadzić łopatką po blaszce. Wspominam o tym w uwagach, jeśli białka nie są porządnie ubite to nie ma szans na dobrą bezę :( Ja za każdym razem używam papieru do pieczenia, niczym nie natłuszczam i po wystudzeniu można go odkleić od bezy jak naklejkę. Mam nadzieję, że się nie zniechęcisz i spróbujesz jeszcze, jak raz upiecze się dobrą bezę to potem już prościzna :)
To przepyszne ciasto. Robiłam tę bezę w maju na moje imieniny i moi goście byli oczarować jej smakiem. Dlatego też postanowiłam upiec ją ponownie dla moich gości, których zaprosiłam na 1 listopada. Będzie zwieńczeniem obiadu, który też jest hitem w moim domu. Chodzi o pieczone udka z gęsiny. Polecam ten deser każdemu, kto ceni wyśmienite smaki. Wielkie brawa dla Autorki tego przepisu.
Dziękuję, bardzo mi miło :) Bardzo się cieszę, że ciasto zostało podane w tak szczególnym dniu. Wszystkiego najlepszego :) pozdrawiam!
Ślicznie wyszła Tobie ta beza :) mam pytanie i proszę o pomoc. Wiele, wiele razy piekłam bezę i było ok. ale od jakiegoś czasu beza mi się zapada i to mocno nie wiem co może być przyczyną . Pozdrawiam Basia.
Nie wiem jak pieczesz, ale koniecznie trzeba wstawić do rozgrzanego pieca i szybko obniżyć temperaturę. Beza powinna się suszyć, a nie piec, wtedy na pewno nie opadnie :) Pozdrawiam!
Czy dodajesz śmietan fix do masy?
Absolutnie nie :) Wystarczy dobrze ubić śmietanę i dobrze schłodzić krem :)
Dziękuję za ten przepis! To ulubione ciasto z Sowy moje i męża! Jakiś czas temu przeprowadziliśmy się i nie mamy w pobliżu tej cukierni. Tak sobie myślę, że już wiem, co tatuś dostanie od synka na Dzień Ojca ?
To ja dziękuję za jego wykorzystanie! :D Mam nadzieję, że domowa wersja będzie smakowała jeszcze bardziej. Dodam tylko, że to ulubione ciasto mojego Taty, więc jeśli o mnie chodzi to prezent na Dzień Ojca idealny :D
Czy muszę mówić, że torcik wyszedł obłędny? ? Poszły dokładki, mimo że porcje pokroiłam słuszne ? Pewnie do jutrzejszego wieczoru nie zostanie nawet okruszek ?
Czy muszę mówić, że torcik wyszedł obłędny? ? Poszły dokładki, mimo że porcje pokroiłam słuszne ? Pewnie do jutrzejszego wieczoru nie zostanie nawet okruszek ?
Mam złe wieści – teraz będziesz musiała go piec na wszystkie okazje, bo domownicy będą się domagać :D U mnie tak było :) Cieszę się, że smakowało, świetna robota! Buziaki!
Czy kajmak nalezy rozgrzac w kapieli wodnej? Czy prosto z puszki polaczy sie ze skladnikami idealnie bez podgrzania?
Nie trzeba podgrzewać, wystarczy porządnie przemieszać łyżką przed dodaniem :)
co jest „kajmak”? u nas chyba go nie ma, moze pod inna nazwa, moze „karmel”? rosze o odpowiedz, przepis wyglada super, uwielbiam beze. moje email: [email protected]
Kajmak czasem występuje też pod nazwą masa krówkowa, zazwyczaj można go kupić w puszkach. Istnieje też możliwość przygotowania domowego kajmaku, gotując mleko skondensowane w puszce w garnku z wodą przez kilka godzin. Ja wolę jednak kupny bo mimo wszystko strasznie dużo zachodu z tym gotowaniem :) Bardzo często jest w Lidlu, a także w mniejszych sklepach typu Żabka czy społem.
Zamiast kajmaku można dać do mascarpone pastę z orzecha laskowego. Będzie bliższe oryginału ;)
Nawet bym na to nie wpadła, muszę spróbować, dziękuję :)
Najlepszy!
Bardzo się cieszę :)
A jakiej średnicy będzie najlepsze z tych skladnikow??? Takiej jak talerz?? :)
Jeśli robię okrągłe blaty to średnica ok. 27-28 cm, choć powiem szczerze, że piekąc tyle razy teraz już robię bezę ,,na oko” :)
Witaj, a czy masz może zdjęcie jak wyglądają te płaty bezy w kształcie prostokąta??
Nie mam niestety ;(
No pewnie, Wasze pomysły mnie najbardziej inspirują <3
Super, bardzo się cieszę, że mój pomysł też mógłby być inspiracją :)
Ekstra pomysł! Jeśli zobaczysz kiedyś na blogu bezę z białą czekoladą i kremem cytrynowym to wiedz, że inspirowałam się właśnie tym komentarzem! <3
Można dać na bezę czekoladę- np gorzką (ja uwielbiam białą, ale robię z kremem cytrynowym- polecam) i jak zastygnie to wtedy krem. Czekolada ochroni bezę, żeby nie "namokła" :)
Tak, ciasto zawędrowało zaraz po zrobieniu do lodówki i czekało do następnego dnia.
Nigdy mi się nie zdarzyła namoczona beza, a piekłam już kilkanaście razy, zazwyczaj właśnie dzień wcześniej. Czy ciasto leżało przez noc w lodówce? Może temperatura była zbyt wysoka? Jednak krem jest na bazie bitej śmietany, musi mieć zimno, żeby się nie roztopiła.
Ciasto pycha ale tego samego dnia. Następnego dnia już jest płynne. Co zrobić żeby ta beza nie była taka namoczona?
Spróbuj otworzyć w innej przeglądarce niż Internet Explorer :)
Ale się cieszę :) Dziękuję za komentarz, jest mi przemiło! Pozdrowienia dla Ciebie i Mamy!
To ulubione ciasto mojej mamy. Siostra przywoziła jej od Sowy, bo w naszym mieście nie ma. A ja dzięki Tobie zaskoczyłam mamę na jej imieniny. Wspaniały przepis, idealnie wyszedł. Bardzo dziękuję?
Jak wyłączyć ten pasek popularnych postów? Nie widzę dobrze przepisu :(
Tez robie i uważam że jest obłędnie dobre! Niebo w gębie.
Bardzo bym chciała zrobić ale czy ciasto wytrzyma 1,5 h drogi w samochodzie? Niby mało stopni ma być na święta …
Całkowicie bezglutenowe :)
Mam pytanie czy ta pyszność jest w 100% bez glutenowe ponieważ mam w rodzinie osobę która jej nie toleruje ;)
Ja piekę to pyszne ciasto już jakiś czas I znika ze stołu W mgnieniu oka.
Przepraaaaszam, poprawię się na pewno :)
Smacznego! :D
Za dużo kajmaku? Niemożliwe, żeby dać za dużo kajmaku haha :D UWIELBIAM kajmak <3 Mam nadzieję, że smakowało mimo wszystko :)
Nie robię nigdy w tortownicy, jeśli już piekę okrągłe to wychodzi ok 23-25 cm średnicy.
Jakie wymiary ma tortownica?
Dałam za dużo kajmaku… meeeega slodkie! Ale zrobię jeszcze raz z pewnością! Bedzie w moim zeszycie z ciastami :)
Wygląda zniewalająco, juz niedlugo zawita na moim stole ����
Beza nigdy nie była moją kochanką, ale ni8e zaprzeczam, że to piękna dama, zwłaszcza w takim wydaniu *-*
Omg:) Dawno mnie tu nie było, zajrzałam i od razu mi się zachciało niezdrowych rzeczy :)
Koniecznie, koniecznie! Ja pierwszy raz jadłam w cukierni Sowa <3
Najlepiej dzień przed i na noc do lodówki. Wcześniej bym nie ryzykowała przez dodatek bitej śmietany.
Jasne! :) Często tak robię. Warto w ogóle przed podaniem włożyć ciasto do lodówki, krem się fajnie przegryzie i zetnie, smaki się połączą. Bezie się nic nie stanie :)
Z dobrze ubitej piany nie ma prawa zrobić się zupa. Może za krótko ubijałaś?
czy bezy można przygotować dzień wcześniej? Czy ciasto wtedy nadal będzie dobre?
Oczywiście
Ile dni przed impreza moge zrobic to ciasto
Ja lubię ciasta, które zawierają w sobie mascarpone. Ale powiem szczerze jeszcze nigdy nie słyszałam o takim cieście. Trzeba jednak nadrobić zaległości!
A co mi powiesz gdy dodałam daktyle i orzechy do masy białkowe zrobiła się zupa
Ostatnio kupiłam jajka w polo markecie, białka ledwo się ubiły, a po wymieszaniu zrobiła się zupa.
Poważnie? Nigdy nie miałam takiej sytuacji, żeby mi się białka nie ubiły, ciekawa jestem co sprzedają w tym Polo :(
Białka lepiej się ubija,jak będą schłodzone.Po pierwszym dodaniu cukru p,mikser na wolniejsze obroty.Jak dla mnie trochę za mało cukru. Do ubicia proponuje daj ok. 200 g kryształu,a kolejne 200 ale pudru daj na koniec i wymieszaj delikatnie łyżką.
Sytuacja wygląda tak – jeśli masz 2 blaszki to możesz je obie wyłożyć papierem do pieczenia i z piany uformować dwa okręgi o podobnej wielkości , po jednym na każdej z blaszek (bardziej dokładni mogą odrysować np. tortownicę czy talerz na papierze, żeby okręgi były równe). Takie spody pieczesz jak w przepisie i wychodzi piękny, okrągły tort. Jeśli jesteś takim leniwym paskudztwem jak ja lub masz jedną blachę i nie chcesz piec bezy przez 3 godziny, wykładasz blachę papierem i bezę wykładasz w kształcie podłużnych prostokątów (na jednej blaszce obok siebie. Nie wiem czy to pomogło, coś nie umiem przelać myśli na ,,papier''. Chyba rozrysuję jakiś schemacik w photoshopie. :D
Czy ten placek moze się nie udać? Najpierw nie ubila mi się śmietana!!!! Grr…
Następnie beza przywarla do spodu….
Czy jestem jedyną,która do pieczenia jest lewaa?
nie kaman tego z rozłożeniem połówek bezy na blaszce….jakie są wymiary tego ciasta? może będzie mi łatwiej to pojąć? :)
Tak jak liczyłam kalorie, to na normalny kawałek wychodzi niecałe 300 kcal… Chyba, że zjemy pół ciasta, wtedy jest problem :P
Koniecznie proszę o zdjęcie! <3
Ja generalnie nie, ale w tym cieście <3 _ <3
Dzięki <3
Oj rozumiem doskonale, ja po hiszpańskiej :D Też mnie krew zalewa jak słyszę tortilla przez polskie ll. Ale jak napiszę dakłaz to nikt nie będzie wiedział o co cho :(
To ciasto to czysta rozpusta :) Wyszło idealnie ! Jedyne co mnie "razi" to to "s" w polskim "dakłas", bo jako filolog francuski jestem mega zboczona na tym punkcie i wiem, że wymawia się to przez "z". Ale to drobiazg, postrzelonej romanistki ;)
O, nawet nie wiedziałam, na co to wpływa? Zawsze wyjmowałam bezę po upieczeniu i zawsze wychodziła idealnie, a robiłam to ciasto miliony razy :)
Bezy upieczonej nie wyjmuje sie z piekarnika , pozostawia sie wewnątrz z uchylonymi drzwiczkami
Wow, ale cudo! :)
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Kocham bezę <3
O kurczaczki! Wygląda obłędnie! I na pewno zawita u mnie na stole w niedalekiej przyszłości. ;)
o matko! ale bomba! i kaloryczna i na pewno smakowa! poproszę!!! mam kajmak, chyba nam taka zrobię :)