Dobre wieści dla bezglutenowców, którzy mają dość wypieków smakujących jak wióry – mam dla Was idealne, mięciutkie wewnątrz i chrupiące na zewnątrz ciasteczka amerykańskie, które rozpływają się w ustach. W zdrowszej wersji z olejem kokosowym i ksylitolem; w tradycyjnej, z masłem i cukrem :)
Bezglutenowe ciasteczka z kawałkami czekolady
Drukuj przepisSkładniki
► domowy mix bezglutenowy (kliknij po przepis!) [170 g / 1 i 1/2 szklanki]
► cukier/ksylitol [150 g / 3/4 szklanki]
► olej kokosowy/masło [100 g / 10 łyżek]
► jajko [1 sztuka]
► czekolada deserowa [100 g / 1 tabliczka]
Dodatkowo
► woda [1/2 szklanki]
► ekstrakt waniliowy [kilka kropel – opcjonalnie]
Przygotowanie
- Masło lub olej kokosowy utrzeć z cukrem/ksylitolem.
- Do mieszanki dodać mix bezglutenowy, wodę, jajko i posiekaną czekoladę.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą łyżki (lub łyżki do lodów) formować kuleczki (nie rozpłaszczać i nie martwić się o kształt – podczas pieczenia przyjmą swoją formę :)). Mi wyszło 10 dużych ciastek, ale możecie też upiec mniejsze wersje – trzeba będzie mieć na nie oko, bo na pewno skróci się czas pieczenia.
- Piec w 180 stopniach przez 12 minut.
- Po wyjęciu mogą być nadal miękkie – po ostudzeniu jeszcze lekko stwardnieją.
31 komentarzy
Ten przepis to dramat po prostu. Słów brak. Mam duże doświadczenie z wypiekami bezglutenowymi, tutaj jest autentyczny dramat. Ciasto lejące, nawet po dodaniu większej ilości mąki i schłodzeniu w lodówce totalnie nic nie wyszło.
Pomimo schłodzena ciastka się rozlały w piekarniku. A co do mixu mąki to polecam nie używać soli
Ciasteczka rozpłynęły się w piekarniku na jeden wielki placek po wystudzeniu pokroilam je na prostokąty wyszły pyszne w smaku przepyszne
Pyszne i proste w wykonaniu, uwielbiam takie przepisy ;)
Cieszę się bardzo, smacznego :)
nie wiem dlaczego ale jak klikam na ten mix bezglutenowy to wchodze na jakąś inną strone z wiadomosciami
Dziękuję za informację, link już poprawiony :)
Niestety ciastka nie wyszły, po wsadzeniu do piekarnika ciastka się rozlały….
Brzmi jakby nie były wystarczająco dobrze schłodzone. Ciastka zawierają bardzo dużo masła, jeśli nie jest zimne, roztopi się w gorącym piekarniku zanim ciastka zdążą się ściąć.
Pycha ja dodałam jeszcze zurawine suszona. Polecam!
Super pomysł na jesień! Dzięki! <3
Wygląda niesamowicie, mam nadzieję że smakuje tak samo dobrze :D. Spróbuję dzisiaj!
Pozdrawiam
Super! Smacznego w takim razie :D Bardzo się cieszę!
Pycha! Tak pyszne, że kalafior dziś robię kolejny raz :)
Przemiło mi to czytać, to chyba największy komplement <3 Mam nadzieję, że wszystko smakowało :D W razie pytań, polecam się zawsze do pomocy!
Dziękuję za rady, w każdy weekend coś próbuję z Pani przepisów, są wspaniałe <3 dziś pierś w migdałach i orientalny kalafior, oby było tak pysznie jak pięknie jest na zdjęciach :)
zdecydowanie tak :) można pokombinować z ustawieniami piekarnika, może troszkę obniżyć temperaturę i ja zawsze kładę na chłodną blaszkę, kiedyś piekłam na gorącej i faktycznie na początku trochę się rozpłynęły :)
Wyszły przepyszne, ale rozpłynęły mi się na blaszce… co można zrobić, aby temu zapobiec? Mniej cukru, więcej mąki? :)
Dziękujęęęę <3
Nie testowałam, jeśli spróbujesz to koniecznie daj znać! Teoretycznie powinno zadziałać, ale nie chcę dawać niesprawdzonych rad ;<
Kocham wszystkie Twoje przepisy ��
Czy zamiast jajka mogę użyć np. Siemienia lnianego?
Z kawą najlepsze :D
Jak klikniesz na mix to odeśle do przepisu na blogu <3
Dzięki <3
Wyglądają przepysznie, do kawy w sam raz :)
Oooo, miło słyszeć, mam nadzieję, że spróbujesz :)
Jeśli klikniesz na mix w składnikach przeniesie Cię do przepisu :)
Dokładam się do pytania Agnieszki S. ;) ciasteczka wyglądają cudnie *-*
Wow bez czekolady mogłabym jeść i ja! Wyglądają obłędnie <3
Zadam głupie pytanie (na serio nie wiem jak to interpretować): co to "domowy mix bezglutenowy"? Dowolna mieszanka bezglutenowych mąk? czy jakies konkretne proporcje?
Pycha! :)
Zapraszam do siebie – http://www.jedzrosliny.blogspot.com
Mmm coś dla mnie :) Wyglądają super!
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/