Banofee to brytyjskie ciasto z kamelem, bananami i dużą ilością bitej śmietany. Ta wersja jest wegańska, surowa, bez pieczenia, ze spodem z kruszonych migdałów, polana kajmakiem z masła orzechowego i przykryta warstwą kokosowej bitej śmietany. Bez cukru, bez glutenu, bez nabiału :)
Zdrowe ciasto banoffee bez pieczenia
Drukuj przepisSkładniki
► daktyle [160 g]
► migdały [100 g]
► banany [3 sztuki]
► mleczko kokosowe [2 puszki po 400 ml]
► masło orzechowe [2 łyżki]
Dodatkowo
► ksylitol/miód/syrop klonowy [do smaku]
► gorzka czekolada [do dekoracji]
Przygotowanie
- Puszki mleczka kokosowego wstawić do lodówki przynajmniej godzinę przed przygotowaniem ciasta.
- Połowę daktyli przełożyć do malaksera razem z migdałami, drugą połowę zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut.
- Miksować daktyle z migdałami aż do powstania konsystencji przypominającej drobny piasek.
- Formę do tarty natłuścić olejem (np. kokosowym)
- Powstałą masę migdałowo-daktylową przełożyć do formy i palcami ugnieść równomierną warstwę na dnie. Wstawić do zamrażalnika na 15 minut.
- Odsączyć zalane wrzątkiem daktyle, dodać masło orzechowe i 2 łyżki stałej części mleczka kokosowego z jednej z puszek i zmiksować na gładką masę (po schłodzeniu mleczko rozdzieli się na 2 warstwy – twardą frakcję, która zbierze się u góry puszki i wodę, która zbierze się na dole; do tego przepisu będzie nam potrzebna jedynie twarda część – wodę kokosową można wykorzystać np. do koktajlu).
- Powstałą masą posmarować schłodzony spód. Daktyle z masłem orzechowym będą imitować krówkę bądź warstwę karmelową w klasycznej wersji.
- Na karmel wyłożyć pokrojone plasterki bananów. Całość włożyć do zamrażalnika na czas przygotowania śmietany.
- Do dużej miski przełożyć stałą frakcję mleczka kokosowego z obu puszek. Miksować za pomocą miksera ręcznego przez 2-3 minuty, aż całość zacznie przypominać konsystencją bitą śmietanę. W trakcie miksowania dodać 2-3 płaskie łyżki wody, w której moczyły się daktyle. Jeśli masa będzie w smaku zbyt mało słodka jak na Wasze upodobania – w trakcie miksowania można dodać do smaku: miodu, ksylitolu, syropu klonowego etc.
- Śmietanę kokosową wyłożyć na górę ciasta, całość trzymać w zamrażalniku przez 30 minut, żeby wszystko się ładnie ścięło.
- Po tym czasie przełożyć ciasto do lodówki i tak przechowywać. Do ozdoby można udekorować płatkami gorzkiej czekolady (wystarczy zetrzeć odrobinę czekolady za pomocą tarki do warzyw).
12 komentarzy
Mnie również z kokosowego mleka nie wyszła konsystencja „bitej śmietany”, jedynie niska pianka. Połowa tego co u Ciebie na zdjęciu ;)
Mnie nie wyszła ta śmietana. Mleczko kokosowe było od razu dosyć twarde, a w miarę ubijania najpierw zrobiły się grudki, a potem zaczęła się oddzielać woda i zostało z tego jakby masło. Co zrobiłam nie tak? Miałam mleko z puszki i chodziłam je wcześniej ok. 2 godzin.
świetne! zdrowe a do tego bez pieczenia! zrobię jak tylko wyzdrowieję i wrócą mi smaki:)
Bon appetit! Pyszne ciasto, dzisiaj właśnie się nim zajadam – mega
No prawdziwy kajmak potrafi porządnie zamulić :) Ale karmel daktylowy to zupełnie inna historia :D Idę obczaić ciasteczka :D
No proszę, u Ciebie zdrowe banoffee, u mnie zdrowe ciasteczka :). Ale banoffee to wyższa szkoła jazdy – Twojej wersji spróbuję dużo chętniej, bo to "ze wszystkim" jest dla mnie zdecydowanie za słodkie, choć połączenie smaków idealne.
I daktylowy karmel uwielbiam :).
Faktycznie, zgubiłam jeden podpunkt. Już dodane, mam nadzieję, że teraz całość jest czytelna. Dzięki za zwrócenie uwagi ;)
Koniecznie! I czekam na relację czy się udało :)
Bardzo polecam właśnie w tej wersji. Naprawdę tak samo satysfakcjonująca jak klasyczne ciacho <3
Punkt 7:na karmel wyłożyć, chyba wb. na masę migdałowo-daktylową wyłożyć, jaki karmel,nie rozumiem
Muszę w końcu zrobić zdrową wersję tego deseru!
Ale świetne! Chyba nigdy nie jadłam banoffie :)
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/