Pyszny paprykarz z tuńczyka z kaszą jaglaną i warzywami. Pełny smaku, szybki i prosty do przygotowania.
Paprykarz z tuńczyka
Ciekawa, alternatywna wersja paprykarza, która w składzie zamiast makreli i ryżu ma tuńczyka i kaszę jaglaną. Muszę przyznać, że dla mnie lepszy niż oryginał, delikatniejszy, o lżejszej strukturze. Przepyszny na pełnoziarnistym chlebie lub jako dodatek do świeżych warzyw.
Dlaczego warto przygotować paprykarz z tuńczyka?
- To prosty i szybki przepis, idealny do kanapek.
- Można podawać go na ciepło lub na zimno.
- Szybsza wersja paprykarza – nie trzeba obierać ryby i martwić się o ości.
Składniki na paprykarz z tuńczyka
Kasza jaglana
Do tego przepisu użyłam kaszy jaglanej, ale sprawdzi się także tradycyjnie używany ryż oraz każda kasza o delikatnej strukturze i smaku np. kuskus, drobna kasza jęczmienna.
Olej lub liwa
Sprawdzi się tu oliwa, każdy olej o neutralnym smaku, a także olej ze słoika z suszonymi pomidorami. W razie potrzeby, olej można pominąć i udusić warzywa na wodzie.
Marchewka
To nieodzowny składnik paprykarzu, niektórzy do masy warzywnej dodają także pietruszkę i/lub korzeń selera starte na grubych oczkach.
Cebula
Sprawdzi się cebula zwykła, żółta, biała, cukrowa, czerwona, różowa, szalotka. W razie braku świeżej cebuli, można podmienić ją na 1 płaską łyżeczkę suszonej.
Passata pomidorowa
Używam passaty pomidorowej, można ją jednak podmienić na kilka łyżek koncentratu pomidorowego, szklankę soku pomidorowego lub domowy przecier.
Tuńczyk w oliwie
Wybór tuńczyka będzie tu kluczowy, to on decyduje o smaku całego dania. Polecam tuńczyka w oliwie, lub chociaż w oleju. Tuńczyk w sosie własnym także się sprawdzi, ale sam w sobie jest dość suchy, więc trzeba będzie dodać więcej składników, które sprawiają, że paprykarz jest wilgotny (np. passaty, podlać warzywa odrobiną wody etc.).
Jakie akcesoria przydadzą się do przygotowania?
Do przyrządzenia paprykarza przydadzą się:
- patelnia do przesmażenia warzyw
- garnek i sitko do przygotowania kaszy jaglanej
- nóż szefa kuchni do pokrojenia cebuli
- obieraczka i tarka do starcia marchewki
Jak zrobić papykarz z tuńczyka – wskazówki i porady
- Ważne jest, aby dobrze przygotować kaszę jaglaną, w innym wypadku może być gorzka i negatywnie wpłynąć na smak paprykarzu. Przed gotowaniem zawsze parzę ją wrzątkiem, a następnie płuczę pod bieżącą wodą, aż woda wypływająca spod kaszy będzie zupełnie czysta. Więcej szczegółów w tym poście.
- Zamiast passaty pomidorowej można użyć kilku łyżek koncentratu pomidorowego. Dla ciekawszego smaku, można też zdecydować się na użycie kilku łyżek ajwaru, czerwonego pesto lub zmiksowanych suszonych pomidorów.
Przechowywanie
Przechowywać do 4-5 dni w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Najlepiej szklanym, np. słoiku, ponieważ paprykarz ma bardzo silny zapach i kolor i po dłuższym przechowywaniu może zniszczyć plastikowe opakowania, barwiąc je i przenikając zapachem ryby.
Paprykarz z tuńczyka (6 składników)
Drukuj przepisSkładniki
► kasza jaglana sucha [100 g / ok. 1/2 szklanki]
► oliwa lub olej [10 g / 1 łyżka]
► marchewka [150 g / 2 szklanki marchwi startej na tarce o grubych oczkach]
► cebula [100 g / 1 sztuka]
► passata pomidorowa [250 g / 1 szklanka]
► tuńczyk w oliwie [170 g / 1 puszka]
Dodatkowo:
► sól [1/2 łyżeczki lub więcej do smaku]
► pieprz [1/3 łyżeczki]
► czosnek [1/2 łyżeczki]
► papryka słodka [1 płaska łyżeczka]
► papryka ostra [1/3 łyżeczki]
Przygotowanie
- 100 g kaszy jaglanej ugotować na sypko. Można gotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, ale polecam zerknąć do tego posta, w którym szczegółowo opisuję mój sposób, aby kasza wychodziła pyszna, sypka i bez goryczki.
- 1 cebulę pokroić w drobną kostkę. 2-3 marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Warzywa przesmażyć na łyżce oliwy lub oleju przez ok. 5 minut, na małym ogniu, aż zmiękną.
- Gdy marchewka i cebula będą gotowe, wlać na patelnię szklankę passaty pomidorowej i dodać przyprawy. Wymieszać.
- Do warzyw dodać ugotowaną kaszę jaglaną oraz 1 puszkę tuńczyka (może być odsączony lub razem z oliwą, w zależności od pożądanej konsystencji).
- Paprykarz przechowywać w lodówce, w zamkniętym opakowaniu (najlepiej szklanym, np. w słoiku) do 4-5 dni.
Kalorie i makroskładniki
Kalorie i makroskładniki na 1 z 10 porcji (ok.2-3 płaskie łyżki), ze składników podanych w przepisie, bez żadnych modyfikacji.
Na 1 z 10 porcji (2-3 płaskie łyżki)
95 kcal, 10 g węglowodanów, 3 g tłuszczu, 6 g białka
*wartości poglądowe i uśrednione, obliczone za pomocą ogólnodostępnych kalkulatorów kalorii. Najdokładniejsze obliczenia wykonasz uwzględniając konkretne, użyte przez siebie produkty.
Jeśli masz jakieś pytania…
Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku. Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! Przeglądanie Waszych kulinarnych dokonań to dla mnie ogromna radość ?
18 komentarzy
Fajny pomysł na coś innego
Z tym ,że warzywa po 5 min.na pewno nie są miękkie 🙂
Dziękuję za inspirację. Przepis przetestowany i paprykarz bardzo smaczny. Do składników dodałam olej z tuńczyka by smak był bardziej podkręcony rybką. Z pewnością przetestuje kolejne przepisy;)
Przepyszny, robiłam już wielokrotnie. Uwielbiam Twoje przepisy za prostotę
Super przepis😉 Napewno o niebo lepszy ten paprykarz niż kupiony w sklepie:)
Dziękuję i smacznego ;)
Bardzo dobry paprykarz. U mnie z komosą ryżową, bo nie miałam jaglanej. Wyszło pysznie. Następnym razem dam więcej ryby. Pozdrawiam ciepło.
Nie wiem co w tym dobrego – marchewka z kaszą i pomidorami, ryby wogole nie czuć
Niestety, ale jestem zawieziona 👎
Przepyszne
Do KASIA. Czym różni się przecier pomidorowy od passaty? Nie pytam złośliwie. Zawsze myślałam, że przecier, to po polsku, a passata po włosku i tyle. A tu się okazuje, że to coś innego. Napisz proszę, jaka jest różnica.
Dwa słowa ode mnie. W przepisach zaczęłam pisać ,,passata”, bo miałam problem z drugiej strony – ogrom czytelników rozumiał przecier pisany po polsku jako koncentrat pomidorowy, a to już zupełnie inny produkt. Nawet wyszukując te dwie frazy w google… Jeśli wpiszemy passata wyskakują nam butelki i kartoniki rzadszego sosu pomidorowego, wpisując ,,przecier” pojawia się wiele zdjęć koncentratu. Technicznie passata i przecier to to samo, tak jak Pani pisze, ale w praktyce i naszej świadomości wygląda to już troszeczkę inaczej. Wiadomo, pisząc przepisy staram się, żeby były jak najbardziej zrozumiałe w praktyce, co wymusza niekiedy kompromisy językowe :)
Do RICH: Przecier pomidorowy to przecier pomidorowy. Passata to passata. To są dwie różne rzeczy. Paprykarz pycha.
Przypuszczam, ze moje dwa komentarze nie byly zbyt interesujace..zawsze przepadalem bedac i mieszkajac w Polsce za paprykarzem szczeciñskim..Jego smak zmienil sie po ilus tam latach na niekorzysc..Sam teraz robie rozne jego wersje i zazwyczaj omijam tuñczyka, bo jak slusznie zauwazylas, jest zbyt suchy..Preferuje makrele w jej roznych opcjach a najlepsza wg mnie jest opcja wedzona..ale jest to oczywiscie kwestia gustu..Jestem na Twoim blogu pierwszy raz bo zaintrygowal mnie Twoj paprykarz..Wersja z atunem, ktory tu w Hiszpanii, jest bardzo popularny, jest super, bo faktycznie mozna dodac wiecej oliwy z oliwek i bedzie bardziej wilgotny..
Kiedys byl toprzecier pomidorowy..teraz jest passata..gubimy swoj wlasny jezyk, czy nasladujemy inny..?..hehehe..jest to zabawne, szczegolnie u ludzi bawiacych sie przepisami kuchennymi..
HMM..jestem poczatkujacy..nie wiem co to jest ,,ajwar”i nie chce mi sie tego tlumaczyc..paprykarz na pewno jest ciekawy, ale pamietaj, ze czytaja Cie osoby, ktore dawno sa poza krajem i nie zawsze znaja nazwy ktorymi operujesz..pozdrawiam z Hiszpanii..RICZ
Ajwar to nazwa własna, nie tłumaczenie, w Hiszpanii szukałabym pod Ajvar, polecam spróbować 😉
Witam,paprykarz wyszszedł znakomity zrobiłam z dwóch porcji i obdarowałam dwie mamy,napewno zagości w mojej kuchni na stałe,pozdrawiam
Przepis wypróbowany i zapisany w moim zeszycie żeby czasem się nie zgubił ? paprykarz z tuńczyka i kaszy jaglanej jest REWELACYJNY!!
Pychaaa?? Polecam
Dziękuję! Cieszę się bardzo :) Smacznego :)