Aromatyczna i kremowa zupa orzechowa z masłem z orzechów arachidowych, pomidorami i ryżem. Pyszny, sycący, wegetariański obiad z niecodziennym połączeniem składników.
Afrykańska zupa orzechowa
Pierwszy raz spotkałam się z tym daniem w afrykańskiej restauracji w Trójmieście parę lat temu. Nigdy w życiu nie wpadłabym na dodanie masła orzechowego do zupy z ryżem. To była dla mnie całkowita abstrakcja! Jednak okazało się, że była to jedna z najpyszniejszych zup, jakie jadłam kiedykolwiek. Kremowa, sycąca, przepysznie łącząca wszystkie niespotykane smaki. Do tego – jak się okazało – naprawdę banalna do przygotowania. Mam nadzieję, że uda mi się przekonać Was do tego kulinarnego połączenia, bo naprawdę warto!
Dlaczego zupa orzechowa jest taka niezwykła?
- To danie całkowicie wegańskie. To niewątpliwy plus dla osób, które chcą włączyć do swojego jadłospisu więcej bezmięsnych dań.
- Ze względu na dodatek masła orzechowego, zupa jest niesamowicie kremowa i sycąca.
- Przepis jest bardzo prosty i poradzi sobie z nim każdy, nawet osoby początkujące.
- Poza papryką i cebulą, nie używamy tu żadnych świeżych składników. Co za tym idzie, jest to danie ,,awaryjne”, które przygotujemy w większości ze składników ze spiżarki.
Składniki na afrykańską zupę orzechową
Olej lub klarowane masło
Do tego przepisu nada się świetnie olej o neutralnym smaku np. olej rzepakowy, słonecznikowy, ryżowy, a także olej kokosowy lub masło klarowane. Trzeba mieć na uwadze, że wybór oleju kokosowego i masła wpłynie na smak finalnej zupy. Jeśli decydujemy się na użycie świeżych pomidorów zamiast pomidorów z puszki, warto zdecydować się na dodatek masła (choćby częściowy), który pięknie podbija smak pomidorów.
Papryka czerwona
Ja użyłam tu zwykłej czerwonej papryki, ale sprawdzą się też inne, słodkie odmiany np. podłużna papryka spiczasta. Paprykę czerwoną można podmienić na pomarańczową lub żółtą (zielonej w tej zupie nie polecam), a także całkowicie ominąć, jeśli nie mamy.
Cebula
Sprawdzi się cebula zwykła, żółta, biała, cukrowa, czerwona, różowa, szalotka. W razie braku świeżej cebuli, można podmienić ją na 1 płaską łyżeczkę suszonej.
Pomidory w puszce
Do tego przepisu nadadzą się wszystkie pomidory w puszce bez żadnych dodatków (w całości lub krojone). Można je podmienić na szklankę passaty pomdorowej, wtedy zupa będzie miała intensywniejszy kolor i bardziej gładką konsystencję. W sezonie polecam spróbować z użyciem świeżych pomidorów np. rzymskich, czekoladowych czy malinowych, które przed dodaniem do zupy należy pokroić w drobną kostkę.
Ryż
Do zupy ze zdjęcia używałam ryżu jaśminowego, natomiast sprawdzi się tu każdy rodzaj ryżu. Trzeba jednak zwrócić uwagę na czas gotowania. Ryże pełnoziarniste, dzikie, nieoczyszczone mają czas gotowania wydłużony niemal dwukrotnie (zwykle jest to 35-45 min). Aby skrócić czas gotowania ryżu pełnoziarnistego o mniej więcej połowę, można namoczyć go w zimnej wodzie przez kilka godzin (najlepiej przez noc).
Bulion
Zupę można wykonać na wodzie, choć najlepiej będzie smakowała przygotowana na bulionie. Bulion pozyskujemy dzięki obgotowaniu warzyw z przyprawami, na wolnym ogniu, przez minimum godzinę. Do bulionów warzywnych warto zachowywać resztki warzyw (np. odkrojone końcówki), porządnie wyszorować i mrozić w woreczkach strunowych. Jeśli jednak nie macie czasu i ochoty na przygotowanie bulionu warzywnego, bardzo polecam domowe kostki rosołowe z prawdziwych warzyw i przypraw. Są proste w przygotowaniu i można je trzymać w zamrażalniku w formie kostek lub w szczelnie zakręconym słoiku w lodówce.
Masło orzechowe
Do tego przepisu najlepiej sprawdzi się naturalne masło orzechowe bez żadnych dodatków. W składzie powinny być jedynie orzechy arachidowe. Idealnie byłoby uniknąć dodatku soli i cukru, choć oczywiście w razie potrzeby można użyć masła, do którego akurat mamy dostęp. Miejmy jednak na uwadze, że każdy dodatek do samego masła zmieni smak całej zupy. W oryginalnym przepisie zostało użyte masło z kawałkami orzechów (crunchy), natomiast ja częściej używam gładkiego i obie opcje sprawdzają się świetnie.
Jakie akcesoria przydadzą się do gotowania?
Zupa orzechowa to danie całkowicie jednogarnkowe. Wszystkie etapy przygotowania zupy odbywają się zatem w tym samym garnku, dzięki czemu cały smak zostaje w daniu, no i mamy mniej zmywania ? Co przyda się do ugotowania zupy:
- Duży garnek o grubym dnie, z powłoką nieprzywierającą lub głęboka patelnia o wysokich ściankach. Jako, że obsmażamy warzywa w tym samym garnku, w którym będzie gotowała się zupa, zależy nam na nieprzywieralnej powłoce lub grubym dnie. Świetnie sprawdzi się też bardzo głęboka patelnia. Jeśli nie macie dostępu do podobnego sprzętu, warzywa można podsmażyć na osobnej patelni i gotować już w zwykłym garnku.
- Szpatułka lub łyżka do mieszania zupy.
- Ostry nóż szefa kuchni do pokrojenia warzyw.
- Praska do czosnku (jeśli nie ma, można posiekać czosnek drobno ostrym nożem).
- Miseczka do wymieszania i zahartowania masła orzechowego.
Jak ugotować dobrą zupę orzechową – wskazówki i porady
- Warzywa podczas smażenia należy zeszklić, ale nie można ich spalić. Jeśli cebula czy czosnek nabiorą zbyt ciemnego koloru, zupa może wyjść nieprzyjemnie gorzkawa.
- Aby zupa była bardziej sycąca i pełnowartościowa, pod koniec gotowania można dodać do niej puszkę gotowanej ciecierzycy, lub na etapie dodawania surowego ryżu, dodać 2-3 łyżki czerwonej soczewicy i dodatkowe pół szklanki wody. Soczewica dodatkowo zagęści zupę i ugotuje się mniej więcej w tym samym czasie co ryż.
- Aby zamienić zupę w danie jednogarnkowe, można podwoić ilość dodanego do dania, suchego ryżu i podczas gotowania często mieszać, aby nie przypalił się do dna garnka. Pod koniec doprawić do smaku (możliwe, że będzie potrzebna dodatkowa sól czy inne przyprawy).
- Jeśli chcemy wykorzystać rosół jako bazę (wtedy zupa nie będzie wegetariańska), jak najbardziej można to zrobić, jednak należy rozważyć zmniejszenie ilości masła orzechowego. W zależności od rosołu, zupa może się okazać zbyt tłusta, jeśli nie zmniejszymy proporcji masła. Zaczęłabym od 2 łyżek (40 g) i dodawała masła według własnych potrzeb i smaku.
- Danie lub zupę polecam zwieńczyć natką pietruszki lub kolendry i posypać prażonymi orzechami ziemnymi.
Przechowywanie i mrożenie
Zupę przechowywać w szczelnym zamknięciu w lodówce. Polecam używać naczyń metalowych lub szklanych. Dobrze sprawdzi się zwykły garnek z pokrywką czy szklane opakowanie do żywności. Zupa przechowuje się dobrze do 3 dni, jednak trzeba mieć na uwadze, że z każdym dniem ryż w zupie bardziej się rozgotowuje. Jeśli zamierzasz zrobić zupę wcześniej i zależy Ci na ryżu al dente, ugotuj ryż osobno i dodaj do zupy dopiero w momencie podania. Jeśli chcemy zamrozić zupę, także wstrzymałabym się z dodawaniem ryżu. Zakręcona szczelnie może być mrożona przez 2-3 miesiące, natomiast świeżo ugotowany ryż należy dodać w chwili podania.
Przepis inspirowany: All Recipes
Afrykańska zupa orzechowa
Drukuj przepisSkładniki
► olej lub masło klarowane [20 g / 2 łyżki]
► papryka czerwona [ok. 240 g / 1 średnia sztuka]
► cebula [ok. 100 g / 1 średnia sztuka]
► czosnek [2 średnie ząbki]
► pomidory w puszce [400 ml / 1 puszka]
► ryż, dowolny [ok. 50 g / 1/4 szklanki]
► masło orzechowe [80-100 g / 4-5 łyżek]
Dodatkowo:
► bulion warzywny/woda [1 l / 4 szklanki]
► sól [1/2 łyżeczki]
► chili [1/4 łyżeczki]
► kmin rzymski [1/3 łyżeczki] – opcjonalnie
► papryka słodka [1/2 łyżeczki] – opcjonalnie
Przygotowanie
- Przed przystąpieniem do gotowania, przeczytaj przepis od początku do końca :)
- Pokroić w drobną kostkę 1 czerwoną paprykę i 1 cebulę.
- Na dno garnka o grubym dnie wlać 1 łyżkę oleju, podgrzać, wrzucić warzywa, oprószyć szczyptą soli i smażyć przez 3-5 min, aż cebula się zeszkli. Pod sam koniec smażenia dodać 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, smażyć przez kolejne 20-30 sekund.
- Do usmażonych warzyw dodać 1 puszkę (400 ml) pomidorów. Jeśli pomidory są w całości, można je rozgnieść dłonią na mniejsze kawałeczki lub rozdrobnić widelcem, uprzednio wylewając zawartość puszki do miski. Dodać kolejną łyżkę oleju i smażyć przez 1-2 minuty.
- Do zawartości garnka dodać 1 l bulionu lub wody i przyprawy (sól, chili, kmin rzymski, słodką paprykę) gotować na małym ogniu bez przykrycia przez 30 minut.
- Do obgotowanej zupy dosypać 1/4 szklanki suchego ryżu, wymieszać i gotować przez kolejne 20-30 min, do miękkości ryżu.
- 80-100 g masła orzechowego przełożyć do osobnej miski, dodać kilka łyżek gorącej zupy i rozrobić, do uzyskania jednolitego koloru. Tak zahartowane masło wlać do zupy i mieszać do połączenia. Posmakować i doprawić do smaku.
Notatki
Przeliczniki, jakich używam: 1 szklanka = 250 ml 1 łyżka = 15 ml 1 łyżeczka = 5 ml
Kalorie i makroskładniki
Kalorie i makroskładniki na 1 z 4 porcji, ze składników podanych w przepisie, bez żadnych modyfikacji.
Na 1 porcję
265 kcal, 22 g węglowodanów, 16 g tłuszczu, 8 g białka
*wartości poglądowe i uśrednione, obliczone za pomocą ogólnodostępnych kalkulatorów kalorii. Najdokładniejsze obliczenia wykonasz uwzględniając konkretne, użyte przez siebie produkty.
Jeśli masz jakieś pytania…
Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku. Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! Przeglądanie Waszych kulinarnych dokonań to dla mnie ogromna radość ?
21 komentarzy
Baaaardzo dziękuję z ten rewelacyjny przepis. Nie sądziłam, że połączenie pomidorów z masłem orzechowym daje taki pyszny efekt. Osiągnięcie go nie byłoby możliwe bez tak dobrze i rzetelnie napisanego przepisu!
Super zupa. Bardzo mi smakowala.Chlopak ocenil na 9/10 co jest bardzo duzo bo nie lubi zup 😃Dzieki za przepis i za cala strone. Jest super.
Uwielbiam, robie przynajmniej raz w miesiącu :)
Dziękuję serdecznie – zupa rewelacja 😍
Mąż mi przyznał drugą gwiazdkę Miszelę 😁😁😁 czyli wiadomo, że zadomowi się u nas 😊
Haha, no jak mąż taki kulinarny krytyk to faktycznie ogromny komplement 😁 Gwiazdka Miszelę absolutnie zrobiła mi dzień, pozdrowienia dla Was i dzięki za przetestowanie przepisu😍
Dobra zupka, bardzo aromatyczna i prosta w wykonaniu :)
Niesamowicie egzotyczne danie a tak proste do zrobienia;)
Ugotowałam razem z moim chłopakiem, którego bardzo kocham i planujemy razem przyszłosc (również tą kulinarną). W tej przyszłosci widzimy miejsce dla tej zupki. Jest jedno ale… Nie nazwałabym jej zupką. To bardziej taka potrawka. Nam wyszła dosyć gęsta nam wyszła. Walory smakowe pozostają jednak niezmienne – czyli pyszne.
Podrawiam razem z chłopakiem i kotką
miau
Fantastyczny smak. Zapisuję i będę z przyjemnością do niego wracać ?
zrobiłam, wyszła bardzo smaczna :)
Dziękuję ?
Nigdy nie słyszałam o takiej zupie :)
Bardzo ciekawy przepis! Zostawiam do wypróbowania! :)
Super przepis,chcę dziś zrobic,ale nurtuje mnie kwestia ryżu. Mam w domu cukrzyka,wiec biały ryż odpada,a do sklepu po inny ryż w obecnej sytuacji nie pójdę. Co myślisz o podmianie ryzu na kaszę,np.orkiszową albo bulgur?
Myślę, że jak najbardziej z kaszą też będzie pyszna :)
pięknie napisany przepis :) dziękuję za Twoją pracę ?
Dziękuję! Ważne dla mnie, żeby był dla Was użyteczny :)
Bardzo oryginalna zupa! :)
Świetne połączenie smaków, warto spróbować :)
Przepyszna zupa! Szczególnie polecam dla fanów masła orzechowego:)
Dzięki wielkie za przetestowanie przepisu! ?