Lekki, delikatny kurczak tikka masala z dodatkiem jogurtu. Aromatyczne danie, uwielbiane przez całą rodzinę.
Jogurtowy kurczak tikka masala (7 składników)
Moja przygoda z kuchnią indyjską z prawdziwego zdarzenia zaczęła się właśnie od tego dania. Kurczak tikka masala to absolutny klasyk! Jeśli lubicie orientalne smaki to ten specjał koniecznie musi znaleźć się w Waszym repertuarze. Choć moja wersja jest trochę lżejsza niż ta tradycyjna, podczas przygotowania trzymam się wielu niezbędnych kroków. Jest to np. marynowanie mięsa w jogurcie z czosnkiem i imbirem, bogaty wachlarz przypraw dodany do sosu czy końcowe zabielanie.
W przeciwieństwie do wersji tradycyjnej, do dania używam piersi z kurczaka. To chudszy, lżejszy w smaku odpowiednik używanych często udek. Mimo wszystko, dzięki marynowaniu w jogurcie, który wspaniale zmiękcza mięso, nawet tak chudziutki kawałek wychodzi soczysty i miękki. Pod koniec, zamiast dodawanej tradycyjnie śmietanki kremówki, dodaję kilka solidnych łyżek kremowego jogurtu. Sos staje się lekki jak chmurka, pełen smaku, lekko kwaskowy, idealnie balansujący dodane wcześniej chili. Dzięki takim zmianom, danie jest mniej ciężkie, pełne smaku i idealne na co dzień :)
Wskazówki
- W tradycyjnej wersji tego dania pod koniec zabiela się sos słodką śmietanką. Jeśli nie chcemy używać jogurtu, można sięgnąć do klasyki i użyć śmietanki 30% tłuszczu.
- Mięso z piersi kurczaka można podmienić także na pierś z indyka.
- Passatę pomidorową można zastąpić pomidorami z puszki zmiksowanymi na gładko lub w drodze wyjątku koncentratem pomidorowym rozrobionym z wodą (ilość do dopasowania wg smaku)
- Po dodaniu jogurtu nie należy ponownie wstawiać sosu na palnik, bo może się ściąć i rozwarstwić.
Jogurtowy kurczak tikka masala
Drukuj przepisSkładniki
► pierś z kurczaka [ok. 500-600 g]
► pełnotłusty jogurt [250 g / 1 szklanka]
► czosnek [4 ząbki]
► świeży imbir [kawałek ok. 2 cm]
► masło klarowane [20 g / 2 łyżki – można podmienić na neutralny w smaku olej np. rzepakowy]
► cebula [ok. 100 g / 1 średnia sztuka]
► passata pomidorowa [400 g / 1 kartonik]
Dodatkowo:
► garam masala [2 płaskie łyżeczki]
► kumin / kmin rzymski [2 płaskie łyżeczki]
► kurkuma [2 płaskie łyżeczki]
► sól [2 płaskie łyżeczki]
► chili [1 płaska łyżeczka lub do smaku]
Przygotowanie
- 500-600 g piersi z kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę.
- W miseczce przygotować marynatę – wymieszać pół szklanki jogurtu z 2 ząbkami czosnku i 1 cm imbiru startymi na bardzo drobnej tarce oraz połową przypraw (1 łyżeczką garam masala, 1 łyżeczką kuminu, 1 łyżeczką kurkumy, 1/2 łyżeczki chili i 1 łyżeczką soli).
- Wymieszać mięso z marynatą i odstawić pod przykryciem na ok. godzinę.
- Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego. Obsmażyć zamarynowanego kurczaka, otrząsając z marynaty przed wrzuceniem na patelnię. Zrumienić mięso z obu stron, zajmie to ok. 5-7 minut. Bardzo pomocne są tu szczypce kuchenne, aby móc łatwo przewracać pojedyncze kawałeczki kurczaka.
- Obsmażone mięso zdjąć na talerzyk.
- Na tej samej patelni rozgrzać kolejną łyżkę masła. W międzyczasie pokroić cebulę w drobną kostkę.
- Cebulę zeszklić na maśle, pod koniec smażenia dodać na patelnię przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i 1 cm imbiru i resztę przypraw (1 łyżeczką garam masala, 1 łyżeczką kuminu, 1 łyżeczką kurkumy, 1/2 łyżeczki chili i 1 łyżeczką soli). Smażyć przez dodatkową minutę.
- Zawartość patelni zalać passatą pomidorową i dodatkowo dolać 1/2 szklanki wody. Dodać kurczaka i gotować na małym ogniu przez 10-15 minut, aż sos przejdzie wszystkimi smakami.
- Zdjąć patelnię z palnika i dodać pozostałe 1/2 szklanki jogurtu. Wymieszać i podawać z ryżem lub domowymi chlebkami naan.
Przechowywanie i mrożenie
Po przygotowaniu przechowywać w lodówce w szczelnym (najlepiej szklanym) pojemniku. Podgrzać delikatnie (np. w mikrofali), nie doprowadzać do zagotowania. Jeśli chcemy zamrozić sos, można to zrobić przed dodaniem jogurtu, i zabielić go już po rozmrożeniu i podgrzaniu. Taki zamrożony sos należy zużyć do 3 miesięcy.
Kalorie i makroskładniki
Kalorie i makroskładniki na 1 z 5 porcji, ze składników podanych w przepisie, bez żadnych modyfikacji.
Na 1 porcję
196 kcal, 8 g węglowodanów, 7 g tłuszczu, 25 g białka
- wartości poglądowe i uśrednione, obliczone za pomocą ogólnodostępnych kalkulatorów kalorii. Najdokładniejsze obliczenia wykonasz uwzględniając konkretne, użyte przez siebie produkty.
Jeśli masz jakieś pytania…
Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku. Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! Przeglądanie Waszych kulinarnych dokonań to dla mnie ogromna radość!
17 komentarzy
Ile kalorii ma porcja Dania?
Jest napisane na patelni rozgrzać łyżkę oleju ,cebulę zeszklić na maśle. To znaczy zrobić to osobno a potem cebule wrzucić do patelni z olejem
Meeeega danie;))) można się poczuć jak w Indiach i wcale nie jest trudne do zrobienia, do tego chlebki naan, mmmnm pycha!
Odkryłam ten przepis około dwa miesiące temu. Od tego czasu robilam to danie juz 3 czy nawet 4 razy, podając rodzinie i znajomym. Jest pyszne! Mąż stwierdził, że bardziej mu smakuje „nasz” tikka masala niż zamówiony w knajpie;) w połączeniu z chlebkami (tez z przepisu z tej strony) danie jest genialne. Na stałe zagościło w mojej kuchni.
Wspaniała wiadomość, bardzo dziękuję za komentarz! Cieszę się, że wszystkim tak zasmakowało, dziękuję za korzystanie z przepisów i pozdrowionka dla całej rodziny 😍
Robiłam ten przepis trzy razy, moja rodzina kocha to danie:-)
Bardzo się cieszę! Smacznego :)
Najlepsze danie jakie ostatnio przygotowałam!!! do tego chlebki naan, również z przepisu ze strony. Połączenie genialne. dziękuje ja i cała rodzina :)
Ale się cieszę! Dziękuję i smacznego ?
Nie jestem pewna, czy chodzi o zwarzenie się jogurtu, ale zakładam, że tak. :D
Ja, kiedy robiłam ten przepis, po zamarynowaniu mięsa nie schowałam drugiej części jogurtu do lodówki, tylko pozwoliłam jej się ogrzać do temperatury pokojowej w czasie marynowania mięsa. Potem po gotowaniu i tak postanowiłam zahartować jogurt przed dodaniem do gorącego sosu i wszystko pięknie wyszło.
Dziękuje bardzo za ten przepis, miałam już od dawna kupioną paczuszkę garam masali i nie wiedziałam do czego jej użyć, żeby „nie zepsuć”. ;) Jak dla mnie ten przepis jest super prosty i genialny w smaku!
A mi svinae się zawsze jogurt:( i tak nieestetyczne to wygląda?
Dziekuje bardzo za swietny przepis, chociaż przyznam, ze nieco go zmodyfikowałam i dodałam pokrojona marchew, paprykę i cukinie.
W składzie garam masala jest kumin-czy dodając go jeszcze dodatkowo-a ma specyficzny smak- nie będzie tego za dużo?
Robiłam dziś na obiad, wyszło przepyszne! Nie miałam kuminu i pominęłam a i tak smakowało rewelacyjnie, a patelnię wyczyściliśmy z resztek sosu za pomocą chlebków naan ? Dziękuję za kolejny niezawodny przepis, będę często do niego wracać, podobnie jak do wielu innych przepisów z Wilkuchni ❤️
Niesamowicie mi miło! Dziękuję za wsparcie :) Smacznego i udanych kolejnych dań :D
Ale super! Dzisiaj chyba spróbuję zrobić, bo mam ryż do wykorzystania :)
I bardzo podoba mi się wersja z gramaturą składników w przepisie. Bardzo przydatne przy gotowaniu, żeby brudnymi palcami nie trzeba było przewijać ciągle w telefonie ;)
Hej! Wielkie dzięki za odzew, zawsze przy wprowadzaniu zmian zastanawiam się co będzie lepsze dla czytelnika. Cieszę się, że mogę ułatwić gotowanie, to dla mnie bardzo ważne!