Kurczak w sosie z suszonych pomidorów
Przepis na tego kurczaka jest bardzo ,,wilkuchniowy” – pyszny, ekspresowy i bardzo uniwersalny. Całość bez żadnego problemu przygotujecie w 15 minut. Do zrobienia dania potrzebne będą tylko 4 składniki i przyprawy. Sos jest gęsty, śmietanowy i pyszny… Jednak zamiast klasycznej śmietanki kremówki użyłam serka kanapkowego. Cudownie zagęszcza sos, nadaje słodko-kwaskowatego smaku i jest niesamowicie sycący. Podobny sos można wykonać z przeróżnymi dodatkami, kurczaka wymieniać do woli na indyka, polędwiczkę, białą rybę. Wszystko zależy od Waszej kreatywności.
Jeśli lubicie tego typu sosy, na pewno zasmakują Wam także polędwiczki w kremowym sosie camembert.
Dlaczego nie można zbyt długo podgrzewać tego sosu?
Głównymi składnikami są serek i mleko. Ze względu na umiarkowaną ilość tłuszczu w sosie, użyty nabiał nie będzie zbyt stabilny. Co to oznacza? Poddany długotrwałej obróbce w wysokiej temperaturze będzie miał tendencję do rozwarstwiania się. Białka zaczną się ścinać, powstaną grudki i ciężko będzie go rozmieszać. Najlepszy efekt uzyskamy podgrzewając go krótko na małym ogniu, nie dopuścić do zagotowania!
Z czym podawać?
Ten kremowy, delikatny sos świetnie sprawdzi się niemal do wszystkich dodatków. Kurczaka można podawać z makaronem, kopytkami, kluseczkami, ryżem, kaszą jaglaną, a nawet plackami ziemniaczanymi czy kluskami na parze.
Kurczak w sosie z suszonych pomidorów
Drukuj przepisSkładniki
► pierś z kurczaka [1 sztuka / ok. 200 g]
► suszone pomidory w oleju [ok. 10-12 pomidorów i 1 łyżka oleju]
► serek kanapkowy śmietankowy [100 g / ok. 4 łyżek]
► mleko [ok. 200 ml / 3/4 szklanki]
Dodatkowo
► sól i pieprz
► suszona bazylia [1/2 łyżeczki]
► suszone oregano [1/2 łyżeczki]
Przygotowanie
- Na patelni, na średnim ogniu rozgrzać łyżkę oleju z suszonych pomidorów.
- Pierś z kurczaka pokroić w paseczki, oprószyć pieprzem i solą i smażyć na oleju z pomidorów do uzyskania złotego koloru (ok. 4-5 minut).
- W miseczce wymieszać mleko, serek, przyprawy i drobno posiekane suszone pomidory. Najłatwiej będzie rozmieszać wszystko rózgą/trzepaczką.
- Wlać mieszankę na patelnię, wymieszać i podgrzać przez chwilę na małym ogniu, nie gotować!
- Podawać z ulubionymi dodatkami. Jeśli sos przestygnie i mocno zgęstnieje, wystarczy dolać odrobinę mleka i delikatnie podgrzać, aby wrócił do swojej płynnej, kremowej konsystencji.
Notatki
W przepisie wykorzystany serek kanapkowy/twarożek kanapkowy typu almette/philadelphia. Polecam czytać składy i wybierać je najprostsze, bez zagęszczaczy. Można oczywiście poszaleć ze smakami i zamiast naturalnego wybrać np. czosnkowy czy ziołowy.
23 komentarze
Jakiego serka dokładnie pani użyła?
A czy można zamiast serka topionego dać mozzarellę?
Raczej nie, to zupełnie inny produkt.
czy nadaje się do zawekowania w słoik?
A czy zamiast mleka krowiego można użyć roślinnego, np. migdałowego?
Ja dodalam pieczarki i porę. Wyszlo wysmienite. Jako dodatek… U mnie kasza jęczmienna pęczak. Rewelacja 😋
Smaczne to mało powiedziane- wyśmienite! Dodałam Pieczarki podsmażone przed kurczakiem. Smakuje naprawdę obłędnie! Kluski śląskie pasują idealnie do sytego posiłku w głównej roli z tym sosem! Dziękuję za smaczny rodzinny obiad:*
Miło mi niesamowicie! Dziękuję za komentarz i smacznego ❤
Kremowy sos i bardzo aromatyczny👍
A śmietana kwaśna 18 % może być?
czy zamiast serka może być mascarpone?
Tak :)
Cytuję ze składu: „suszone pomidory w oleju [ok. 10-12 pomidorów i 1 łyżka oleju]”
Ja, facet nie bardzo rozumuję – 10 pomidorów i łyżka oleju? A na puszki lub słoiczki ze sklepu jak by to było?
Z góry dziękuję za podpowiedź…
Nie liczyłam nigdy ile pomidorów jest w jednym słoiczku, ale taki mniejszy słoiczek (ok. 300 ml) z pewnością wystarczy.
Super przepis. Zwłaszcza dla mnie, ponieważ nie lubię tłustej śmietanki. Zrobiłam dzisiaj z dzisiaj z indykiem.
Cieszę się bardzo, że smakowało. Dzięki za przetestowanie przepisu :)
Super szybkie i mega pyszne danie :)
Cieszę się bardzo, smacznego!
Bardzo fajne szybkie danie :)
Ja robiłam kurczaka w sosie z suszonymi pomidorami w wersji ze śmietanką 30%, ale to jest ciekawe, chętnie wypróbuję :)
Też często robię ze śmietanką, twarożek to fajna alternatywa :)
Serek topiony nie nadaje się do jedzenia. Proszę skreślić go z produktów jadalnych. Koniecznie!
Gdzie mowa o serku topionym? Ktoś tu chyba nie przeczytał przepisu ;)