Domowy kebab to niezwykły pomysł na obiad. Taki pomysł na zapiekanie mięsa drobiowego podbił internet jakiś czas temu i wcale się nie dziwię! Od kiedy pierwszy raz spróbowałam go zrobić, to jedno z naszych ulubionych dań. Proste, ciekawie podane i co najważniejsze – przepyszne! Jestem pewna, że miłośnicy fastfoodów będą zachwyceni. Dlatego to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny :) Możecie wykorzystać gotową przyprawę do gyrosa lub skorzystać z mojej ulubionej, domowej mieszanki. Jeśli macie możliwość, spróbujcie choć raz przygotować taką mieszankę przypraw samemu – aromat nie do porówniania!
Z jakiego mięsa?
Kebab polecam przygotować z udek kurczaka. Tak, ja też jestem fanką piersi z kurczaka i przez długi czas robiłam właśnie w te sposób. I uwierzcie, wychodziło pysznie. Ale udka to zupełnie inny poziom pyszności – mięso jest soczyste, ma więcej smaku, wyjątkowo chrupiące na brzegach, mięciutkie w środku. Oczywiście, ostateczna decyzja należy do Was :)
Z czym podać?
Tak upieczone mięso świetnie nadaje się jako danie główne, podane z ryżem czy frytkami. Jest pyszne w bułce, tortilli a nawet sałatce. Można też zaserwować klasyczną sałatkę gyros z takim właśnie mięsem – jest bardziej soczyste niż przesmażane kawałki piersi z kurczaka. Tak naprawdę to super uniwersalny składnik, jego wykorzystanie zależy tylko od Waszej wyobraźni! Może znaleźć się na pizzy, zapiekance, w burgerze… Wszędzie tam, gdzie potrzeba dobrze wypieczonego, pełnego smaku mięsa.
Domowy kebab
Drukuj przepisSkładniki
► mięso z udka kurczaka [6-9 filetów / ok. 1 kg]
► olej rzepakowy [1/2 szklanki / ok. 125 ml]
► cebula [1 duża sztuka]
Dodatkowo
► ziarna kolendry [1 płaska łyżka]
► kmin rzymski [1 płaska łyżka]
► słodka papryka [2 płaskie łyżki]
► czosnek granulowany [2 płaskie łyżki]
► kardamon [1/2 płaskiej łyżki]
► sól [1 płaska łyżka]
► pieprz [1/2 łyżeczki]
lub
► gotowa mieszanka do gyrosa [4-5 łyżek]
Przygotowanie
- Ziarna kolendry i kmin rzymski wrzucić na suchą patelnię i prażyć przez 2-3 minuty, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Mieszać, aby się nie przypaliły.
- Przełożyć uprażone przyprawy do moździerza lub młynka do kawy i zmielić.
- Dodać resztę przypraw, wymieszać. Połączyć z olejem i wymieszać ponownie, aby postała jednolita marynata.
- Mięso z kurczaka roztłuc delikatnie na grubość standardowych kotletów i przeciąć na pół.
- Pokryć mięso marynatą i odstawić na minimum godzinę (można także na całą noc, choć nie jest to konieczne).
- Cebulę przekroić na pół. Z jednej połówki zrobimy podstawę do całej konstrukcji.
- W połówkę cebuli należy wbić 4 długie patyczki do szaszłyków, na bazie kwadratu, w odległości ok 5 cm od siebie. Przebić cebulę na wskroś, wbijając od strony przecięcia i wyciągając po wypukłej stronie, aby ostry koniec patyczka znajdował się na samej górze.
- Na tak przygotowany stelaż nabijać pastry zamarynowanego mięsa.
- Wstawić do głębokiego naczynia żaroodpornego (na wypadek, gdyby się przewróciło) i piec w 180 stopniach przez godzinę. Jeśli wierzchnie warstwy zaczną się przypalać za mocno, można je przykryć folią aluminiową i w ten sposób dokończyć pieczenie.
- Mięso ścinać ostrym nożem w cienkie plastry.
Smacznego!
15 komentarzy
Absolutnie znakomite 👍
A to mięso z udek to kładziemy ze skórą
W jaki sposób najlepiej podgrzać to mięso następnego dnia?
Ja pierwszego dnia skrajam cały i odsmażam te kawałeczki na suchej patelni. Można też podgrzać w piekarniku (ok. 180 stopni, kilka minut, w zależności w jak dużych kawałkach nam zostało).
Przepis cudowny :) ja między mięso co parę kawałków udek nabijam połowę papryki, którą wcześniej przypieklem w piekarniku i zdjąłem skórkę :) na kilo mięsa 2 papryki starcza.
Dzięki za przepis który zagościł u nas już na stałe :)
Super pomysł, spróbuję z papryką :)
Kupiłam przypadkowo mięso z udek, bo wyglądało w opakowaniu jak filety w piersi… i nie wiedziałam, co mam z tym zrobić, bo nie lubię udek … a tu ten przepis… kebab wyszedł pyszny!!! To mięso to rewelacja. A przygotowanie bardzo proste, zrobiłam wszystko dosłownie z dzieckiem w jednej ręce, drugą zaś przyprawiałam mięso ! ;P
Cieszę się bardzo, że smakowało! I tak, udka się tutaj sprawdzą świetnie, choć pierś także można wykorzystać 😉
Witam
na ktorej polce w piekarniku piec? nie za wysokie to wyjdzie?
Tak, żeby się zmieścił, u mnie wyszła akurat 2 od dołu bodajże. Nie wychodzi oczywiście tak wysoki jak normalny kebab, w standardowym piekarniku bez obaw się zmieści :)
Wypróbowane:) na drugi dzień chyba jeszcze smaczniejsze☺️
Super wieści :) U nas nie dotrwał do następnego dnia :D
ale pysznie!
Dzięki! :)