Halloumi w sosie pomidorowym to moje ostatnie odkrycie. Uwielbiam ten cypryjski ser za jego smak i konsystencję, ale zwykle jadłam go w formie smażonej lub pieczonej. Ta potrawa jest najprostsza na świecie, nie wymaga piekarnika, ani wyszukanych składników. W 10 minut mamy gotowy ciekawy lunch lub pełen smaku, wege obiad. Wystarczy dodać świeże pieczywo lub inny dowolny dodatek i gotowe! Po raz kolejny prostota wygrywa!
Czym jest halloumi?
Halloumi to ser pochodzący z Cypru. Tradycyjnie powstaje z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego z kozim i krowim. Sprzedawany na kostki, w solance, zapakowany próżniowo. Jego konsystencja jest bardzo zwarta, elastyczna. Można o nim myśleć jak o egzotycznym rodzeństwie naszego polskiego oscypka, choć halloumi nie jest serem wędzonym. Jest delikatny w smaku, choć dość słony. Porównałam go do oscypka, bo – podobnie jak nasz polski ser – genialnie reaguje na ciepło. Najbardziej popularny sposób podania to plasterki halloumi grillowane do osiągnięcia chrupiącej skórki.
Sos pomidorowy
Sos podany w przepisie jest najbardziej banalną wersją, co nie oznacza, że nie możemy się tu pobawić i poeksperymentować – wręcz przeciwnie! Można dowolnie wymieniać przyprawy (w wersji bardziej orientalnej dodać kumin, kolendrę, cynamon), dodać świeżych warzyw (np. cukinię, paprykę, pieczarki), czy w sezonie przygotować sos ze świeżych pomidorów zamiast passaty.
Halloumi w sosie pomidorowym
Drukuj przepisSkładniki
► passata pomidorowa [250 ml / 1 szklanka]
► cebula [ok. 50 g / 1 mała sztuka lub 1/2 dużej]
► masło klarowane [1 łyżka / 25 g]
► ser halloumi [225 g / 1 kostka]
Dodatkowo:
► sól [1/2 łyżeczki lub do smaku]
► oregano [1/2 łyżeczki]
► papryka słodka wędzona [1/2 łyżeczki]
Przygotowanie
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzać masło klarowane, wrzucić cebulę, oprószyć solą i smażyć na średnim ogniu do momentu, aż cebula się zeszkli.
- Dodać passatę pomidorową i przyprawy. Wymieszać.
- Halloumi pokroić na plasterki o grubości 5 mm i ułożyć na sosie.
- Gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut, aż ser zmięknie.
Notatki
Przed podaniem można posypać posiekaną, świeżą miętą.
Smacznego!