Bakłażany w sosie sojowym to dość nietypowe danie – nigdy bym nie pomyślała, że tak mi zasmakuje! Przyznam, że bakłażany nie należą do moich ulubionych ulubionych warzyw. Owszem, lubię je czasem, gdy są dobrze przygotowane i wybitnie pasują do reszty produktów… Dlaczego więc zamieszczam na blogu przepis, w którym grają pierwsze skrzypce? Pierwszy raz jadłam to danie w chińskiej restauracji, z polecenia, i naprawdę przepadłam. Jest coś niezwykle pysznego w tych miękkich, soczystych kawałeczkach pokrytych słodko-słonym sosem z nutą imbiru i czosnku. Jeśli macie nieprzyjemne doświadczenia z bakłażanami, koniecznie dajcie im drugą szansę. W tym wypadku można podać je jako wegetariańskie danie główne lub ciekawy dodatek do mięs.
Dlaczego bakłażany bywają gorzkie?
Za gorzki smak bakłażanów odpowiadają związki zwane saponinami. Gromadzą się w miękkiej tkance, która otacza nasionka bakłażana. Im starsze warzywo, tym jest ich więcej. Dlatego starsze, przerośnięte bakłażany mają tendencję do goryczki. Aby się jej pozbyć, warto godzinę przed przygotowaniem posypać bakłażany solą. Sól ,,wyciągnie” z warzywa wodę (bakłażany są bardzo wodniste, ponad 90% objętości), a razem z nią ,,wypłucze” część saponin. Na zakupach warto wybierać te mniejsze, jędrne i lekko twardawe sztuki. Wybierając młode, świeże bakłażany zwiększamy szanse na pyszne danie.
Przepis inspirowany: Omnivore Cookbook
Bakłażany w sosie sojowym
Drukuj przepisSkładniki
► bakłażany [3 średnie sztuki / ok. 500-600 g]
► skrobia ziemniaczana [3 płaskie łyżki]
► olej [3-4 łyżki]
► czosnek [3 ząbki]
► imbir [kawałek ok. 2 cm lub 1 płaska łyżka posiekanego]
► sos sojowy [3 łyżki]
► cukier trzcinowy [2 łyżki]
Dodatkowo
► sól
Przygotowanie
- Bakłażany umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości ok. 3 cm. Oprószyć solą z obu stron, wyłożyć na desce lub talerzu i zostawić na godzinę.
- Po upływie tego czasu, osuszyć bakłażany za pomocą ręcznika papierowego. Pokroić na kawałki wielkości dużego kęsa, przełożyć do miski i posypać 2 łyżkami skrobii ziemniaczanej. Wymieszać tak, aby każdy kawałek bakłażana był pokryty cienką warstwą skrobii.
- Na patelni non-stick rozgrzać olej. Bakłażany smażyć partiami, ponieważ podczas smażenia powinny leżeć na patelni pojedynczą warstwą, najlepiej aby się nie dotykały. Obsmażać ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając. Po smażeniu powinny być chrupiące z wierzchu i idealnie miękkie w środku. Podczas smażenia, obrać i posiekać czosnek i imbir.
- Gotowe kawałki bakłażana wyłożyć na talerz. W międzyczasie na tę samą patelnię wrzucić posiekany czosnek i imbir. W zależności od tego ile tłuszczu zostało na patelni, można dolać ok. pół łyżki, jeśli bakłażany wchłonęły uprzednio cały olej. Smażyć przyprawy przez ok. 1-2 minuty ciągle mieszając.
- W miseczce wymieszać szklankę wody, sos sojowy, cukier i 1 łyżkę skrobii ziemniaczanej. Wlać mieszankę na patelnię i gotować na wolnym ogniu ok 10-15 minut, aż sos zgęstnieje i nabierze głębokiego koloru.
- Wrzucić bakłażany do gotowego sosu i wymieszać. W razie potrzeby, doprawić szczyptą soli. Podawać na ciepło.
11 komentarzy
Bakłażan wystarczy pokroić w kawałki obtoczyć w roztrzepanym jajku i smażyć na głębokim oleju , ważne aby olej był bardzo gorący, smażymy 3 minuty i odcedzamy z tłuszczu.W ten sposób bakłażan nie nabierze oleju będzie chrupki po tem łączymy z sosem zrobiony oddzielnie na patelni.
Smaczne ale 3 łyżki oleju? Nie jest możliwością usmażenia tego w takiej ilości. Maka wpija tłuszcz jak szalona. Chyba proporcje były z głowy podawane.🙂
A co to znaczy, kawałek imbiru jak jego smażyć. Osobiście nie lubię imbiru ale wiem że podkręca smak.
Bardzo smaczne danie, dodałam kawałki smażonej piersi, pycha
Zrobiłam to danie już 2 x w ciągu tygodnia. Moja córka się zajada i nie ma dość.? Póki sezon na bakłażany ?trwa będę robić to danie i zamrażać. Dziękuję za przepis i serdecznie pozdrawiam. ?
bardzo fajny blog z przepisami, bede probowac:) !
Dziękuję i życzę udanych prób :)
kolejny przepis wykonany ;) przepyszny a jaki prosty
zawsze z czekam na nowe przepisy !!!
Cieszę się niesamowicie, że smakowało :) Dzięki za wsparcie, bardzo doceniam!
Pyszne! Dodałam karkówkę pociętą w paseczki i nerkowce. Uwielbiam przepisy z tego bloga, zawsze wychodzą :)
Świetna modyfikacja, chętnie bym zjadła wersję z karkówką i nerkowcami :) Dziękuję za testowanie przepisów!