Te pieczone ziemniaki są absolutnie doskonałe! Gruba, chrupiąca skórka skrywa mięciutki, wręcz rozpływający się w ustach środek. Najpierw gotowane w zasadowej wodzie, aby zwiększyć chrupkość. Następnie, pieczone w aromatyzowanym oleju dla niesamowitego smaku. To świetny dodatek do obiadu, ale też fajna imprezowa przekąska. Jeśli szukacie przepisu idealnego, polecam dać mu szansę :)
Chrupiące pieczone ziemniaki
Drukuj przepisSkładniki
► ziemniaki [1 kg]
► olej rzepakowy lub oliwa [50 ml / 5 łyżek]
► soda oczyszczona [1 łyżeczka]
Dodatkowo
► sól
► czosnek [2 ząbki] – opcjonalnie
► rozmaryn świeży lub suszony [1 łyżeczka posiekanego/suszonego] – opcjonalnie
Przygotowanie
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- W garnku zagotować 2 litry wody z płaską łyżeczką sody i płaską łyżeczką soli. Ziemniaki gotować we wrzątku przez 7-10 minut, aż kawałki można będzie przekłuć widelcem.
- W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
- Jeśli decydujecie się na wersję z przyprawami, kiedy ziemniaki się gotują należy wrzucić posiekany czosnek i rozmaryn do rondelka. Zalać olejem i podgrzewać na średnim ogniu, aż czosnek zacznie się rumienić.
- Odsączyć ziemniaki i pozostawić na 2-3 minuty, aż ulotni się większość pary.
- Olej przelać przez sito (czosnek i rozmaryn nie będą już potrzebne), dodać ziemniaki, szczyptę soli (wg uznania) i wymieszać szpatułką lub łyżką. Zewnętrzna strona ziemniaków zacznie się rozpadać, ale spokojnie, właśnie tak ma być. To ta mazista warstwa zamieni się w pyszną, chrupiącą skórkę.
- Ziemniaki wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia, równą, pojedynczą warstwą, aby kawałki się nie posklejały.
- Piec w 200 stopniach przez 30-40 mint, mieszając co ok. 10 minut, aby dobrze spiekły się z każdej strony.
20 komentarzy
Dobre
Zrobie
Ziemniaki z soda? Przecież to zabójstwo dla zoladkowcow.
Już wiem, co dzisiaj na obiad ;)
Co daje soda oczyszczona? Ziemniaki szybciej zmiękną?
Zmieniając pH wody, w której gotują się ziemniaki sprawiamy, że zewnętrzna warstwa ziemniaka zabiera bardziej kruchej konsystencji, dzięki temu powierzchnia po upieczeniu jest bardziej chrupiąca :)
Pyszne wyszły ❤️ zrobiłam z czosnkiem i tymiankiem ?
Dziś zrobiłam. Najlepsze ziemniaki jakie w życiu jadłam! Super przepis! Dziękuję
Ale mi miło, dzięki! I smacznego! :)
Zrobione i zapisuje przepis bo są najlepsze ❤️? a jutro próbujemy zapiekanki gołąbkowej ?
Idziesz jak burza, za moment przepisów na blogu zabraknie, czad :D
Nie rozumiem pkt 6. Skąd ten olej przelewamy? Z wody??jej pewnie to proste a ja kombinuje?
Już wszystko wiem???
Też czytałam ten pkt kilka razy zanim zrozumiałam, że to osobny rondel ??
Dzięki za uwagi, zaraz się przyjrzę jak to sformułować, żeby przepis był bardziej klarowny :)
Jeju jakie one pyszne!
Dwulatka tylko ziemniaki na obiad zjadła, bo więcej jej się nie zmieściło ;)
Cieszę się bardzo! Tym bardziej jak najmłodszym smakuje :)
Trzeba piec z termoobiegiem?
Bez termoobiegu, grzanie góra-dół
Super! Jutro robię ;)