Ta przepyszna zapiekanka ziemniaczana z paluszkami rybnymi to banalnie prosty sposób na weekendowy obiad dla całej rodziny lub propozycja dania imprezowego, które zniknie ze stołu zanim zdąży wystygnąć :) Warstwa ziemniaków w kremowym sosie śmietanowo-ziołowym, przykryta filetami rybnymi w chrupiącej panierce, a całość uwieńczona dodatkowo sporą porcją tartego parmezanu.
Każdy z nas od czasu do czasu korzysta z ,,gotowców” i nie ma w tym nic złego, jeśli tylko skład jest bez zarzutu. Sama nie sięgam po nie zbyt często i zwykle przygotowuję wszystko od zera, ale są takie produkty i smaki z dzieciństwa, które ciężko zastąpić :) Paluszki Rybne FRoSTA właśnie tym zdobyły moje serce – prosty, czytelny skład, żadnych dodatków do żywności , żadnej chemii i prawdziwy filet z mintaja, zamiast mielonek niewiadomego pochodzenia. Dodatkowo, produkt spełnia globalne standardy MSC w zakresie zrównoważonego rybołówstwa, co powinno być ważnym czynnikiem przy wyborze ryb i owoców morza. Doceniam to, że producenci faktycznie Mówią jak jest – szczegółowy skład zajmuje pół opakowania, a na dedykowanej stronie www.frostafoodtracker.pl możemy wpisać kod produktu i dowiedzieć się skąd pochodzą użyte składniki.
Mam nadzieję, że wypróbujecie przepis, zwłaszcza jeśli w rodzinie znajdą się fani panierowanych paluszków rybnych (nie tylko ci najmłodsi :)). Samo danie jest bardzo proste i sycące, naprawdę można się porządnie najeść jednym kawałkiem, a dla równowagi polecam podawać je z ulubioną, świeżą sałatką lub warzywami na parze.
Zapiekanka ziemniaczana z paluszkami rybnymi
Drukuj przepisSkładniki
► Złote Paluszki Rybne z fileta FRoSTA [300 g / 2 opakowania]
► ziemniaki [1,5 kg/ ok. 15 średnich sztuk]
► śmietanka kremówka 30% [200 g / 3/4 szklanki]
► jajka [2 sztuki]
► tarty parmezan [30 g + do posypania]
Dodatkowo:
► sól [1/2 do 1 łyżeczki]
► pieprz [1/2 łyżeczki]
► rozmaryn [1/3 łyżeczki]
► tymianek [1/3 łyżeczki]
► bazylia [1/3 łyżeczki]
Przygotowanie
- Ziemniaki obierz, zostaw w całości lub pokrój w duże cząstki i ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku. Do przepisu będą też idealne ziemniaki ugotowane dzień wcześniej (np. z obiadu lub w mundurkach).
- Przestudzone ziemniaki pokrój w grube plastry i wyłóż warstwowo na dno naczynia żaroodpornego.
- W misce wymieszaj jajka ze śmietanką, parmezanem i przyprawami.
- Zalej ziemniaki sosem śmietankowym.
- Na wierzch zapiekanki wyłożyć zamrożone złote paluszki rybne Frosta.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra-dół) na 20 minut. W połowie pieczenia (po 10 minutach) można posypać wierzch dodatkową porcją parmezanu.