Lato to czas słodkich obiadów, w końcu trzeba korzystać z sezonowych, owocowych dobroci. To danie można zjeść z każdymi, dowolnymi owocami, choć dojrzałe brzoskwinie, moim zdaniem, nie mają sobie równych. Można je zgarnąć do pudełka i zabrać do pracy, albo trzymać w lodówce i w takie upały wcinać na zimno. Dzięki dodaniu mleczka kokosowego, danie jest bardzo sycące no i oczywiście wegańskie :)
Złoty ryż z brzoskwiniami
Drukuj przepisSkładniki
► ryż biały [2 szklanki]
► mleczko kokosowe [400 g/ 1 puszka]
► brzoskwinie [3 sztuki]
► cukier/miód [3-5 łyżek*]
Dodatkowo
► kurkuma w dużym opakowaniu KAMIS [1 łyżeczka]
► cynamon [1/2 łyżeczki]
*zależy od tego jak słodki ryż lubicie
Przygotowanie
- Suchy ryż zalać 3 szklankami wrzątku, dodać mleczko kokosowe, cukier i przyprawy i gotować na średnim ogniu, mieszając okazyjnie.
- Gdy po ok. 10 minutach ryż mocno zgętnieje, zdjąć z ognia i przykryć garnek. Ryż powinien w ciągu kilku minut wchłonąć większość płynu.
- Plasterki brzoskwini przesmażyć na maśle przez ok. 1 minutę z każdej strony. Można posypać dodatkową szczyptą cynamonu.
- Podawać ryż z brzoskwiniami na ciepło lub zimno.
Smacznego!
Post powstał we współpracy z marką Kamis
3 komentarze
To było pyszne i szybkie danie. Dziękuje za przepis i polecam :)
Przepyszne danie! Piękny zapach i świetny smak!
Cieszę się bardzo. Smacznego!