Ostatnio hitem w burgerowniach stała się szarpana wieprzowina, ale moim ulubieńcem jest lżejsza alternatywa czyli szarpany kurczak. Dziś mam dla Was przepis na bardzo uproszczonego kurczaka w sosie BBQ. To idealny pomysł na wykorzystanie resztek drobiowego mięsa – z rosołu, części pieczonego kurczaka czy grillowanej piersi. Sos jest pikantny, słodki, słony i kwaśny jednocześnie, moim zdaniem połączenie idealne. Plusem domowego sosu jest też brak ograniczeń, spokojnie można pominąć chili, dodać więcej miodu czy mniej soli. Do tego, wykonanie jest ekspresowe i na pewno macie wszystkie potrzebne składniki w swojej kuchni :) Tej samej metody możesz użyć, aby przygotować pysznego kurczaka w sosie teriyaki.
Szarpany kurczak BBQ
Drukuj przepisSkładniki
► mięso z kurczaka – podsmażona pierś, mięso z rosołu, kawałki pieczonego kurczaka [ok. 500 g]
► ketchup [pół szklanki]
► miód [1 łyżeczka]
► ocet jabłkowy lub winny/ sok z cytryny [1 łyżeczka]
Dodatkowo:
► woda [pół szklanki]
► papryka wędzona [1 łyżeczka]
► chili [pół lub 1 łyżeczka]
► sól [do smaku]
Przygotowanie
- Do tego przepisu można użyć dowolnego mięsa z kurczaka, które da się poszarpać – może to być grillowana pierś, resztki kurczaka z grilla, mięso z rosołu, mięso pieczone z udek czy pałek. Jeśli nie mam żadnego mięsa do wykorzystania, kupuję 500 g piersi, kroję na kawałki i przesmażam na łyżeczce oleju z solą i pieprzem, a potem rozszarpuję za pomocą dwóch widelców.
- Na patelnię dodać wszystkie składniki sosu: wodę, ketchup, ocet, miód i przyprawy. Płyn doprowadzić do wrzenia i wrzucić do niego porwane mięso. Poczekać, aż sos zgęstnieje, gotując go z mięsem na średnim ogniu, często mieszając. W trakcie gotowania można spróbować i doprawić do smaku – dodać więcej chili, miodu, octu lub soli.
- Gdy sos porządnie zgęstnieje, można podawać. Świetnie smakuje w bułce lub tortilli, jest pyszne z białym ryżem lub jako nadzienie do pieczonego ziemniaka.
34 komentarze
Możecie podać przepis na bułki ze zdjęcia? One chyba nie są takie typowe glutenowe. 🙂 Pozdrawiam.
Bardzo dobry przepis! Wszyscy zachwyceni, wrzucam do ulubionych. Ps. Blog odkryłam przed Bożym Narodzeniem. Naprawdę szybkie i dobre przepisy, gratuluję i pozdrawiam :-)
Edit: zrobiłam ten przepis z mięsem wołowym i wieprzowym z rosołu i wyszło pyszne, znajomi i chłopak zachwalali ;)
Czy można zrobić to danie z wieprzowiny i wołowiny z rosołu?
Jak najbardziej :)
Pychota! Ja dodałam jeszcze trochę sosu teryaki. Przepis na pewno ze mną zostanie. Polecam również użycie bułki mlecznej wcześniej rozkrojonej i podopieczonej w piekarniku.
Nie miałam octu ani cytryny,ale i tak wyszło pyszne,takie pikantno-slodkie. Zrobilam z ogórkiem sałatka lodową i pomidorem w normalnej bułce i było super.
Dla mnie rewelacja, danie proste i szybkie do przygotowania ja dorzucilam do sosu jeszcze parmezan i pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Mięsko trafili do tortilli wraz z salata, a także do ryżu jako danie obiadowe. Było przepysznie.
Wszędzie szukam takiej bułki ze zdjęcia, gdzie ja Pani kupiła?
Domowe bułeczki, robione z tego przepiu :) https://wilkuchnia.pl/2018/02/ciasto-ktorego-zrobisz-wszystko.html
Robiłem już trzy razy, świetne danie, świetnie smakuje. Najlepszy jednak jest ze świeżego fileta z kurczaka, mięso z rosołu zmienia trochę smak na gorszy, można powiedzieć że z mięsa z rosołu jest dobry a ze świeżego fileta jest wyśmienity. Smakuje zarówno z ryżem jak i w bułce, ale zielona sałata jest obowiązkowa.
Robilam z miesem z rosolu, akurat krolik i ges, naprawde smaczne🍀🍀🍀
Przepyszny polecam. Zrobiłam w bułce i jest pycha. Uważajcie tylko z miodem bo ja dałam odrobinę za dużo i był dość słodki ale naprawilam octem. Zostaje ze mną ten przepis na dłużej.
Czy takiego kurczaka można później odgrzać? Chce przygotować wcześniej, a później odgrzać i dać do tortilli. Pozdrawiam ;)
Oczywiście, bez problemu :) Na suchej patelni, albo w garnku z odrobiną wody, żeby się nie przypalił. Mikrofala też oczywiście zadziała świetnie, jeśli korzystasz :)
Nie mam octu czym można to zamienic? Albo czy mozna pominąć 😃
Myślę, że może wyjść smaczne także z sokiem z cytryny. Nie polecam pomijać, bo to już nie ten smak.
Przypadkiem znaleziony przepis i zostaje ze mną ! Przepyszny 🤩
To smakowało niesamowicie! Świetny przepis. :)
Jakie to jest pyszne! Nawet moja córka, totalny niejadek, zjadła całą bułkę. Rewelacja!
Nie wierzyłam że z wody i ketchupu wyjdzie sos ale zadziałało ?i nawet dwulatkowi smakowało. Chyba będę tu częściej zagladac
6/10 w miare ok, mozna raz sprobowac.
Ostatnio byłam we Wrocławiu „osiem misek” i tam podawano jest z bulkami drożdżowymi takie jak można kupić w Lidlu czy biedronce gotowe pampuchy drożdżowe. Muszę wypróbować:)
Brzmi wspaniale! Dzięki za inspirację :)
Mega dobre :) użyłem pikantnego keczupu i jest troche zbyt ostre, ale smaczne. Polecam poddusić :)
Super! :) Dzięki za wykorzystanie przepisu!
Super przepis, mam tylko pytanko, jakie warzywa lub surówka pasuje do tego jeśli podawać w bułce?
U nas zawsze colesław! Uwielbiam to połączenie i bardzo polecam :) Jest przepis na blogu na mój ulubiony w 5 minut! Polecam też wszystkie takie klasyczne ,,burgerowe” dodatki – świeże warzywa też super się sprawdzają
Jakie bulki najlepsze do kanapek ?
Jakie lubisz ;) Fajne są takie miękkie, do burgerów, ale równie dobrze może być kajzerka. Ja lubię też bardzo maślane bułki do mięsa, połączenie smaków dla mnie idealne :D
Super proste, szybkie do zrobienia i przepyszne. Polecam ;)
Dziękuję za przetestowanie przepisu! Cieszę się bardzo, że smakowało :)
Super mięsko, palce lizać, smakowało calej rodzinie, dziękuję ?
Bardzo się cieszę! I dziękuję za testowanie przepisu :)