Czasem mam ochotę na coś pysznego, szybkiego i bardzo, bardzo prostego. Taka pasta ma (dosłownie) trzy składniki na krzyż, więc warto zadbać o ich jakość, wybrać dobrego tuńczyka w kawałkach, świeżą, słodką cebulkę i poświęcić dwie minuty na przygotowanie domowego majonezu. Nie krzyczcie, że ta wersja jest prosta i to wcale nie przepis – to ma być inspiracja do podróży kulinarnych, możecie ją wzbogacić o tysiące różnych składników – kukurydzę, kiszonego ogórka, ostrą papryczkę, ananasa, pestki dyni, świeże zioła, czosnek, szypiorek, ostry cheddar, suszone pomidory, oliwki, kapary… Podawać koniecznie na świeżym, pachnącym pieczywie z odrobiną świeżo mielonego pieprzu.
Najprostsza pasta z tuńczyka
Drukuj przepisSkładniki
► tuńczyk z wody [120 g / puszka]
► cebula [1 mała sztuka]
► domowy majonez [20 g/ 1 łyżka]
Dodatkowo
► sól [do smaku]
► świeżo mielony pieprz [do smaku]
Przygotowanie
- Tuńczyka wymieszać z majonezem i pokrojoną w drobną kostkę cebulką. Doprawić do smaku i podawać.
29 komentarzy
Wow, super, bardzo dziękuję za komentarz, dobrze wiedzieć, że tak prosty przepis się komuś przydał! Pozdrawiam! :)
Uwielbiam ten przepis, gdy mam ochotę na coś bardziej wypasionego do kanapki, a zarazem prostego w przygotowaniu to właśnie tę pastę robię :)
Uwielbiam tą pastę, często robię w domu, uwielbiam od siebie dodać jeszcze posiekanego kiszonego ogórka :)
Smacznego <3
Świeżego pieczywka ;D
Od czasu do czasu można sobie pozwolić :)
Zazdroszczę! Słyszałam, że w Norwegii taka drożyzna, a tu tuńczyk za 2 zł? Szok! Z oliwą pewnie też wyjdzie pyszny, zwłaszcza aromatyzowaną ;)
Miło mi, najfajniejsze jest to, że można do niej dodać praktycznie wszystko co nam smakuje ;)
Pasty są super ;) Wzajemnie!
Świetny pomysł, nie próbowałam jeszcze takiej opcji ale na pewno pójdzie w następnej kolejności, jestem mega ciekawa jak to smakuje ;)
Z serkiem wiejskim nie próbowałam, ciekawa opcja ;)
Musimy zrobić jakąś akademię 3 składników z tuńczykiem w takim razie ;D
Najlepsza ;D
Też lubię z ogóreczkiem. Kojarzy mi się z pastą z makreli, którą robi moja mama ;)
Nie lubię tuńczyka więc zupełnie nie dla mnie :)
Następnym razem jak tylko będę miała ochotę wypróbuję Twojego przepisu! mniam!
Szybkie i smaczne. Czegoż tu więcej trzeba?
Szybkie i proste, a pewnie w smaku bardzo dobre, uwielbiam od czasu do czasu zjeść tuńczyka, więc z pewnością wypróbuję!
uwielbiam tuńczyka, jem praktycznie co drugi dzień w sałatce w pracy:) Do tego mam szczęście bo w Norwegii można dostać pięknego i bardzo taniego tuńczyka w kawałkach (ok 2 zł za puszkę!:)) nie mam domowego majonezu i raczej nie zrobię bo rzadko używamy ale dodam do pasty trochę oliwy z przyrawami i będzie akurat do domowego chlebka:)
Wygląda pysznie, nawet ja bym się na to rzuciła choć nie jestem wielką fanką tuńczyka
Wygląda smakowicie :)
Spisuję przepis. Uwielbiam pasty.
Cudnego nowego tygodnia:)
Uwielbiam takie pasty :)
Omnomnom!! :) od razu postanowiłam przyrządzić taka pastę :) nie miałam jednak majonezu, zastąpiłam go domowym przecierem pomidorowym. Pycha!
mmm.. uwielbiam ryby właśnie w postaci past: często wbazuje na kubeczku serka wiejskiego :D
pyszności!
Taką pastą z wielką przyjemnością mogłabym zajadać się codziennie – uwielbiam tuńczyka :)
co ja tu mogę napisać?… na pewno podobny przepis nie raz przewinął się przez moją kuchnię.
Często robię podobną :D
Pycha :-) ja dodaje jeszcze ogóreczka korniszonka :-)