Pewnie znacie już pesto z bazylii, z suszonych pomidorów, a nawet popularne ostatnio pesto pietruszkowe. Dorzucam do tego kolejną propozycję, która jest wprost stworzona do młodych ziemniaczków, makaronów, ryb lub sałatek. Ze zwykłego pęczka świeżego koperku można stworzyć aromatyczny, pyszny sos z odświeżającym sokiem cytrynowym i delikatnym posmakiem prażonych pistacji.
Pesto cytrusowo-koperkowe z pistacjami
Drukuj przepisSkładniki
► koperek [2 pęczki]
► olej rzepakowy [50 g / 5 łyżek]
► oliwa [30 g / 3 łyżki]
► skórka cytrynowa [z połówki cytryny]
► pistacje solone [20 g obranych]
► sok z cytryny [2 łyżki]
Dodatkowo
► sól [łyżeczka]
Przygotowanie
- Zmielić w młynku lub drobno posiekać pistacje.
- Dodać posiekany koperek i otartą skórkę ze sparzonej cytryny.
- Dodać sok z cytryny, olej i oliwę. Wymieszać.
- Doprawić solą.
Smacznego!
14 komentarzy
Świetny pomysł, muszę spróbować :D
Co konkretnie nie poszło?
Do pełni szczęścia brakuje tylko cukiniowego makaronu <3
Moje pierwsze pesto nie za bardzo mi wyszło, może z tym pójdzie lepiej :) :)
Nie smakuje jak klasyczne pesto, ale warto się przełamać :)
Dzięki <3 Dość nietypowe, ale smakuje super!
Trzeba spróbować :D
Mniaaaaam <3 uwielbiam pesto, a to już w ogóle musi być kosmos :)
Świetne połączenie :D
To brzmi tak pysznie i orzeźwiająco :)
Dzięki, pozdrowienia <3
Też jestem ciekawa czy Ci zasmakuje :) Koniecznie napisz!
Rewelacja po prostu:)
pozdrawiam wakacyjnie
Spróbuje i dam znać, bo mnie przepis zaintrygował