Wegetariańska szarpana wieprzowina?!
Drukuj przepisSkładniki
Szarpana wieprzowina
► pieczarki portobello [4 duże sztuki]
► olej [2 łyżki]
Dodatkowo
► wędzona papryka [1/2 łyżeczki]
► czosnek [1/2 łyżeczki]
► sól [1/2 łyżeczki]
Jarzębinowy sos BBQ
► cukier trzcinowy [10 g / łyżka]
► ketchup [30 g / 2 łyżki]
► musztarda [15 g / łyżka]
► woda [1/2 szklanki]
► sos sojowy [2 łyżki]
► chili [1/4 łyżeczki]
► konfitura jarzębinowa Stovit [2 łyżki]
Majonez jalapeño
► jajka [1 sztuka]
► olej [1/2 szklanki]
► sól [1/2 łyżeczki]
► sok z cytryny [1 łyżeczka]
► musztarda [1/2 łyżeczki]
► plasterki jalapeño z zalewy Stovit [3-4 sztuki]
Dodatkowo
► sałata lodowa [6-7 dużych liści]
► cebula [1/2 małej sztuki]
► ulubione bułki [4 sztuki]
Przygotowanie
- Pieczarki umyć, osuszyć, wyciąć nóżki i łyżką wyskrobać ciemne blaszki z wnętrza.
- Natrzeć olejem, doprawić i grillować aż do momentu, gdy puszczą wodę i staną się miękkie ok. 15 minut.
- Gotowe grzyby zdjąć z grilla na deskę i poszarpać dwoma widelcami.
- Na patelni lub w rondelku podgrzać wszystkie składniki sosu BBQ do momentu, aż całość się zredukuje i powstanie gęsty, głęboki w smaku sos. Można to zrobić wcześniej, żeby podawać potrawę natychmiast po zdjęciu z grilla.
- Wymieszać ciepłe ,,mięso” z sosem.
- Do pojemnika lub słoika dodać jajko i olej, następnie użyć blendera ręcznego (żyrafy), aby utworzyć majonez.
- Dodać sól, sok z cytryny, musztardę i jalapeño. Ponownie zblendować na gładką masę.
- Sałatę umyć, osuszyć i drobno poszatkować. Dodać pokrojoną w cienkie piórka cebulę i wymieszać.
- Do sałatki dodać sos majonezowy (ok. 2-3 łyżki) i wymieszać.
- Podawać z podgrzanymi na grillu bułeczkami.
Jeśli macie ochotę na więcej grillowych inspiracji, zerknijcie na profil Stovit oraz na ich grillowe propozycje :)
25 komentarzy
Zachęcam! I daj proszę znać czy smakowało :)
Mam nadzieję, że się skusisz :D
Bardzo dziękuję <3
Jaki miły komentarz, bardzo, bardzo dziękuję <3 Mam nadzieję, że spróbujesz zrobić i wtedy się dowiemy czy faktycznie taki super pomysł :D
Baaardzo dziękuję, wbrew pozorom jest mnóstwo wege przepisów, które – moim zdaniem – kasują mięsne przysmaki :D
Dzięki :)
Mam nadzieję, ze Wam zasmakuje! :)
Dzięki wielkie <3
Jasne, zapraszam! :D
Raczej dzięki przyprawom, moim zdaniem nie czuć jakoś mocno tych grzybów, bo powiem szczerze, że sama za pieczarkami nie szaleję, a to mi bardzo smakowało :D
Jak najbardziej możesz pominąć jarzębinę :) Mam nadzieję, że sosiki się spodobają :D
Super przepis!
Zapraszam do mnie :-)
http://www.mecooks.com
Ostatnio miałam okazję popróbować trochę kuchni wegańskiej i bardzo mi zasmakowała. Fajny przepis, muszę go wypróbować w domu, dziewczyny będą zachwycone:)
wspaniały pomysł. w końcu i wegetarianie będą usatysfakcjonowani! pozdrawiam ciepło : )
Super pomysł :D
WOW! Tytul posta naprawde mnie zaciekawil, a sama tresc nie zawiodla. :) Swietny, naprawde swietny pomysl!!!
Jaka cudowna kanapka. Mmmmm!
Wygląda oblędnie! Mogę wpaść na taką bułę?
Rzeczywiście wyjątkowy przepis ! Chętnie bym próbowała takiej wersji wege :)
https://urudejnatalerzu.blogspot.com/
Ależ ciekawy przepis, wszystko wygląda niezwykle pysznie, muszę spróbowac tak przyrzadzonych grzybków:)
Wygląda smakowicie, ale mam tylko jedno pytanie, jak to smakuje? :P
Czuć, że są to grzyby czy dzięki BBQ smakuje wieprzowiną? :D
*O*
Wow, zaskakujące :)
wygląda świetnie! Jak danie w tajskiej knajpce, które mój Adam zawsze zamawia- wołowina właśnie w takim ciemnym sosie. Tylko nie mam i nie będę miała teraz dostępu do konfitury jarzębinowej. czy aż taki wielki wpływ miała na sak? czy można ją czymś zastąpić? (przyznam, że nie mam pojęcia jak taka konfiturka smakuje xD)
Oj mam nadrabiania dużo u Ciebie, ile przepisów na domowe sosy! w końcu przestanę kupować chemiczne gotowce:)
pozdrawiam
Wygląda przepysznie!!!
pozdrawiam weekendowo:)