Delikatne, o bardzo subtelnym smaku, idealny pomysł na weekendowy obiad czy genialny dodatek do sałatki. Migdały sprawiają, że to najprostsze na świecie danie staje się wyjątkowe. No i do tego pieczone w piekarniku, zero wysiłku! Jogurt sprawia, że kurczak jest soczysty i kruchy, a majonez dodaje smaku i zapewnia idealne pieczenie. Warto spróbować :)
Pierś z kurczaka w migdałach
Drukuj przepisSkładniki
► pierś z kurczaka [200 g / 1 sztuka]
► jogurt naturalny [50 g / 2 łyżki]
► majonez [50 g / 2 łyżki]
► płatki migdałów [50 g/ 5 łyżek]
Przygotowanie
- Pierś z kurczaka oczyścić i podzielić na 3 kotlety. Rozbić delikatnie dłonią.
- W misce wymieszać jogurt z majonezem. Doprawić można absolutnie wszystkim, ja polecam szczyptę soli i szczyptę pieprzu, aby migdały dominowały i smak pozostał delikatny. Można oczywiście dodać czosnek, paprykę, curry czy inny mix przypraw, które lubicie.
- Każdy kotlet pokryć jogurtową mieszanką i następnie panierować w migdałach.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut.
8 komentarzy
Trzeba upiec, nic prostszego!
Dzięki, dzięki, dzięki <3
Na pewno będę testować! Nadchodzi przepis na domowy sos BBQ <3
Powiem nieskromnie, że jest pyszne <3
Zawsze coś innego jak schabowy się znudzi :)
Wcinałabym *-* wygląda tak, że mam na to ochotę z marszu!
Mmm wygląda pysznie :)
Często ostatnio robimy pierś w kurczaka w piekarniku, bo jest szybko i prosto :) Od siebie polecam dwie wersje, może kiedyś się skusisz:
– podobnie jak u Ciebie, jogurt + majonez + czosnek granulowany, sól, pieprz, wszystko obtoczyć w panko
– sos bbq – kurczaka obtoczyć w sosie i następnie w panko.
20 minut w piekarniku ok. 200 stopni i gotowe :) Może kiedyś będziesz miała smaczka, to polecam :)
Ojjjj to musi pycha smakować!
Uwielbiam takie kotlety w wersji klasycznej, więc te bardziej 'fit' na pewno by mi zasmakowały :)