Jeśli do swojego – i tak już idealnego – hummusu potrzebujecie miękkiego, puszystego chlebka pita, ten przepis spełni wszystkie Wasze oczekiwania. Chlebki dosłownie rosną w dłoniach podczas zagniatania ciasta, a po wyjęciu z pieca są rumiane z miękkim wnętrzem i delikatną skórką. Spokojnie można przekroić je w tradycyjny sposób i podawać z wybranym nadzieniem. Będą pasować do wszystkich tradycyjnych dodatków, takich jak hummus, falafele czy gyros z sałatką. Idealnie sprawdzają się na wynos, na imprezie oraz jako alternatywa klasycznych bułek. Przepis podwędzony z podkładek pod kubki, które można było kupić w jednym z jerozolimskich sklepów z pamiątkami. PS. niczego nie żałuję :D
Chlebki pita
Drukuj przepisSkładniki
► mąka pszenna [560 g / 4 szklanki + do podsypania stołu]
► cukier [10 g / 2 łyżeczki]
► drożdże suszone [17 g / 2 łyżki]
► oliwa [30 g / 3 łyżki]
Dodatkowo
► sól [1 łyżeczka]
► ciepła woda [1 szklanka]
Przygotowanie
- W dużej misce wymieszać mąkę, cukier i sól.
- Do przemieszanych składników dodać suszone drożdże.
- Dodać oliwę i zacząć wyrabiać całość mikserem z nakładkami do ciasta drożdżowego.
- Stopniowo dolewać ciepłą wodę i wyrabiać do momentu, kiedy ciasto będzie gładkie i elastyczne (jeśli zajdzie taka potrzeba, dodać odrobinę więcej wody niż w przepisie – wszystko zależy od użytej mąki). Gotowe ciasto powinno być mięciutkie, lśniące i niezbyt klejące.
- Ciasto wyrobić na podsypanym mąką blacie i podzielić na 10 równych kawałków.
- Z każdego uformować kulkę, którą następnie należy rozwałkować na placek o grubości mniej więcej 2 cm.
- Gotowe pity przełożyć na blaszkę(ja użyłam 2) wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
- Po upływie tego czasu wstawić blaszki do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 8-10 minut, obracając w połowie pieczenia.
- Po wyjęciu szczelnie owinąć ręcznikiem kuchennym i w ten sposób dać chlebkom ostygnąć.
13 komentarzy
Zrobilam z maki orkiszowej 2000 (potrzebuje więcej wody). Dzieci zjadły na kolacje i bardzo im smakowało a to dla mnie najlepsza rekomendacja :D
Bułki fajne. ale nie koniecznie pita. nie tworzą kieszonki w środku.
Czy można je mrozić? Jak rozmrażać?
Jasne, mogą leżeć zamrożone do 6 miesięcy. Można rozmrażać w lodówce albo na ciepło w piekarniku :)
Jak zamrażać (każdy osobno, przedzielony papierem do pieczenia?) i później rozmrażać (kłaść zarożone do piekarnika na jak długo i w ilu stopniach?). Będę wdzięczna za info; mam małą imprezkę i muszę „ściąć” czas stania przy garach. Dziękuję!
Zamrażam dokładnie tak, każdy osobno, a rozmrażam zawsze w 170-180 stopniach,zwykle na oko, aż będą całe cieplutkie :) Udanej imprezy! :)
Dziękuję!
Wyszły bardzo smaczne, a jakie proste…
To jeden z moich ulubionych przepisów, cieszę się, że smakowało <3
Przepiękne chlebki. Koniecznie muszę je wypróbować – bije z nich prostota i smak:)
Koniecznie! Najlepszy przepis jaki testowałam! :)
Kupiłam kiedyś gotowce w Lidlu, nigdy nie robiłam sama :D Ale spróbuje ! Bo te wyglądają znacznie bardziej apetycznie :D
Nigdy nie jadłam takich chlebków :) Urocze są!
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/