Kocie języczki to klasyczne francuskie ciasteczka – mocno maślane, delikatne, o chrupiących brzegach. Idealny przepis do wykorzystania białek!
Kocie języczki – ciasteczka na białkach
Zawsze wracam do tego przepisu, gdy mam do wykorzystania kilka białek jaj. Kocie języczki to wspaniale maślane ciasteczka o chrupiących brzegach, słodkie, delikatne, ciężko poprzestać na jednym. Najbardziej lubię podawać je jako dodatek do lodów – lubię mieć zapas w zamrażalniku, bo mrożą się znakomicie! To francuski klasyk, choć nie znamy dokładnego pochodzenia tego przepisu, wiadomo, że pierwsze wersje pojawiły się w literaturze kulinarnej już w XVII w.! Warto spróbować i mieć je w swoim kulinarnym repertuarze.
Składniki
- Do ciasteczek używam prawdziwego masła (82-83%), bo od niego zależy finalny smak.
- Niektóre przepisy zakładają użycie zwykłego, drobnego cukru, po przetestowaniu wolę jednak wersję z cukrem pudrem – konsystencja jest wspaniale gładka i delikatna.
- Jeśli nie używamy białek z jaj rozmiaru L, lub nie wiemy ile białek mamy (np. po mrożeniu) do tego przepisu wystarczy po prostu odmierzyć ok. 100 g białek
Co może pójść nie tak?
Masło użyte do przepisu jest twarde
Przed przygotowaniem przepisu polecam ogrzać masło (wyjąć je z lodówki ok. 2 godziny przed pieczeniem). Zimne masło będzie sprawiało dużo więcej problemów, ciężko będzie je rozetrzeć i połączyć z resztą składników. Trik jak ekspresowo ogrzać masło bez zbytniego podgrzewania: Do ceramicznej miseczki wlać wrzątek, poczekać 2-3 minuty. Następnie wylać wrzątek, odwrócić miskę i przykryć masło, robiąc z miski coś na wzór klosza 😉 Po kilku minutach masło zmięknie pod wpływem wydzielanego, zatrzymanego przez miskę ciepła.
Brak rękawa cukierniczego
Rękaw można z powodzeniem zastąpić mocnym woreczkiem strunowym – napełniamy go podobnie jak rękaw i odcinamy jeden z rogów. Można też po prostu wyłożyć porcje ciasta łyżeczką. Nie będzie to co prawda klasyczny kształt kocich języczków, ale wszystkie inne walory zostaną zachowane ☺
Modyfikacje
Ze wszystkich modyfikacji jakie widziałam, najczęściej pojawiają się dwie propozycje. Pierwszą jest zanurzenie brzegów ciasteczek w czekoladzie. Zwykle jest to ciemna, gorzka czekolada, która kontrastuje ze słodkim ciastkiem, często dodatkowo przyprószona odrobiną soli morskiej lub soli maldon. Posypką mogą być też drobno pokruszone orzechy, pistacje czy migdały. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zanurzyć brzegi także w mlecznej lub białej czekoladzie, jeśli taka opcja wydaje się bardziej kusząca 😁 Drugą stosowaną modyfikacją jest przekładanie ciasteczek kremem, podobnie jak makaroniki czy markizy. Kremem może być czekoladowy ganache albo kwaśna marmolada.
Kocie języczki krok po kroku
Kocie języczki
Drukuj przepisSkładniki
► masło [125 g]
► cukier puder [125 g]
► mąka pszenna typ 450 [125 g]
► białka rozmiar L [3 sztuki / ok. 100 g]
Dodatkowo:
► szczypta soli – opcjonalnie
► aromat waniliowy lub migdałowy [4-5 kropel] – opcjonalnie
Przygotowanie
- 125 g masła w temperaturze pokojowej utrzeć ze 125 g cukru pudru. Dla ułatwienia cukier można przesiać przez drobne sito, bo ma tendencję do zbrylania.
- Do utartego masła dodać 3 białka, wymieszać. Białka wlewamy prosto do masy, bez uprzedniego ubijania.
- Stopniowo dodać 125 g mąki (oraz opcjonalnie sól i aromat), mieszać do połączenia składników i uzyskania gładkiego ciasta.
- Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać podłużne ciasteczka o długości 7-8 cm na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podczas wyciskania należy zostawić odstęp (ok. 4-5 cm), bo ciasteczka rozleją się podczas pieczenia. Jeśli końcówki wyciśniętych ciasteczek wyjdą zbyt zadarte, można delikatnie spłaszczyć je palcem zwilżonym wodą, aby uzyskać ładniejszy kształt po upieczeniu. Jeśli nie mamy rękawa, można do tego celu wykorzystać woreczek strunowy z odciętym rogiem, albo po prostu formować okrągłe ciasteczka za pomocą łyżeczki.
- Piec ciasteczka przez 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu), aż brzegi ciasteczek się zarumienią.
Przepis inspirowany: Przepisem Donala Skehana ze strony BBC Food
Przechowywanie i mrożenie
Ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 3-5 dni, ale polecam od razu przełożyć je do woreczka i wrzucić do zamrażalnika. Z uwagi na dużą ilość cukru i masła nie zamarzną całkowicie, więc można je jeść od razu po wyjęciu z zamrażalnika, albo
Jeśli masz jakieś pytania…
Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku. Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! Przeglądanie Waszych kulinarnych dokonań to dla mnie ogromna radość!
🍪 Inne szybkie i proste ciasteczka
- Maślane, migdałowe rożki oblane czekoladą.
- Chrupiące ciasteczka twarogowe a’la francuskie.
- Kruche ciasteczka marchewkowe.
3 komentarze
Super ciastka. Do tej pory najlepszy sposób, jaki znam, na zużycie białek jajek.
Próbowałem robić też z etytrytolem zamiast cukru i wychodzą równie dobre.
Przepis super. Na pewno nie raz jeszcze będę robiła. Dzieciaczkom bardzo smakują. Błyskawicznie się je robi.
Zrobiłam , wspaniałe