Pyszny i prosty sernik nowojorski, który udaje się za każdym razem. Jest banalnie łatwy do wykonania, sprawdzony i udoskonalany latami. Idealny dla początkujących!
Pyszny sernik nowojorski
Przez lata nie umiałam piec porządnych serników, zawsze coś było nie tak. Marzył mi się sernik idealny, bez pęknięć, równy jak stół, piękny w przekroju i przede wszystkim PROSTY. Ten przepis będzie idealny dla początkujących. Wystarczy ręcznie wymieszać wszystkie składniki, nie trzeba wyrabiać kruchego ciasta, ubijać białek, mielić twarogu, ani nawet owijać formy folią jak w wielu przepisach na sernik nowojorski. Gwarantuję, że tak przygotowany wyjdzie za każdym razem, bo to przepis przetestowany na miliony sposobów i wariacji. Mam nadzieję, że polubicie się z nim, nawet jeśli wierzycie, że pieczenie serników to nie Wasza bajka :)
Dlaczego warto upiec ten super prosty sernik nowojorski?
- Jego przygotowanie zajmuje 10-15 min, reszta to pieczenie i studzenie, czyli robi się praktycznie sam.
- Nie wymaga wielu składników, ani specjalnego sprzętu.
- Wszystkie składniki masy serowej po prostu ze sobą mieszamy, nie trzeba ubijać białek, mielić twarogu, ucierać mikserem.
- To bazowy przepis, który śmiało można modyfikować, dodając do niego polewy, dodatki, musy owocowe czy podmieniając spód na inny.
- Dzięki pieczeniu na parze, sernik nie unosi się i nie opada, nie pęka, nie przypieka się z góry, co oznacza koniec z nerwowym zaglądaniem do piekarnika, to przepis całkowicie bezstresowy. :)
Składniki na prosty sernik nowojorski
Twaróg
Jak w przypadku każdego sernika – wybór twarogu to sprawa kluczowa. Sernik nowojorski to dla mnie zupełnie inne ciasto niż tradycyjny polski sernik np. krakowski czy królewski. Te nasze wypieki są ciężkie, sycące, pełne masła i wielokrotnie mielonego twarogu. Dokładnie takie mają być! Natomiast sernik nowojorski to kremowy, delikatny, aksamitny, niemal przypominający deser. Masa twarogowa absolutnie się nie kruszy, nie ma ani jednej grudki. W oryginalnych przepisach robiony z serka kremowego (cream cheese) typu Philadelphia. Dlatego właśnie przy wypiekaniu stawiam na sery z wiaderka. I choć wiem, że wiele osób uważa, że sernik na takim twarogu to nie jest prawdziwy sernik, zapewniam, że da się znaleźć porządne twarogi o świetnym składzie. Zwykle stawiam na twarogi o wyższej zawartości tłuszczu (ponad 15%), choć piekłam sernik z tego przepisu także na chudszych twarogach z wiaderka i jak najbardziej się udawał. Trzeba mieć na uwadze, że % tłuszczu w twarogu warunkuje jego wilgotność. Im mniej tłuszczu w twarogu, tym więcej wody. Do chudszych serów dodałabym po prostu więcej skrobii ziemniaczanej, która wiąże wodę w masie serowej i stabilizuje całość. Bardzo polecam to niesamowicie przydatne i świetnie zrobione porównanie twarogów w wiaderku z bloga moje wypieki, często korzystałam z porad i poleceń w nim zawartych.
Jajka
Do przepisu użyłam jajek w rozmiarze L. Oznaczenie o rozmiarze jajek zawsze powinno znajdować się na wytłoczce w widocznym miejscu. Jeśli jednak używacie jajek wiejskich, bez wytłoczki, pieczątki i w różnych rozmiarach, wystarczy zważyć jajka i dopasować je do klasy wagowej:
S – poniżej 53 g
M – od 53 g do 63 g
L – od 63 g do 73 g
XL – powyżej 73 g
Mleko skondensowane słodzone
Przez długi czas piekłam ten sernik na samym cukrze (dawałam wtedy 200 g czyli 1 szklankę). Zainspirowana książką ,,Lubię” właścicieli poznańskiej La Ruiny i Raju, którzy słyną ze swoich pysznych serników, zaczęłam dodawać do masy mleko skondensowane. I powiem szczerze, że nigdy nie wróciłam do pierwotnej wersji. Dodatek mleka sprawia, że konsystencja i smak są po prostu niesamowite! Wiem, że to produkt, który być może nie jest standardowym wyposażeniem każdej kuchni ani spiżarki, ale warto go dodać, obiecuję, że efekt Was zaskoczy :) Zauważyłam też, że sama nazwa ,,mleko skondensowane, słodzone” budzi wiele wątpliwości, bo przecież są te w kartonikach, do kawy, a nawet kajmak czy krówka. Ja używam płynnego mleka w puszce lub tubce, 150 g z przepisu to akurat jedna tubka. Często można je znaleźć w lodówkach lub na półkach ze składnikami do wypieków. Chociaż sama nie próbowałam, widziałam też rozmaite przepisy na domowe mleko skondensowane. Podrzucam pełen przepis od Gemmy z Bigger Bolder Baking, bardzo ufam jej przepisom i poradom.
Cukier
Do tego przepisu użyłam zwykłego, białego cukru, można jednak wykorzystać tu cukier trzcinowy czy ksylitol. Należy jednak pamiętać, że cukier trzcinowy jest ciemniejszy, co może mieć wpływ na finalny kolor sernika.
Skrobia ziemniaczana
Skrobia/mąka ziemniaczana (w Polsce pod takimi nazwami kryje się ten sam produkt) pełni funkcję stabilizującą i wiążącą wodę. Dzięki niej sernik nie jest mokry, ale nadal delikatny i wilgotny. Jak już wspominałam, w przypadku mniej tłustych twarogów, dla pewności można odrobinę zwiększyć ilość skrobii w przepisie. Próbowałam też piec ten sernik bez skrobii i niestety po kilku godzinach w temperaturze pokojowej delikatnie podchodził wodą. Skrobię ziemniaczaną można podmienić na każdy inny rodzaj skrobii: kukurydzianą czy z tapioki.
Masło
Do tego przepisu użyłam masła o zawartości tłuszczu minimum 82%. Teoretycznie można wymienić masło na margarynę, ale ze względu na dużą różnicę w smaku nie polecam takiego zabiegu.
Herbatniki/ciasteczka
Spód jest wykonany z ciasteczek i można go oczywiście modyfikować pod swój gust. Najchętniej sięgam po chrupiące ciasteczka owsiane, herbatniki i ciasteczka oreo. W sezonie jesienno-zimowym można podmienić je na ciasteczka korzenne. Można także przygotować spód z domowego kruchego ciasta.
Jakie akcesoria przydadzą się do pieczenia sernika ?
Aby upiec sernik nowojorski, potrzebujemy tylko kilku przyrządów:
- malakser lub woreczek strunowy do pokruszenia herbatników,
- rondelek do rozpuszczenia masła (lub miseczka, jeśli rozpuszczamy w mikrofali),
- duża miska i metalowa trzepaczka do mieszania masy,
- blacha o średnicy 25 cm i papier do pieczenia, aby wyłożyć dno
Jak upiec idealny sernik nowojorski – wskazówki i porady
- Do masy serowej można dodać różne dodatki aromatyczne: skórkę z cytryny, aromaty i ekstrakty, puree owocowe (np. z jagód, truskawek, mango), rozpuszczoną czekoladę.
- Do tego przepisu nie polecam używać miksera – zbyt długie i intensywnie ubijanie sprawia, że masa mocno się napowietrza i rośnie podczas pieczenia, a podczas stygnięcia może opaść i pęknąć.
- Serniki kremowe pieczemy zwykle w niższej temperaturze przez dłuższy czas lub w obecności pary wodnej. Dzięki temu zapobiegamy wysuszeniu i nadmiernemu wypieczeniu, co prowadzi do pęknięć, nierówności, przypaleniu skórki.
Pieczenie – różnice między piekarnikami
Pieczenie sernika nowojorskiego może być kwestią bardzo uzależnioną od mocy naszego piekarnika. Nowsze sprzęty mają dużo większą moc i grzanie między różnymi piekarnikami także może się różnić. Jeśli zdarzy się, że boki sernika zaczną się unosić, należy obniżyć temperaturę i być może skrócić czas pieczenia. Sernik należy obserwować – środek powinien być miękki i sprężysty, nie całkowicie twardy. Sernik będzie tężał podczas studzenia.
Przechowywanie i mrożenie
Sernik po upieczeniu przechowywać w lodówce do 3-4 dni. Szczerze powiem, że nie próbowałam nigdy mrozić tego rodzaju sernika, zwykle nic nie zostaje do zamrożenia ? Jednak szukając informacji na ten temat trafiłam na informację, że po szczelnym, dokładnym zabezpieczeniu i zawinięciu, można zamrozić i wykorzystać do 30 dni. Rozmrażać przez noc w lodówce. Jeśli próbowaliście kiedyś mrozić sernik tego typu, będę wdzięczna za info ?
Pyszny sernik nowojorski
Drukuj przepisSkładniki
► herbatniki lub ciasteczka [200 g]
► masło [100 g / 1/2 kostki]
► twaróg [1 kg / wiaderko]
► cukier [100 g / 1/2 szklanki]
► jajka rozmiar L [5 sztuk]
► mleko zagęszczone słodzone [150 g]
► skrobia ziemniaczana [25 g / 1 czubata łyżka]
Dodatkowo:
► sól [szczypta / 1/3 łyżeczki]
► sok z cytryny [2 łyżki] – opcjonalnie
► ekstrakt waniliowy [1 łyżeczka] lub cukier waniliowy [1 łyżka]
Przygotowanie
- W rondelku rozpuścić 100 g masła. Odstawić do przestygnięcia.
- Ciasteczka lub herbatniki pokruszyć w drobny piasek. Można to zrobić malakserem lub wkładając je do woreczka strunowego i tłukąc wałkiem. Obie metody są równie skuteczne.
- Do pokruszonych ciastek dodać rozpuszczone masło i dobrze wymieszać.
- Spód blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wysypać przygotowaną masę ciasteczkową do blachy i docisnąć łyżką lub szklanką o płaskim dnie.
- Jeśli zależy nam na uzyskaniu chrupiącego spodu, tak przygotowaną masę można podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) przez ok. 10-15 min i przestudzić. Jeśli warstwa ciasteczkowa ma być miękka i rozpływać się w ustach podobnie jak sernik, po dociśnięciu w blaszce należy wstawić ją do lodówki, do momentu, aż masa serowa będzie gotowa.
- W dużej misce wymieszać 1 kg twarogu ze 100 g cukru i ekstraktem lub cukrem waniliowym, do połączenia. Do mieszania używam metalowej trzepaczki, dzięki temu nie napowietrzam zbytnio masy mikserem, przez co sernik nie urośnie i nie opadnie podczas pieczenia.
- Do twarogu z cukrem wbić jajko, wymieszać do połączenia i wbić kolejne. Powtarzać aż do wmieszania wszystkich 5 jajek.
- Na koniec dodać 150 g mleka skondensowanego, czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej, 2 łyżki soku z cytryny i małą szczyptę soli.
- Gotową masę twarogową przelać ostrożnie na przygotowany wcześniej spód.
- Do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) wstawić dwie blachy – na środkową półkę płaską blaszkę lub kratkę (na niej będzie stał sernik), a na najniższą półkę głębszą blachę, w której będzie kąpiel wodna.
- Wstawić sernik na środkową półkę, a do najniżej umieszczonej blachy wlać wrzątek z czajnika (na ok. 2-3 cm wysokości).
- Piec przez 60-70 min, aż środek sernika będzie ścięty, ale sprężysty.
- Całkowicie wystudzić przed krojeniem, dać mu minimum 4-5 godzin na odstanie i stężenie, a najlepiej zostawić go na noc i podawać kolejnego dnia.
Kalorie i makroskładniki
Kalorie i makroskładniki na 1 z 12 kawałków, ze składników podanych w przepisie, bez żadnych modyfikacji i dodatków.
Na 1 kawałek
333 kcal, 32 g węglowodanów, 16 g tłuszczu, 14 g białka
*wartości poglądowe i uśrednione, obliczone za pomocą ogólnodostępnych kalkulatorów kalorii. Najdokładniejsze obliczenia wykonasz uwzględniając konkretne, użyte przez siebie produkty.
Jeśli masz jakieś pytania…
Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku. Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! Przeglądanie Waszych kulinarnych dokonań to dla mnie ogromna radość ?
62 komentarze
Czy zamiast stawiania blachy z wodą można użyć funkcjo pary w piekarniku, czy ktoś próbował?
Cudowne, mało spodnie, puszyste, idealne, moje ulubione 👍😍
Czy na duza blache mozna podwoic wszystkie skladniki?
Hej, mam pytanie… Mam nowy piekarnik z funkcją pieczenia parą, czy to zastępuje blaszkę z wodą? I czy masz pomysł na stopnie i czas pieczenia?🙄
Sernik pyszny! Nie przepadam, wręcz nie lubię serników, ale ten jest wyjątkowy :) Smakował całej rodzinie. Jest kremowo – twarogowy, lżejszy w konsystencji od innych serników. Jako polewę dałam kwaśną śmietanę z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, i to robi dużą robotę! Dziękuję za cudowny przepis. W końcu udało mi się przepis! Dziękuję bardzo! ☺️
Jak chce bez wody sam sernij to jaka temperatura ile stopni i jak długo
A jak bez wody chce piec to w ilu stopniach i jak długo?
Przy twarogu o niskiej zawartości tłuszczu ~4% czy można dodać roztopione masło do odsączonego twarogu, np. do wspomnianych 15%?
Można, można też dodać 1 opakowanie (250 g) serka mascarpone, ładnie podniesie poziom tłuszczu i doda kremowości :)
ZAMRAŻANIE: Kroję na trójkąty i po kilka umieszczam w szczelnych prostokątnych pojemnikach plastikowych w zamrażarce, nawet na kilka tygodni.
Stopniowo wyjmuję tyle, ile trzeba. Zachowują świetną wilgotność i kształt (po krótkim pobycie w lodówce, żeby nie były zbyt zmrożone). Polecam!
Dziękuję za wskazówki, na pewno się przydadzą i mi i innym czytelnikom :)
Sernik się piecze a ja własnie zorientowałam się że nie dodałam skrobi ziemniaczanej 😭 mało tego planowałam zwiększyc jej ilosć ponieważ twaróg posiadal tylko 7,5 % tluszczu. Jest szansa że ciasto wyjdzie bez tego składnika?
Będzie na pewno trochę luźniejszy, ale myślę, że nadal może się udać.
Sernik zrobiłam dziś po raz drugi, i jestem zachwycona tym, że jest równy, nie trzeba się przejmować opadaniem, pękaniem i wszystkimi innymi rzeczami, które często przytrafiają się sernikom.
Poprzednio z polewą ciemną dziś z białej czekolady <3
Co najlepsze, bez problemu można go zamrozić i delektować się jego smakiem dłużej :D
Zrobilam I wyszedl wysmienity. Twoje dokladne wskazowki sa bezcenne dla takiego antytalencia kulinarnego jak ja.
Paula a czy doradzisz czy bardziej pasuje polewa z biała czy ciemną czekoladą? i jeszcze kiedy nałożyć polewę? po ostygnięciu?
Obie będą pasowały, bo sernik sam w sobie nie jest przesadnie słodki. Polewę zawsze nakładam po ostudzeniu.
Czy ta dodatkową blachą ma stać na dnie piekarnika czy na najniższej półce?
Najlepiej wstawić na najniższą półkę :)
Dzień Dobry! Robię sernik na święta, mam takie pytanko: Myśli Pani, że mogę upiec ten sernik w formie o średnicy 27 cm, czy będzie zbyt niski?
Dziękuje i pozdrawiam!
Dzień dobry! Na pewno będzie niższy, ale nie widzę przeciwwskazań, zawsze zamiast trójkątów można pokroić go np. w prostokątne kawałki i udekorować inaczej. Można też upiec w kwadratowej blaszce, opcji jest naprawdę sporo :)
Świetny przepis!
Witam A na jakiej blaszce?ile cm?
25 cm średnicy
Czy jest szansa np żeby zrobić z niego sernik z Matcha? Jeśli tak to ile jej dodać żeby wyszło
Myślę, że tak, nie robiłam nigdy z matchą, ale dodałabym w tym przypadku tyle, aby odpowiadało nam smakowo. Powinno wyjść:)
Bardzo, bardzo dziękuje za przepis ! Robienie tego sernika sama przyjemność . Już upiekłam , będę czekać jutro żeby spróbować 🌸
Właśnie skonsumowałam pierwszy kawałek tego sernika.
Niestety miałam twaróg President z wiaderka, niskotłuszczowy i bardzo mokry – już po otworzeniu pływał w serwatce. Odlewałam z niego serwatkę przez 3 dni(bo tyle się zbierałam na upieczenie sernika bo nie byłam pewna czy z tym serem wyjdzie). Jako spodu użyłam kruchego ciasta, które zostało w zamrażarce po pieczeniu szarlotki, które podpiekłam w piekarniku. Z racji tego, że masa twarogu po odsączeniu zmalała, zmniejszyłam ilość składników o 1/4 z wyjątkiem skrobi, którą musiałam zastąpić budyniem bo w ostatnim momencie się zorientowałam, że skrobia się skończyła, ups. Użyłam też domowego mleko skondensowanego. Sernik wyszedł świetny, z ostrożności piekłam go w 140 stopniach(czasem w 150, czasem w 130, bo kręciłam tym pokrętłem jak szalona). Piekł się około 70-80 minut, delikatnie urósł, więc brzegi są o pól centymetra wyżej niż reszta ciasta i kolor jest żółty – zasługa budyniu. Ale jest przepyszny. Pojawił się tylko jeden problem, przy próbie zdjęcia obręczy część ciasta postanowiła odejść wraz z obręczą. Wygląda na to, że będę musiała go wstawić do lodówki na stężenie. Następnym razem też pokuszę się o dodatek kremowego serka, kiedyś piekłam keto serniczek właśnie z twarogu i kremowego serka i wyszedł mega kremowy.
Dziękuję bardzo za tak szczegółową relację z pieczenia, na pewno możemy się wzajemnie uczyć z naszych kulinarnych doświadczeń :) Jeśli chodzi o twaróg, tak jak pisałam w tekście, polecam serniki o wyższej zawartości tłuszczu, wtedy nie ma problemu ze zbyt dużą ilością wody w cieście. Natomiast przed wyciągnięciem sernika z tortownicy warto przejechać brzegi nożem do masła, aby oddzielić je od pierścienia, wtedy ładniej się prezentuje i łatwiej wyjmuje :)
Mój piekarnik ma tylko opcje z nawiewem na tylnej ściance gdzie znajduje się grzałka lub opcja grill od góry (angielskie pseudo piekarniki do mrożonek 😭) czy ktoś z takiego korzystał przy tym przepisie? Czy wystarczy że przykryje go folia żeby się nie spalił? Boję się że może wtedy zacząć rosnąć no i ta temperatura jaka najniższą mogę ustawić żeby to wogole miało sens? Dziękuję za pomoc.
Jednak użyje tortownicy :) dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam Asiek
Dziękuję za wskazówkę, niestety nierówności zostały, ale zdecydowanie nadrobił smakiem :) Na pewno jeszcze wypróbuję przepis i ustawię niższą temperaturę od samego początku żeby był płaściutki od początku do końca :)
Fajny przepis i bardzo smakowite zdjęcie :) właśnie jestem na etapie pieczenia i sernik uniósł się trochę do góry, a na obrzeżach jest płaski (po 10-15 min pieczenia) czy tak powinno być i czy wróci wszystko do płaskiej formy gdy się już wystudzi ewentualnie co mogło pójść nie tak? Wszystko wykonano i ustawiono jak w przepisie
Można troszkę obniżyć temperaturę w piekarniku o jakieś 10-15 st :) Reszta wszystko tak samo :)
Hej :) mam zamiar upiec ten serniczek dla męża do pracy i zastanawiam się czy mogę użyć normalnej prostokątnej blaszki? Tylko pewnie trzeba będzie podwoić składniki?
Pozdrawiam Asia
Hej :) Jak najbardziej, można użyć kwadratowej blaszki, należy tylko przeliczyć wielkość. Jakie są wymiary Twojej blachy?
Cudownie prosty przepisy, a serniczek to niebo w gębie :D Dzięki Paula za takie szczegółowe opisanie krok po kroku co robić. Ciasto wyszło cud malina i faktycznie mleczko to strzał w dziesiątkę ;)
Sernik wyszedł idealny robiłam go zgodnie z przepisem. Super i przepyszny.
Bardzo dziękuję! Cieszę się niesamowicie, że sernik smakował :)
Świetny przepis! Wyszedł pyszny. Natomiast mam wskazówkę dla osób które jako spodu używają ciasteczek owsianych z lidla/biedronki. Po dodaniu 100g masła i zapieczeniu ich, spód jest zbyt tłusty, a roztopione masło wypływa po bokach. Dlatego polecam dadawać roztopione masło stopniowo do pokruszonych ciasteczek i oceniać konsystencję. Za drugim razem wystarczyło dodać jedynie 50 g i było idealnie :)
Bardzo dziękuję za cenne uwagi! Super, że poświęciłaś czas, żeby o tym napisać, z pewnością przyda się innym czytelnikom i mi oczywiście też ??
robiłam tak jak w przepisie i niestety u mnie zarówno boki sernika, jak i góra wyszły brązowe :/ pod koniec pieczenia sernik urósł o prawie połowę i jak otworzyłam drzwiczki, żeby go wyciągnąć to opadł, a brzegi się bardzo pomarszczyły :( Twój wygląda obłędnie, a mój fatalnie i zastanawiam się, co mogło pójść nie tak :/
Z opisu wnioskuję, że był zbyt wypieczony. Spróbuj obniżyć temperaturę lub piec krócej – moc piekarnika może być dużo większa niż mojego, stąd te różnice.
Jeśli mam mleko zagęszczone niesłodzone to o ile powinnam zwiekszyc ilość cukru?;)
Ok. 100 g, czyli do 1 szklanki :)
też wielokrotnie mroziłam sernik (z białą czekoladą), bez owijania nawet
wyjęty i tylko trochę rozmrożony smakuje jak lody!
Dziękuję bardzo za wartościowe info, przyda się i mi i reszcie czytelników. Dzięki! ❤
Wielokrotnie mrozilam sernikn nawet bez owijania, po prostu luzem na talerzu i jadlam taki niedawno wyjety z zamrażarki.
Smakował jak najlepsze lody !
Dobrze wiedzieć, dziękuję! ?
Bez proszku do pieczenia urośnie?
On nie rośnie :)
Bez proszku do pieczenia urośnie?
Co w przypadku gdy chcę zrobić słodszy sernik? Dodać więcej cukru czy mleka skondensowanego? Czy zbyt dużo mleka może popsuć strukture sernika?
Można spokojnie podwoić ilość cukru lub mleka, nie powinno mieć zbyt dużego wpływu na konsystencję :)
Czy ten sernik powinno się studzić w lekko uchylonym lub zamkniętym piekarniku, czy od razu po upieczeniu wyjąć i pozwolić stygnąć na blacie? :)
Ja wyjmuję od razu, nie powinien opaść podczas studzenia :)
Czy możesz zdradzić, jak zrobiłaś polewę czekoladową? ? Ja zawsze używałam rozpuszczonej czekolady, ale później twardniała i trudno było ją przekroić.
Użyłam czekolady rozpuszczonej ze słodką śmietanką 30% w proporcji 1:1 :)
Znalazłam ten przepis o 22, wstalam, poszlam do sklepu i o 2 w nocy był gotowy :) w smaku wyszedł mi genialny, najlepszy jaki znam. Niestety mimo braku termoobiegu i niskiej temperatury ok 160 stopni (nie mam jak ustawic dokładnej bo na pokretle jest 150 a później 175) po ponad 30 min zaczął rosnąc na brzegach (środek idealnie gładki) i na konie pękł. Jak opadł to i tak zostały lekkie górki no i nie jest taki.idealnie jasny :) zastanawiam się co mogło pójść nie tak.
Bardzo dziękuję za ten komentarz! Po rozmowach z kilkoma czytelniczkami, którym też lekko urósł sernik stwierdziłam, że mój piekarnik ma już kilka lat i zdecydowanie niższą moc niż niektóre nowe modele. Podsumowując – temperatura była zbyt wysoka. Dzięki Twojej wiadomości zmieniłam temperaturę w przepisie i dodałam sekcję o pieczeniu i różnicach między piekarnikami. Bardzo dziękuję za zwrócenie uwagi!
Hej, ja mroziłam sernik new york z przepisów kuchni lidla (dzisiaj nawet wyciągnęłam ostatni kawałek z zamrażarki), który jest dość podobny i wszystko z nim ok :) a był jedynie szczelnie zawinięty w folię aluminiową.
Super, bardzo dziękuję za informację! ?