Kotleciki z tuńczyka to świetna alternatywa dla klasycznych mielonych. Są pełne smaku, mięciutkie i – co najważniejsze -szybkie do przygotowania. Można je serwować na ciepło, ale są też świetne na zimno. Mogą być podstawą obiadu, ale też fantastycznym pomysłem na sycące kanapki. To takie ,,danie awaryjne”, które można wyczarować nawet w obliczu pustej lodówki. Wystarczy mieć zawsze tuńczyka schowanego na tyłach kuchennej szafki :)
Kotleciki z tuńczyka
Drukuj przepisSkładniki
► tuńczyk z wody lub oleju [260 g / 2 puszki]
► bułka tarta [30 g / 4 płaskie łyżki]
► jajko [2 sztuki]
► olej rzepakowy [1 łyżka / do smażenia]
Dodatkowo
► sól morska [pół łyżeczki]
► czosnek granulowany [1/3 łyżeczki]
► zioła prowansalskie [1/2 łyżeczki]
Przygotowanie
- Tuńczyka odcedzić i wrzucić do miski.
- Wbić jajko, dodać przyprawy, bułkę tartą i uformować kotleciki.
- Uformować kotleciki i przesmażyć na łyżeczce oleju do zarumienienia.
Notatki
To podstawowy i najprostszy przepis, kotleciki można też wzbogacić o inne zioła, ostrą paprykę czy łyżeczkę musztardy. | w wersji bezglutenowej, bułkę tartą można podmienić na mąkę kokosową
Smacznego!
16 komentarzy
Powiem tylko tyle – PRZEPYSZNE! Dzięki!
Dziękuję za przetestowanie przepisu :)
Ja dodam groszek konserwowy zielony takie jadlam w Stanach u Zydow zamiast bulki tartej to bulke namoczona w mleku lub w wodzie sa miekkie i delikatne.
Ja zrobie jutro. Zamiast bulki dodam otreby owsiane i czarnuszke!
Daj znać jak wyszły :)
Zrobione już drugi raz- ja dorzuciłam pół przesmażonej wcześniej na patelni cebulki, a że nie miałam ziół prowansalskich, to dałam oregano+ ostrą paprykę. Pychotka :D.
Przesmażona cebulka w takich kotletach musiała być super pyszna! Spróbuję następnym razem, dzięki za pomysł! ❤
Uwielbiam ten przepis. Szybko, prosto i pysznie :)
Często korzystam z Twojej strony, gdzie indziej ciężko znaleźć przepisy z tak małą ilością składników, a często więcej nie znaczy lepiej
Dziękuję, bardzo mi miło! Cieszę się, że znajdujesz tu przepisy dla siebie :) Pozdrawiam!
Pyszne!Dałam dodatkowo drobno poszatkowaną szalotkę żeby trochę podkręcić smak i dałam więcej bułki.
Cieszę się bardzo! I dziękuję za inspirację, chętnie sprawdzę z szalotką :)
Zrobię na pewno jutro ale Dodam jeszcze troszkę kukurydzy Bo mi została z poprzedniego dania
Super połączenie! :)
A zamiennik jajka w tym przepisie? Znalazłoby się coś:) wyglądają smakowicie
Nie próbowałam niestety
Jajko można zamienić mieszanką siemienia lnianego mielonego lub nasion chia z wodą, tworzy taki glut. to wegańskie odpowiedniki jajka. Jak dobrze pamiętam w proporcji 1:3. Pozdrawiam