Gdy pierwszy raz odkryłam ten przepis, nie mogłam uwierzyć, że faktycznie działa! Ten puszysty delikatny mus jest zrobiony jedynie z czekolady… i wody! Dzięki temu można go zrobić w wersji wegańskiej. Przygotujemy go bez dodatku jajek czy śmietany. Czyli taniej, szybciej i dla wszystkich :) Zwykła czekolada w zetknięciu z wodą w różnych temperaturach magicznie zaczyna się ubijać jak bita śmietana. Szaleństwo, spróbujcie sami! Moim zdaniem taki mus zrobiony z mlecznej czekolady jest nie do pokonania… Ale można eksperymentować do woli z gorzką czy białą, wszystko zależy od Waszej wyobraźni :)
Źródło przepisu: How To Cook That
Najprostszy mus czekoladowy
Drukuj przepisSkładniki
► czekolada [100 g / 1 tabliczka]
Dodatkowo:
► wrzątek [30 ml/30 g / 1/8 szklanki]
► zimna woda [30 ml/ 30 g / 1/8 szklanki]
Przygotowanie
- Czekoladę połamać na kawałki lub posiekać, dodać wrzątek i rozpuścić w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Gdy czekolada całkowicie się rozpuści, a masa będzie jednolita, przełożyć ją na talerzyk wyłożony papierem do pieczenia i wstawić do lodówki na minimum pół godziny. W tym samym czasie odmierzyć pozostałe 30 ml wody (lub więcej, zerknij w dodatkowe notatki u dołu przepisu) i także wstawić do lodówki, aby odpowiednio się schłodziła.
- Wyjąć schłodzoną masę czekoladową, odkleić od papieru i przełożyć do miski. Ubijać na wolnych obrotach mikserem, powoli dodając zimną wodę (także wyjętą z lodówki). Po dodaniu całej wody, ubijać do momentu, aż krem będzie konsystencji bitej śmietany (u mnie ok. 5 minut na średnich obrotach).
- Mus przełożyć do pucharków i schłodzić w lodówce minimum pół godziny. Jest świetny także na drugi dzień.
Notatki
Jeśli używasz czekolady gorzkiej (powyżej 60% kakao) przy końcowym ubijaniu dodaj o 10 ml zimnej wody więcej - w sumie 70 ml/100 g | Jeśli używasz białej czekolady, przy końcowym ubijaniu dodaj o 20 ml mniej zimnej wody - w sumie 40 ml
13 komentarzy
Jeżeli potroje porcję to wszystko będzie ok?
Tak :)
Rewelacyjny wyszedł.
Miło to czytać. Smacznego! :)
A czy ten mus nadaje sie do przełożenia tortu czy jest za mało stabilny ?
Ciekawe pytanie. Nie próbowałam nigdy, ale powiem szczerze, że w temperaturze pokojowej mi się nie rozpływał, nawet przez kilka godzin, także warto spróbować :)
że coooo :D muszę to zrobić!
Daj znać jak poszło :D
Ciekawy przepis :)
W notesie chyba wkradł się błąd – ml nie zgadzają się.
Zgadza sie podstawa to łącznie 60ml przy ciemnej dodajemy 10 ml czyli łącznie 70ml a przy białej odejmujemy 20 ml czyli łącznie mamy dać 40 ml
Sprawdziłam kilka razy i na moje oko wszystko jest ok :) Dasz znać konkretnie co się nie zgadza, żebym mogła poprawić? :)
Jest 70ml/g, a powinno być 70ml/100g :)
Dzięki :)