Testowałam już wiele przeróżnych przepisów na pączki. Przyznam szczerze, że lista proporcji, instrukcji i technik nie ma końca. Ponoć, aby dojść do pączkowej perfekcji potrzeba lat praktyki i z tym nie mogę się nie zgodzić. Ten przepis jest jednak banalnie prosty, idealny dla początkujących. Po prostu podgrzewamy mokre składniki, dodajemy do suchych, zagniatamy i po godzince ciasto gotowe. Nie ma tu wykonywania zaczynu czy oddzielania i ucierania żółtek. Naprawdę nie wymaga wprawy, ani żadnej specjalnej techniki. Pączki wychodzą miękkie i delikatne, a przeogromnym plusem jest to, że sami je nadziewamy :) Jak widzicie po zdjęciach, u nas zawsze nadziane dżemem po brzegi :D
Proste pączki dla początkujących
Drukuj przepisSkładniki
► mąka [250 g]
► cukier – zwykły lub waniliowy [30 g / 6 łyżeczek]
► drożdże suche [7 g / 1 saszetka]
► jajko [1 sztuka]
► mleko [125 ml / 1/2 szklanki]
► masło [15 g / 1 płaska łyżka]
► spirytus lub wódka [1 łyżka]
Dodatkowo
► olej do smażenia [ok. 1 litr]
► dżem do nadziania (ok. 100 g lub mniej)
Przygotowanie
- W misce wymieszać składniki suche: mąkę, drożdże i cukier.
- W rondelku podgrzać mleko z masłem, do momentu, kiedy mleko będzie letnie a masło się rozpuści (można to zrobić także w mikrofali).
- Ciepłe mleko wlać do suchych składników, dodać alkohol, wbić jajko i wymieszać. Bardzo polecam do tego mikser ze spiralkami do ciasta drożdżowego lub mikser planetarny. Mieszać do momentu, aż ciasto zacznie formować błyszczącą kulę i odchodzić od ścianek miski, ok 10 minut.
- Tak uformowane ciasto przełożyć na blat, bardzo delikatnie posypać mąką i zagnieść ręcznie jeszcze przez 2-3 minuty.
- Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto powinno być elastyczne, ale nie kleić się zbytnio do dłoni. Jeśli jest taka potrzeba, można podsypać mąką ale naprawdę bardzo delikatnie, żeby nie przeciążyć ciasta. Zagnieść szybko, następnie rozwałkować na grubość ok. 2,5-3 cm.
- Z ciasta wykroić koła o średnicy ok.7 cm. Polecam taki sposób zamiast ręcznego formowania pączków, bo po wykrojeniu pączki wychodzą w miarę równej wielkości i smaży się je w podobnym czasie. Bez wprawy możemy uformować zbyt nierówne pączki i nie mieć tak dużej kontroli nad procesem smażenia.
- Wycięte pączki przekładam na papier do pieczenia. Nie martwcie się, jeśli pączki wyglądają na malutkie – urosną podczas leżakowania i ponownie podczas smażenia.
- Wycięte pączki przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
- Po tym czasie w garnku rozgrzać olej do smażenia. Olej rozgrzewam na średnim ogniu i pilnuję temperatury – optymalna to ok. 170-175 stopni. Jeśli nie macie kulinarnego termometra, można po prostu wrzucić do oleju kawałeczek ciasta – jeśli zacznie się smażyć, olej jest gotowy.
- Pączki smażyć ok 1,5 do 2 minut z każdej strony. Po usmażeniu przekładać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, aby odsączyć zbędny tłuszcz.
- Gotowe pączki można nadziać konfiturą lub dżemem za pomocą woreczka strunowego. Do woreczka przełożyć dżem, odciąć końcówkę. Z boku pączka zrobić otwór (najlepiej patyczkiem do szaszłyków) i wcisnąć do środka nadzienie. Tak przygotowane pączki można posypać cukrem pudrem lub polukrować.
11 komentarzy
Czy można je smażyć na smalcu ?
A czy Alkohol jest niezbędny?
Nie jest, ale dzięki dodaniu alkoholu paczki chłoną mniej tłuszczu podczas smażenia :)
Zrobiłam dzisiaj. Bardzo smaczne wyszły. Może nie tak piękne jak na zdjęciu, ale ważne, że zrobione samodzielnie i dobre. Użyłam zwykłych drożdży zamast suchych ok.30 g roztrałam z cukrem, dodałam 1/4 szklanki ciepłego mleka i trochę mąki, wymieszałam i na parę minut taki rozczyn zostawiłam do wyrośnięcia po czym dodałam do reszty składników.
Bardzo się cieszę, że wyszły, tym bardziej, że na świeżych drożdżach, czyli w trochę trudniejszej wersji :) Smacznego!
A mozna zwykle drozdze uzyc zamiast suchych? Jesli tak, to ile? XD
12-13 g świeżych na 7 g suszonych, ale z drożdży świeżych trzeba najpierw zrobić zaczyn – rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem i zostawić do wyrośnięcia.
Będę dziś próbować z podwójnej porcji ?
Daj znać jak poszło :)
Kochana 125 ml mleka to chyba 1/2 szklanki czy się mulę? świetny przepis jak zawsze ? pozdrawiam
Prawda, prawda! Dziękuję <3