Ziemniaki hasselback nadziewane boczkiem i cebulą, to zaskakująco pyszne i zaskakująco proste danie. Uwieńczone armatyzowanym masłem ziołowo-czosnkowym, chrupiące na brzegach, delikatne w środku. Bardzo sycące i pełne smaku, najlepsze na gorąco z sosem tatarskim lub porządną łychą kwaśnej śmietany. Dodatkowo, można je przygotować z wyprzedzeniem i po kilku godzinach jedynie wstawić do rozgrzanego piekarnika. Świetna, zaskakująca opcja na imprezę – na pewno zniknie, zanim się obejrzycie :)
Ziemniaki hasselback z boczkiem i cebulą
Drukuj przepisSkładniki
► masło [30 g / 3 łyżki]
► czosnek [2 ząbki]
► ziemniaki [ok. 500 g / 5 średnich sztuk]
► boczek [100 g]
► cebula [100 g / 2 małe sztuki]
Dodatkowo:
► rozmaryn [1 łyżeczka suszonego lub 2 gałązki świeżego]
► sól [1 łyżeczka]
► pieprz [1/2 łyżeczki]
Przygotowanie
- Ziemniaki wyszorować i opłukać pod bieżącą wodą. Do tego przepisu najlepiej wybrać sztuki o podobnej wielkości, aby wszystkie upiekły się w jednym czasie.
- Na desce do krojenia ułożyć równolegle 2 drewniane szpatułki lub pałeczki. Pomiędzy nimi położyć ziemniaka. Nacinać go ostrożnie,dobrze naostrzonym nożem do momentu, aż ostrze zatrzyma się na drewnianych narzędziach. Można też próbować naciąć go ,,na oko” i uważając, aby nie przeciąć całości, ale wersja z pomocą jest szybsza i bezpieczniejsza.
- Boczek i cebulę pokroić w cienkie plasterki (cebulę kroję w półplasterki). Można także użyć boczku w plastrach, ale samodzielne krojenie takiego w kawałku pozwala na dobranie grubości plasterków do naszych preferencji.
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
- Do rondelka wrzucić masło, pieprz, sól, rozmaryn i ząbki czosnku w całości. Wstawić na mały ogień i rozpuszczać, aż masło będzie całkowicie płynne i przejdzie aromatem dodatków.
- Ziemniaki rozchylić i posmarować aromatyzowanym masłem za pomocą kuchennego pędzelka.
- Tak przygotowane ziemniaki nafaszerować boczkiem i cebulą. Ja faszerowałam kieszonki naprzemiennie – raz kawałkiem boczku, raz plasterkiem cebuli.
- Ułożyć ziemniaki na blaszce (dobrze ją wyłożyć papierem do pieczenia) i piec przez godzinę w 180 stopniach.
- 15 minut przed wyjęciem z piekarnika, można posmarować wierzch masłem jeszcze raz, aby były wyjątkowo chrupiące.
Notatki
W tym przepisie można pominąć cebulę i nafaszerować ziemniaki jedynie plasterkami boczku | Masło można też aromatyzować innymi ulubionymi ziołami i przyprawami np. tymiankiem, majerankiem, papryką wędzoną, chili etc. | Ziemniaki idealnie smakują z sosem czosnkowym, chrzanowym, tatarskim lub kwaśną śmietaną
1 komentarz
super smaczne robiłam tak anna