Kajmakowa róża to ciasto, które robi niezwykłe wrażenie, ale nie uwierzycie jak prosto je przygotować! Zaryzykowałabym nawet stwierdzenie, że to ciasto dla osób, które w pieczeniu nie czują się zbyt pewnie. Do pieca trafia tylko kruchy spód, a reszta to jedynie efektowna, jabłkowa dekoracja. Połączenie kruchego ciasta, kajmaku i jabłek może się wydać zbyt proste i oczywiste, ale w tym wypadku w prostocie siła, bo te smaki łączą się ze sobą fantastycznie! Ciasto prezentuje się pięknie, smakuje świetnie i znika błyskawicznie, jest idealne na jesienne weekendy i domowe imprezy. Można je podać na zimno solo lub podgrzane z solidną gałką waniliowych lodów.
Ciasto kajmakowa róża
Drukuj przepisSkładniki
► mąka [200 g / 1 i 1/2 szklanki]
► cukier puder [60 g / 1/2 szklanki + do posypania góry]
► zimne masło [100 g / 1/2 kostki]
► kajmak [200 g / 7 łyżek]
► kwaśne jabłka [2 średnie lub 3 małe sztuki]
Dodatkowo:
► ekstrakt waniliowy [3-4 krople – opcjonalnie]
► zimna woda [2-3 łyżki]
► sól [1/3 łyżeczki]
Przygotowanie
- Zimne masło posiekać z cukrem pudrem i mąką (można za pomocą malaksera). Następnie dodawać stopniowo po łyżce wody i szybko zagniatać, aż do uzyskania gładkiej kuli ciasta. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 15 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie, wyłożyć ciastem natłuszczoną formę, gęsto nakłuć widelcem i piec w 180 stopniach (grzanie góra-dół) przez 17-20 minut do złotego koloru.
- Jabłka przeciąć na pół, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na cieniutkie plasterki 2-3 mm. Gotowe plasterki przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem i gotować 3-5 minut, żeby zmiękły i stały się elastyczne, po czym odsączyć i przelać zimną wodą.
- Na ostudzony spód wyłożyć kajmak i rozprowadzić równomiernie.
- Na warstwie kajmaku układać plasterki jabłek ,,na zakładkę” od zewnętrznej krawędzi, aby uzyskać efekt płatków róży. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
7 komentarzy
Mi spod wyszedl baaardzo kruchy, tak kruchy, ze sie rozpadal przy wyjmowaniu kawalkow 😊 no i pierwsza partial jablek mi sie zrobila na dzem po 3 min gotowania, druga tylko na chwilke zalalam wrzatkiem I bylo w miare OK. No I dodam, ze ulozenie rozy symetrycznie to nie lada sztuka 😉 srodek wyszedl troche z boku. Poproszylam cynamonem dla kolory, bo bylo mi za slodko. Pomimo tego wszystkiego prezentowala sie pieknie I zeszla przy pierwszej „kawie” 😊 bardzo spodobal mi sie blog, dzieki za przepisy.
Formy o jakiej średnicy najlepiej użyć? Nie mam żadnej, niestety.
23 cm :)
Ciasto piękne, a przepis taki prosty, że aż chce się od razu za nie zabrać!
Dziękuję! Taki jest plan na cały blog – tak proste, że aż chce się zrobić :)
Uproszcze je do 4 składników i zweganizuje:
– kupić gotowy spód kruchy
– zagotować mleko kokosowe z cukrem na kajmak
– jabłka
Gotowe ;D
idealnie <3 Zrobię na pewno wegański kajmak!