Dziś przepis, który na pewno wprowadzi Was w przytulny, jesienny klimat. Aromatyczny gulasz z bogactwem leśnych grzybów, delikatnymi kawałkami mięsa i aksamitnym, kremowym sosem, zapieczony pod chrupiącym ciastem francuskim. Wiem, wiem, brzmi jak masa roboty, ale uwierzcie mi, że to jedno z tych dań, które prezentuje się obłędnie, a w rzeczywistości jest szalenie proste do przygotowania.
Zainspirowana linią kremowych serów Hochland, postanowiłam poeksperymentować z tradycyjną, polską kuchnią. Efekt – genialny! Jeśli szukacie niezawodnego sposobu na gęsty, kremowy sos, koniecznie przetestujcie ten trik. Sery Hochland będą tu idealnym wyborem, bo nie zawierają konserwantów i sztucznych barwników, jedynie naturalne, prawdziwe składniki, dzięki którym uzyskamy bogaty smak. To najprostszy sposób na szybkie i wygodne zagęszczenie sosu. Ser błyskawicznie się rozpuszcza i gwarantuje idealną, kremową konsystencję.
Nawet jeśli nie wykorzystacie tego konkretnego przepisu to patent koniecznie wypróbujcie. Do gulaszu wybrałam smak ze szczypiorkiem i cebulą, bo dominująca cebulowa nuta pasuje idealnie do ziół i świeżych grzybów. Jednak śmiało możecie sięgnąć po inne propozycje smakowe :)
Kremowy gulasz grzybowy pod ciastem francuskim
Drukuj przepisSkładniki
► chuda wieprzowina (np. polędwiczka) [500 g]
► cebula [200 g / 2 średnie sztuki]
► świeże grzyby leśne [400g / 5 sporych garści]
► serek kremowy Hochland (u mnie ze szczypiorkiem i cebulą) [100 g / 1 bloczek]
► ciasto francuskie [275 g / 1 opakowanie]
► olej do smażenia [30 g / 3 łyżki]
Dodatkowo
► sól i pieprz
► tymianek [1/2 łyżeczki]
► rozmaryn [1/2 łyżeczki]
Przygotowanie
- Grzyby oczyścić, umyć i pokroić na kawałeczki wielkości jednego kęsa.
- Polędwiczkę oczyścić, pokroić w kostkę, delikatnie rozbić dłonią i przesmażyć na oleju w garnku o grubym dnie. Gdy mięso się zarumieni, dodać do garnka pokrojoną w piórka cebulę oraz grzyby. Przyprawić.
- Wymieszać, smażyć na małym ogniu do momentu, gdy cebula się zeszkli, po czym całość zalać 2 szklankami wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa.
- Pod koniec gotowania dodać serek topiony i mieszać aż do rozpuszczenia. Serek zagęści sos i nada mu kremową konsystencję.
- Gulasz przełożyć do małych kokilek lub naczyń żaroodpornych. Wierzch naczyń zalepić płatami ciasta francuskiego. Na środku ciasta naciąć nożem krzyżyk, aby umożliwić uciekanie pary podczas pieczenia.
- Przed pieczeniem, ciasto można opcjonalnie posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem, aby lepiej się zarumieniło. Piec przez ok. 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do uzyskania złotego koloru.
4 komentarze
Super ? czym zastąpić mięso?
Myślę, że tofu czy tempeh w ulubionych przyprawach super się tutaj sprawdzi :)
Chcialabym sie zapytac czy jak sie nie ma swiezych grzybow mozna je czym innym zamienic?? Np. suszone grzyby lub pieczarki??
50 g suszonych grzybów można namoczyć i postępować dalej zgodnie z przepisem :) Wyjdzie równie pysznie!