Polędwiczki w szynce wyglądają jak masa roboty i przyznam szczerze, że sama nie mogłam uwierzyć jak ekspresowo się je przygotowuje! To dosłownie chwilka, a na stole ląduje bardzo elegancki, delikatny kawałek mięsa, który na pewno zachwyci Waszych gości. Do tego ziemniaczki w zupełnie innej odsłonie, młode i słodkie, pieczone w całości, rumiane od słodkiej papryki, z lekko chrupiącą skórką i puszystym środkiem. Takiej banalnej do przygotowania uczcie trudno się oprzeć.
Polędwiczki w szynce parmeńskiej i pieczone ziemniaczki
Drukuj przepisSkładniki
► polędwiczka wieprzowa [średnia ok. 400 g]
► szynka parmeńska [8-10 plastrów]
► młode ziemniaki [ok. 1 kg]
► olej [40 g / 4 łyżki]
Dodatkowo
► sól i pieprz
► papryka słodka KAMIS w dużym opakowaniu [1,5 łyżeczki]
► rozmaryn [pół łyżeczki]
Przygotowanie
- Ziemniaki umyć, oskrobać lub obrać i gotować przez ok. 20 minut. Odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodornego. Obtoczyć w 3 łyżkach oleju, łyżeczce papryki, oprószyć solą i pieprzem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25-30 min.
- Polędwicę oczyścić z błonek i przeciąć na 2 połówki. Obsypać solą, świeżo mielonym pieprzem i połową łyżeczki słodkiej papryki i rolując dłońmi po desce wetrzeć przyprawy w mięso.
- Plasterki szynki ułożyć na zakładkę na desce (po 4-5 plasterków), na środku położyć połówki polędwicy i zawinąć. Smażyć polędwiczki na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony (pamiętamy, że polędwiczka ma 4 strony :)). Po tym czasie powinna być różowa w środku. Jeśli mięso jest grubsze lub lubicie bardziej wypieczone, wystarczy przełożyć polędwiczki na ok. 5-10 minut do piekarnika razem z ziemniakami.
Smacznego!
Post powstał we współpracy z marką Kamis
4 komentarze
Ten przepis jest super! Moja polędwiczka musiała co prawda siedzieć w piekarniku z ziemniakami, bo była zbyt różowa w środku po wizycie na patelni, ale gdy już ją wyjęłam z piekarnika, to była pyszna. Ziemniaczki też ekstra. Całość od wejścia do kuchni i zaczęcia pracy do zjedzenia posiłku zajęła mi 1h 15 min, więc spoko czas jak na raki obiad. Do tego jeszcze pomidorek ze szczypiorkiem z solą i pieprzem mmmm :)
Dzisiaj na ruszt idą kabanosiki w panierce zobaczymy co z tego będzie ?❤️
Jestem ciekawa :D
Uwielbiam korzystać z Twoich przepisów:) sa proste i smaczne. Na jutrzejszy obiad przygotowałam polędwiczki, wyglądają wytwornie. Dziękuję:)