Kurczak miodowo-musztardowy to banalny i przepyszny pomysł na obiad, lunch czy choćby dodatek do sałatki lub kanapki. Sos, jak sama nazwa wskazuje, to jedynie musztarda i miód, całość przygotowuje się ekspresowo, a pracę wykonuje za nas piekarnik. Sam kurczak wychodzi soczysty, delikatny i ostro-słodki. Smakuje całej rodzinie i pasuje do wielu dodatków. Świetnie się przechowuje i można śmiało jeść go na zimno. To też fajna alternatywa dla sklepowych wędlin. Dzięki zawartości miodu w sosie, skórka lekko się karmelizuje i nadaje niesamowitego, głębokiego, pysznego smaku. Mam nadzieję, że skusicie się na kurczaka w tym wydaniu :)
Kurczak miodowo-musztardowy
Drukuj przepisSkładniki
► kurczak – piersi, udka, pałki, skrzydełka [500 g]
► miód [3 łyżki]
► musztarda [3 łyżki]
Dodatkowo
► sól i pieprz
Przygotowanie
- Kurczaka oczyścić i osuszyć za pomocą papierowego ręcznika, następnie oprószyć solą i pieprzem z obu stron.
- W miseczce wymieszać miód z musztardą. Do tego przepisu polecam użyć ostrej, wyrazistej musztardy (np. rosyjskiej, dijon, sarepskiej), nawet jeśli nie przepadacie za takim rodzajem na co dzień. Mniej wyraźna musztarda (np. delikatesowa, miodowa) może sprawić, że mięso będzie po prostu zbyt słodkie. Jeśli nie macie w domu ostrej, wyraźnej musztardy, do sosu można dodać trochę chili w proszku.
- Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i natrzeć marynatą musztardowo-miodową.
- Piec przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół). Po 20 minutach przewrócić kawałki mięsa na drugą stronę i posmarować dodatkową porcją sosu z dna naczynia.
- Podawać na ciepło lub zimno do obiadu, ziemniaków, ryżu lub we wrapie/na kanapce.
Smacznego!
1 komentarz
Polecam do sosu dodac sos sojowy i ketchup?