Halloumi to bardzo wyjątkowy ser, który idealnie sprawdza się w rozmaitych przepisach. Na blogu pojawił się już przepis na sałatkę z halloumi z patelni oraz moje ulubione burgery halloumi. Tym razem mam dla Was inny, banalny pomysł na wykorzystanie tego smakołyku – ,,frytki” z piekarnika. Idealne na przekąskę, imprezę, do sałatki, świetnie sprawdzą się też dla osób, które ograniczają węglowodany. Przygotujecie je błyskawicznie i bez żadnego problemu, a całą robotę odwali rozgrzany piekarnik. Ciekawy, wegetariański sposób na urozmaicenie jadłospisu!
Frytki halloumi z piekarnika
Drukuj przepisSkładniki
► ser halloumi [225 g / 1 kostka]
► skrobia ziemiaczana/z tapioki/kukurydziana [2 łyżki]
Dodatkowo:
► ulubione przyprawy (u mnie zioła prowansalskie) [1 łyżeczka]
Przygotowanie
- Ser halloumi odsączyć i odcisnąć papierowym ręcznikiem.
- Pokroić w kształt grubych frytek.
- Na talerzu rozsypać skrobię i wymieszać z przyprawami (nie dodawać do skrobii soli, tylko przyprawy np. czosnek granulowany, paprykę, zioła).
- Każdy kawałek obtoczyć w skrobii.
- Gotowe frytki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec w 200 stopniach przez 15-20 minut, aż frytki uzyskają złoty kolor.
Smacznego!
13 komentarzy
Oj
wYypadku
*wYpadku
Drogie Panie, Panowie i inne płcie. To nie jest ser wege. Absolutnie w żadnym wupadku
TAK!!
Vika, wygląda na to, że mamy ze sobą wiele wspólnego. Umawiamy się na wspólne gotowanie?
Czy ty właśnie zdefiniowałeś_aś moją płeć?
Dziewczęta. Apeluję o rozwagę i spokój. Bo zadzwonię na policję ;)
Madziu. Halloumi (bo tak się to pisze) to taki ser. Trochę szacunku dla wegatarian… pozdrawiam
Madziu. Szacunku trochę do wege dania. Halloumi to taki ser
Nie wiem co to halominaminimi ale sztos ogólnie. Jadę z tematem. Ostro
O mniams! Muszę tego spróbować <3 kocham halloumi!
To super się składa, teraz wszędzie te greckie tygodnie, więc można skorzystać :D