Pewnie kojarzycie sklepowe batony granola – wypełnione bakaliami, kokosem i czekoladą, chrupiące, sycące i słodkie. To idealna, szybka przekąska w drodze, do kawy a nawet w góry. Zapewne wiecie też, że składy takich batonów bywają naprawdę słabe. Z tym łatwym przepisem możecie przygotować je w domu, dużo taniej, prościej i zdrowiej. Podaję wersję podstawową, do której możecie dodać całą masę pyszności i ulubionych dodatków. Dzięki temu za każdym razem będą smakować inaczej :)
Proste batony granola
Drukuj przepisSkładniki
► masło orzechowe/z nerkowców/migdałowe [100 g / 4 łyżki]
► miód/syrop klonowy/syrop z agawy [100 g / 4 łyżki]
► płatki owsiane [160 g / 1,5 szklanki]
Przygotowanie
- Masło orzechowe podgrzać, aby było płynne. Można to zrobić w rondelku, na małym ogniu często mieszając lub w mikrofali w 10-15 sekundowych interwałach, także mieszając po każdym ponownym włączeniu.
- Do masła dodać miód i wymieszać.
- Do masy wrzucić płatki, wymieszać porządnie, aby wszystkie płatki były pokryte. Dodać ulubione dodatki: orzechy, suszone owoce, wiórki kokosowe, kawałki czekolady itp.
- Przełożyć do płaskiej formy (ja użyłam silikonowej keksówki o wymiarach 25×13 cm). Rozprowadzić i docisnąć dłonią, aby powstała równa warstwa.
- Piec przez 5-7 minut w 180 stopniach. Całkowicie wystudzić przed pokrojeniem.
11 komentarzy
Z syropem klonowym nie wychodzą rozpadają się po upieczeniu i ostudzeniu
Masło orzechowe podgrzewam w rądlu juz 20 min i nie rozpuszcza się.. Jaki może być powód
Nigdy nie zdarzyła mi się taka sytuacja, jakiej marki jest masło?
Bardzo dobre te batony!
Cieszę się bardzo! Smacznego :)
dzień dobry :) mam pytanie co do żywotności takich batonów: jak długo i w jakich warunkach je przechowywać? w lodówce? :) pozdrawiam
Dzień dobry :) U mnie trzymały w lodówce przez tydzień bez problemu. Mimo wszystko to świeże składniki, więc przy takich temperaturach jakie mamy, lepiej będzie trzymać je w chłodzie. Pozdrawiam!
Moje maslo orzechowe nie rozpuscilo sie. Zreszta w sumie niby jak.
Jak rozpuscilas maslo orzechowe?
W rondelku, na małym ogniu. Nie spotkałam jeszcze masła orzechowego, które by się nie rozpuszczało pod wpływem temperatury.
Są fantastyczne! :)
Dzięki mistrzu! :D