Dorwałam ten przepis przeglądając stare książki kulinarne Babci i wiedziałam, że musi pojawić się na blogu! Wprowadziłam kilka zmian i oto jest – oszczędna szarlotka na kruchym cieście, banalna do przygotowania. Dodatek budyniu zmienia nadzienie jabłkowe w kremowy mus, osobiście przypomina mi trochę ciacho jabłkowe z McDonald’s :) To idealne ciasto na weekend, najlepiej smakuje podane z lodami i bitą śmietaną!
Oszczędna szarlotka
Drukuj przepisSkładniki
► mąka pszenna/ mix bezglutenowy [300 g]
► masło [150 g]
► cukier puder [120 g / 1 szklanka]
► jabłka [1 kg]
► budyń śmietankowy/waniliowy [40 g / 1 paczka]
Dodatkowo:
► zimna woda [4-5 łyżek]
► cynamon [1 łyżeczka]
Przygotowanie
- Mąkę posiekać z zimnym masłem, dodać pół szklanki cukru pudru i wymieszać.
- Dodawać po łyżce zimnej wody i szybko zagnieść kulę z ciasta. Schłodzić w lodówce przez godzinę.
- Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, każdą ćwiartkę następnie w cienkie plasterki.
- W osobnym naczyniu wymieszać proszek budyniowy z drugą połową szklanki cukru pudru. Dodać do jabłek i wymieszać.
- Ciasto podzielić na 3 części. 2/3 rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki blachy. Wysypać jabłka, pozostałą 1/3 ciasta rozwałkować i przykryć jabłkowy farsz.
- Piec w 180 stopniach przez ok. 50 minut.
11 komentarzy
Kilka razy robiłam szarlotkę, a dziś wykorzystałam brzoskwinie w puszce do tego przepisu. Ciasto wyszło równie pyszne!
Rewelacyjny pomysł, dziękuję za komentarz! Zapisuję na listę do przetestowania w razie braku świeżych jabłek :)
Bardzo pyszna szarlotka!! W opisie nie było cynamonum jedynie w składnikach, dodałam przyprawę do szarlotki do jabłek. Smarowałam metalową blaszkę przed wyłożeniem, czy to konieczne? Czy jakieś inne owoce sprawdziłyby się zamiast jabłek?
Koniecznie do upieczenia. Polce lizać?
Jaki rozmiar blachy okrągłej ?
średnica 23 cm :)
Właśnie się piecze… pachnie… mhmh….
I jak tam wyszło? ;)
Zrobiłam .. obłędna ❤️
Cieszę się bardzo <3 Smacznego!
Oh zjadła bym, wygląda pięknie !
Dziękuję! Mam nadzieję, że spróbujesz, jest niesamowicie prosta do zrobienia :)