Chrupiący spód, kremowa masa sernikowa i soczyste owoce nokautują dobrze znaną, rozgotowaną owsiankę. Jeśli tak jak ja od zawsze masz problem ze wsunięciem tego popularnego, zdrowego śniadania, obiecuję, że już nigdy nie musisz do niego wracać – po co się męczyć, skoro można zaserwować sobie z rana pyszny deser! Po schłodzeniu idealnie nada się na upalne poranki. Uwaga – bardzo sycące!
Owsianka a´la sernik z brzoskwiniami (6 składników)
Drukuj przepisSkładniki
► płatki owsiane [30 g/3 łyżki]
► ziarna słonecznika [10 g/płaska łyżka]
► daktyle suszone [20 g/5 małych sztuk]
► chudy twaróg [100 g/pół kostki]
► jogurt naturalny [130 g/ 1/3 dużego opakowania]
► brzoskwinia [200 g/jedna spora sztuka]
Dodatkowo
► stewia [do smaku]
► ekstrakt waniliowy [kilka kropel]
Przygotowanie
Chrupiący spód:
Wymieszać w misce płatki owsiane, ziarna słonecznika i daktyle. Wysypać na deskę i grubo posiekać ostrym nożem. Całość podprażyć na suchej patelni, aż do uzyskania ładnego, złotego koloru.
Kremowa masa serowa:
Zblendować twaróg z jogurtem, słodzikiem (u mnie łyżeczka stewii) i odrobiną (ok. 3 kroplami) ekstraktu waniliowego na gładką masę.Proporcje dodatków będą się różnić w zależności od upodobań smakowych. W razie braku ekstraktu można dodać łyżeczkę cukru wanilinowego, ale podniesie to odrobinę kaloryczność i ilość węglowodanów. Masę schłodzić w lodówce.
Pokroić umytą brzoskwinię w grubą kostkę i całość ułożyć warstwowo.
23 komentarze
Pięknie pachnie podczas próżenia a później równie dobrze smakuje, mega dawka energii od rana, aż chce się wstać z łóżka 🥰
Właśnie skończyliśmy śniadanie z tym daniem w roli głównej i naprawdę przepyszne!!!
Cieszę się bardzo, smacznego 🥰
Jaka jest kaloryczność w porcji?
ok. 500 kcal, w razie potrzeby dokładniejszych obliczeń polecam myfitnesspal.com lub ilewazy.pl
Wygląda pysznie! Ile masa powinna się chłodzić w lodówce? Moje szkraby nie lubią czekać na śniadanie :( Można przygotować dzień wcześniej masę?
Uwielbiam owsianki, są pyszne i zjem każdą. Podoba mi się Twój przepis na owsiankę :)
Dziękuję i zapraszam częściej ;)
Dziękuję ;) Spróbuj, chociaż raz ;)
Nie jadam owsianek ale taką bym chętnie zjadła – witam w blogosferze, będę zaglądać :)
Świetnie się prezentuje :) Dawno nie jadłam owsianki a ta wygląda zachęcająco :p
Bardzo, bardzo. bardzo dziękuję ;) Wspaniała motywacja na początek ,,działalności'' ;) I zapraszam częściej, rzecz jasna!
Z jakiegoś konkretnego powodu? Przekonania? Nietolerancja? Przypadek? ;D
Ha, nigdy nie jadłam owsianki :)
Śliczna strona, piękne zdjęcia i smakowite przepisy! Dziękuje za komentarz, bo dzięki niemu odkryłam twojego bloga!!!
Jestem przekonana, że się da ;D
Jak już skombinuję jakiś przepis to spodziewaj się go na blogu ;D
U mnie odwiecznie ten sam problem: mogłabym nawet i zjeść rozgotowaną owsiankę, ale to cały czas smakuje słodko… :P
Nie da się zrobić owsianki z wołowiną? :D
Mam nadzieję, że zasmakuje. Dzięki za odwiedziny i daj znać jak wyszło ;)
Oczywiście, jestem bardzo ciekawa jak wyjdzie ;)
Dziękuję, to dodaje skrzydeł do dalszego rozwoju!
Pozwolisz, że skorzystam z przepisu? :)
Blog wygląda przecudnie, trzymam kciuki w dalszym rozwoju! Pomysł jest świetny (od razu przeczytałam wstęp) i na pewno przyda się wielu osobom :)
Podkradam przepis :) Kocham sernik więc już wiem, że będzie mi smakować ;D
takie śniadanka to ja lubię! :D
Ależ to pięknie wygląda:)