Ten przepis jest inspirowany ulubionym kremem czekoladowym Mojej Mamy <3 która jutro ma swoje święto. Powiedzmy sobie szczerze, kto nie lubi Nutelli? Nie wiem czy wiedzieliście, ale z dwóch prostych składników można zrobić najpyszniejsze na świecie lody – tak kremowe, że nie będziecie się mogli oderwać! Nie byłabym sobą, gdybym nie dodała jakiegoś zdrowego składnika, więc bazą będzie mleko kokosowe z puszki. I tu dobra wiadomość dla wegan i osób niejedzących laktozy – ten przepis sprawdzi się z każdym kremem czekoladowym ;)
Lody Nutella
Drukuj przepisSkładniki
► mleczko kokosowe z puszki [stała część mleczka (poza wodą) z 1 puszki]
► nutella [120 g / 4 spore łyżki]
Przygotowanie
- Puszkę mleka kokosowego schłodzić w lodówce przez 30 minut.
- Otworzyć puszkę i wyłożyć stałą część mleczka (bez wody) do miski.
- Za pomocą miksera ręcznego zmiksować na puszystą masę przypominającą bitą śmietanę.
- Dodać nutellę i ponownie zmiksować do połączenia składników.
- Przełożyć do pudełka i włożyć do zamrażalnika na przynajmniej 2-3 godziny.
9 komentarzy
Ja zawsze z pozostałej płynnej części mleczka kokosowego robię domowy budyń kokosowy. Pycha! :D
Brzmi bardzo ciekawie :D Nigdy nie próbowałam.
Lody są pyszne! Dla mnie sztos, będę robić częściej :) jak wykorzystać pozostałą wodę kokosową ?
Ja zwykle dodaję do koktajli :)
O tak!!!!
No niestety nutella to sam cukier (i tłuszcz) ;(
Haha, dzięki! <3
Brzmi obłędnie! Szkoda, że nie mogę teraz cukru :(
Mam ślinotok na sam widok :) Mega!
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/