Delikatne, maślane ciasto z letnimi owocami. W tym sezonie niewiele więcej do szczęścia potrzeba! To jeden z moich ulubionych słodkich przepisów, podkradłam go Mamie lata temu. Mam do niego niesamowity sentyment, ponieważ było dla mnie jednym z pierwszych, które zrobiłam samodzielnie. W domu często piekliśmy je cały rok, jesienią ze śliwkami lub brzoskwiniami z puszki. Pod koniec zawsze polane gęstym lukrem lub posypane cukrem pudrem. Ta wakacyjna wersja jest równie doskonała, pełna sezonowych, soczystych owoców. Mam nadzieję, że ten przepis zagości też w Waszych przepiśnikach. Oddaję go w Wasze ręce z pewnością, że ubarwi letnie spotkania, grille i lipcowe posiadówy przy kawie.
Jakie owoce będą pasować do ciasta maślanego?
Dobra wiadomość, bo pasować będą wszystkie! Na zdjęciu widzicie absolutny letni przesyt czyli maliny, jeżyny, borówki, czereśnie, truskawki i morele. Świetnie sprawdzą się też porzeczki, jagody, agrest czy rabarbar. W przypadku tych kwaśniejszych owoców, polecam zwieńczyć gotowe ciasto słodkim lukrem, aby zachować słodko-kwaśny balans.
Maślane ciasto z owocami
Drukuj przepisSkładniki
► masło [125 g]
► cukier [200 g / 1 szklanka]
► jajka [4 sztuki]
► mąka [200 g]
► olej o delikatnym smaku (np. rafinowany rzepakowy lub kokosowy) [4 łyżki]
► proszek do pieczenia [1 i 1/2 łyżeczki]
Dodatkowo
► sól [1/2 łyżeczki]
► cukier waniliowy [2 łyżeczki] lub ekstrakt waniliowy [kilka kropel]
► wybrane owoce [ok. 2 szklanki]
Przygotowanie
- Wszystkie składniki do tego przepisu powinny być w temperaturze pokojowej. Należy wyjąć je z lodówki przynajmniej godzinę przed przygotowaniem.
- W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem za pomocą miksera. Pod koniec ucierania dodać cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy.
- Do masy dodawać po jednej łyżce oleju i po jednym jajku i miksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Po dodaniu wszystkich jajek i całego oleju, do masy partami stopniowo dodawać suche składniki i miksować do połączenia.
- Gotowe ciasto przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (zostawić zapas papieru po bokach, aby łatwiej wyciągało się upieczone ciasto z blachy. Na wierzch wyłożyć owoce.
- Piec przez 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni lub do suchego patyczka.
41 komentarzy
Proszku do pieczenia 1 paczkę i pół łyżeczki ?
Proszku 1 paczkę i pół łyżeczki ?
Ja właśnie robię z sliwkami tylko w dużej blaszce mam nadzieję że wyjdzie
Cześć. A czy mogę zriobić z dwóch porcji w tortownicy. Chciałabym zrobić takie wyższe. Czy lepiej upiec jedną porcje?
Fajny przepis zwłaszcza teraz gdy mamy mnóstwo świeżych owoców
Zastanawiam się jednak czy szklanka mąki na tak duża blaszkę to nie za mało ?
Pozdrawiam
Pyszne, puszyste i leciutkie ciasto. Tylko jak dla mnie zdecydowanie za dużo cukru, dałam 160g cukru ale mogłam jeszcze mniej dać. Zrobilam z borówkami i śliwkami wyszło pycha napewno wrócę do tego przepisu 😀
Polecam, dziś robiłam, truskawki dałam mrożone 😊
Pyszne, dziś robiłam, tryskawki dałam mrożone. Polecam. 😊
Chciałabym upiec to ciasto, ale zastanawia mnie w przepisie ilość mąki- 200g. Czy taka ilość jest wystarczająca, biorąc pod uwagę ilość innych składników?
Pyszne ciasto. Przed chwilą upiekłam
Dziękuje za kolejny sprawdzony przepis:)
Ciasto łatwiusieńkie, przepyszne, puszyste,czytając komentarze zrobiłam od razu na dużą blache z podwójnej porcji ,wyszło genialne:)
Cieszę się niesamowicie i dziękuję za przetestowanie przepisu. Tym bardziej za zrobienie podwójnej porcji :) Pozdrowienia i smacznego!
Kolejny Twój przepis, który na stałe zagości w mojej kuchni <3 Próbowałam już to ciacho z brzoskwiniami z puszki, jabłkami, śliwkami, a dziś będzie wersja z truskawkami. Niebo w gębie! Paula, jak ja się cieszę że znalazłam Cię na IG. Jeszcze żaden kucharz nie zadowolił mnie swoimi przepisami w 100%, a Tobie się to udaje! Gdy wymyślę sobie coś do ugotowania/upieczenia, pierwsze co robię, to szukam przepisu u Ciebie. Robisz kawał dobrej roboty, dziękuję Ci za to! :) Pozdrawiam serdecznie! :)
Czy w sytuacji kiedy zdecydujemy się dodać owoce mrożone trzeba je najpierw rozmrozić czy można dać zamrożone? Pozdrawiam ?
Nie trzeba rozmrażać, ale nie dawać ich zbyt dużo, tak, żeby na siebie nie nachodziły, wtedy nie puszczą zbyt wiele soku :)
Ciasto pyszne i delikatne ;) Mimo mrożonych owoców wyszło super!
Bardzo się cieszę! Smacznego :)
Zrobiłam ze śliwkami, wyszło pyszne :)
Bardzo się cieszę :)
Ciacho przepyszne. Niestety nie mam takiej formy i piekłam w keksowce i czas pieczenia był wydłużony ale efekt końcowy był przepyszny. Rodzinka zadowolona.
Cieszę się niesamowicie, zwłaszcza jeśli rodzince smakowało :)
Super ciacho, nie może się nie udać :) Zniknęło zaraz po upieczeniu!
Cieszę się bardzo :) To sprawdzony od lat przepis od Mamy, nie może się nie udać :)
Jakiej wielkości blachy należy użyć?
„składniki na blachę 20 x 25 cm” :)
Dziękuję :) Zauważyłam po napisaniu komentarza.
Ciasto jest wspaniałe! <3 połowa zniknęła zanim zdążyło ostygnąć :D
Niesamowicie się cieszę, tym bardziej, że to nasz rodzinny przepis. Dziękuję! :)
Ciasto naprawdę przepyszne, zawsze wychodzi, jest puszyste i wspaniałe!
Dziękuję za przetestowanie przepisu i komentarz. Super, że wyszło i smakowało! :)
Spróbuję ze śliwkami jak tylko dopadnę jakieś :D
Jasne, to takie uniwersalne ciasto, które można zrobić z przeróżnymi owocami. Na pewno w sezonie ze śliwkami też będzie pyszne (można polać dodatkowo cynamonowym lukrem!).
Jak ja lubię takie proste i szybkie przepisy! Zmniejszyłam tylko ilość cukru i ciasto wyszło idealne. Zapisane do ulubionych, dzięki!
Ale się cieszę :) Jak najbardziej – ilość cukru zależy od preferencji, można sobie dobrać pod swój smak :) Dziękuję za przetestowanie przepisu!
Przepis bardzo słaby nie udało się ciasto tylko zmarnowane produkty
Bardzo mi przykro, że nie wyszło, musi być na to jakieś logiczne wyjaśnienie. Postępowałeś w 100% zgodnie z przepisem? Czasem zmiana niby nieznaczących szczegółów może wpłynąć mocno na finalny wypiek. Chciałabym pomóc jakoś rozwiązać ten problem. Co konkretnie się nie udało?
Bardzo puszyste delikatne i pyszne ciasto ?
Bardzo pyszne i delikatne ciasto ?
Cieszę się, że smakowało :)
Jak można zamienić mąkę na bezglutenową ?
Nie próbowałam niestety tego ciasta w wersji bezglutenowej, więc nie mogę nic obiecać :(