Kurczak piccata to bardzo proste i przepyszne danie, które zrobicie w niecałe pół godziny. Soczysta pierś z kurczaka w kremowym sosie na bazie białego wina z cytryną i kaparami. Klasycznie sos robi się jedynie na bazie masła, ja jednak podrzucam Wam dzisiaj moją ulubioną modyfikację z odrobiną słodkiej śmietanki. Dodaje świeżości i świetnie równoważy kwaskowaty posmak cytrynowego sosu. Takie danie smakuje idealnie z makaronem, ale równie dobrze można je podać z ryżem czy świeżą bagietką. Każdy wariant będzie pyszny!
Kurczak Piccata
Drukuj przepisSkładniki
► pierś z kurczaka [1 sztuka/ ok. 250-300 g]
► mąka pszenna [2 łyżki]
► masło klarowane [2 łyżki]
► śmietanka 30% [50 g / 5 łyżek]
► kapary w zalewie [2 łyżki]
► białe wytrawne wino [125 ml / 1/2 szklanki]
► sok z cytryny [2 łyżki]
Dodatkowo:
► sól i pieprz do smaku
► opcjonalnie świeża pietruszka do posypania
Przygotowanie
- Pierś pokroić na cienkie plastry (jak na kotlety do panierowania) i delikatnie rozbić tłuczkiem. Mnie z piersi średniej wielkości wyszły 3 cienkie kotlety o grubości ok. 1 cm.
- Każdy kawałek kurczaka oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Następnie obtoczyć mięso w mące.
- Na patelni rozpuścić masło i usmażyć kotlety na złoty kolor, ok.2-3 minuty z każdej strony.
- Usmażone mięso zdjąć na osobny talerz, a na patelnię wlać białe wino. Kiedy zacznie się gotować, wymieszać porządnie, dodać śmietankę i kapary. Redukować sos na małym ogniu, aż zgęstnieje i stanie się gładki.
- Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny. W tym momencie należy spróbować sosu i ewentualnie doprawić do smaku (solą, pieprzem lub większą ilością soku z cytryny).
- Do zredukowanego sosu ponownie dodać kurczaka i podgrzewać jeszcze przez 2-3 minuty.
- Kurczaka można podawać z makaronem (jak na zdjęciu), ryżem lub kaszą, ale równie dobrze smakuje ze świeżym pieczywem.
Notatki
Masło klarowane można podmienić na łyżkę zwykłego masła (82% tłuszczu) i łyżkę oleju lub oliwy.
Smacznego!
2 komentarze
Na Boga, nie pisze się „mi” na początku zdania. Musi być MNIE!!!
Poprawione. Dzięki, nie wiedziałam, człowiek się całe życie czegoś uczy.