Ten przepis mnie zaskoczył, bo wyszedł o wiele lepiej niż się spodziewałam. Jak się okazało, tortilla pszenna świetnie nadaje się na spód do pizzy! W środku pozostaje miękka, a brzegi, nawet mocno spieczone nie robią się twarde, tylko mocno chrupiące. To kolejny sposób na sprytne zagospodarowanie resztek z lodówki. Ja dziś przygotowałam najpopularniejszy rodzaj pizzy czyli kombinację szynka-pieczarki, ale jeśli capriciosa do Was nie przemawia zasada jak zwykle ta sama – na górę można wrzucić absolutnie wszystko! Na śniadaniową pizzę polecam jednak wbić jajko – efekt świetny :)
Śniadaniowa pizza z tortilli
Drukuj przepisSkładniki
► tortilla pszenna [1 placek]
► koncentrat pomidorowy [1 łyżka]
► polędwica sopocka [2 plasterki]
► pieczarki [1 średnia sztuka]
► tarta mozzarella [30 g / 3 łyżki]
► jajko [1 sztuka]
Dodatkowo
► szczypta soli
► szczypta ulubionych ziół (bazylia, oregano, prowansalskie)
Przygotowanie
Przygotowanie
- Koncentrat zmieszać z ziołami i solą i posmarować nim całą tortillę.
- Całą powierzchnię posypać serem (jeśli wolicie podpieczony ser to można dać go na górę, ja wolę przypieczone składniki i lekko ciągnący ser, więc w tym wypadku kładę go pod spód).
- Na górę wyłożyć resztę składników zostawiając miejsce na jajko w środku ,,pizzy”.
- Ostatnim krokiem jest wbicie jajka w sam środek.
- Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut (trzeba obserwować, białko powinno się ściąć, a żółtko pozostać lekko płynne).
- Podawać na ciepło lub zimno z ulubionymi dodatkami.
9 komentarzy
Tortilla w lodówce? Nie ma takiej informacji na opakowaniu że po otwarciu należy przechowywać w lodówce tylko szczelnie zamknięte w temp. pokojowej.
Można piec więcej niż jedną w piekarniku? Tak, aby 2 osoby zjadły śniadanie razem :)
Jasne :) Tylko wtedy trzeba obserwować i piec ,,na oko”, aż jajko się zetnie, polecałabym w 180 stopniach :)
Super, ja też uwielbiam z salami :D cieszę się bardzo, że znalazło się kilka inspiracji :D Pozdrawiam!
Uwielbiam pizzę tortille. Smakuje jak prawdziwa i mozna ja wziac z soba w pojemniczku :P ja robie z ketchupem niestety, z serem i salami :) uwielbiam :) dodatkowo jako ziola obowiazkowo czosnek granulowany i ziola prowansalskie :) Na Pani bloga trafilam szukajac nowych inspiracji i znalazlam <3 dziekuje
Świetnie! Dasz znać jak poszło ?<3
Mam nadzieję, że będzie smakowało! :)
Chyba mam tortillę w lodówce, więc na 100% wypróbuję ten przepis! :)
Świetny pomysł *-* Nigdy nie chce mi się poświęcać masy czasu na zrobienie ciasta, a akurat mam takie tortille w lodówce, więc wiem, co dziś będę szamać :D