Miałam kilka podejść do zdrowej wersji piernika i ten przepis uważam za najlepszy! Jest konkretny, sycący, ale wilgotny i delikatny zarazem. Pięknie rośnie w piekarniku, pachnie korzennymi przyprawami i nie wysycha nawet na następny dzień. Słodyczy nadaje mu tylko prawdziwy miód, bogata konsystencja to sprawka migdałów, a mokre, miękkie wnętrze osiągamy przy pomocy gotowanych buraków. Do tego jest bardzo prosty do wykonania! Bez glutenu, laktozy i rafinowanego cukru :)
Zdrowy wilgotny piernik wigilijny
Drukuj przepisSkładniki
► płatki owsiane [2 szklanki]
► migdały [1/2 szklanki]
► buraki gotowane [200 g]
► miód [4 łyżki]
► olej kokosowy [4 łyżki]
► jajka [3 sztuki]
► dowolne mleko [1/2 szklanki]
Dodatkowo
► przyprawa piernikowa [2 łyżki]
► kakao ciemne [2 łyżki]
► soda oczyszczona [1 łyżeczka]
Przygotowanie
- W malakserze lub młynku zmielić płatki z migdałami.
- Do powstałej ,,mąki” dodać gotowane buraki, żółtka jaj, olej, miód, mleko, sodę oczyszczoną i przyprawy. Zmiksować.
- W osobnej misce ubić na sztywno pianę z białek.
- Połączyć delikatnie masę z pianą i przelać do natłuszczonej blaszki (u mnie podłużna keksówka).
- Piec w 180 stopniach przez 40-45 minut, lub do suchego patyczka :)
- Dodatkowo, można użyć mojej zdrowej polewy czekoladowej, w wersji świątecznej zmieszanej z czubatą łyżką powideł śliwkowych.
17 komentarzy
Czy można czymś zastąpić migdały? (Synek uczulony na orzechy) ;(
Czy piernik dlugo utrzymuje świeżość?
Czy piernik dlugo utrzymuje świeżość?
Hej, jakie są wymiary keksówki, w której piekłaś piernik? :)
Zapomniałam dodać mleka!!! Piernik w piekarniku.Czekam co wyjdzie?
I jak poszło? :)
Buraczki są stare na najdrobniejszej tarce żeby powstała z nich taka hym pula? ☺ Pozdrawiam
Buraczki pokrojone czy starkowane ?
Tarkowane :)
czy wyczuwalne sa buraczki?
nie :)
Czy buraczki byly wazone przed ugotowaniem czy po? :)
po :)
Czy zamiast mielić płatki owsiane nie można poprostu zamienić na otręby owsiane??
Nie próbowałam, ale zdecydowanie skłaniałabym się ku zmielonym płatkom :)
wspaniale wilgotny :)
To przez buraczki :)