
Zielona fasolka w szynce parmeńskiej
Drukuj przepisSkładniki
► fasolka szparagowa zielona [500 g]
► szynka parmeńska [100 g]
► olej kokosowy [10 g / 1 łyżka]
Dodatkowo
► pieprz czarny [mała szczypta]
► czosnek granulowany [1/2 łyżeczki]
Przygotowanie
- Fasolkę umyć, odciąć końcówki i gotować w osolonym wrzątku przez ok 5-7 minut (nadal powinny być sprężyste, ale nie surowe).
- Ugotowaną fasolkę przelać zimną wodą, przełożyć do miski, dodać oleju i przypraw. Wymieszać.
- Plastry szynki pokroić wzdłuż na 4 długie paski.
- Zbierać fasolki po 5-6 sztuk, owinąć cienkim paskiem szynki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec przez 15 minut w 180 stopniach (po upływie 10 minut obserwować bacznie, być może będą gotowe wcześniej – wszystko zależy od szynki i zawartości tłuszczu).
- Podawać na ciepło lub zimno, jako dodatek lub przystawkę.
Smacznego!

4 komentarze
Super pomysł, zawsze przygotowywałam tak szparagi, nie pomyślałam, żeby zamenić na fasolkę :)
Ja uwielbiam szparagi w tej wersji <3 fasolki nie próbowałam :)
Bardzo fajnie wychodzi także z fasolką, też zaczęłam od robienia szparagów w ten sposób :)
Ja to samo! Fasolka jest opcją obowiązkową w takim razie :D