
Sos karmelowy nadaje się absolutnie do wszystkiego! Do lodów, babeczek, tarty, tortów i wszystkich słodkości jakie sobie wymarzycie. Robi się go szybko i może stać w lodówce przez kilka dobrych dni. Dla dodatkowego ,,kopa” na sam koniec można dosypać szczyptę soli morskiej – sos o smaku słonego karmelu będzie uwieńczeniem idealnego deseru.
Sos karmelowy
Drukuj przepisSkładniki
► cukier [1/2 szklanki]
► śmietanka 36% [1/2 szklanki]
► masło [30 g]
Dodatkowo
► woda [1/4 szklanki]
► sól [szczypta – opcjonalnie]
Przygotowanie
- Cukier wsypać do rondelka i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia. Nie mieszać!
- Kiedy masa zacznie bąbelkować, nie spuszczać jej z oka. Całość powinna przybrać złoty kolor. Jeśli będzie się karmelizować nierównomiernie, można zamieszać całość podnosząc rondelek i mieszając zawartość przez potrząsanie całością.
- Kiedy mikstura będzie miała złoty kolor, zdjąć garnek z ognia i położyć na desce.
- Powoli wlewać śmietankę wąską stróżką mieszając energicznie. Powinna się całkowicie połączyć ze skarmelizowanym cukrem.
- Kiedy sos będzie wymieszany dodać kawałki masła i mieszać do rozpuszczenia.
- Na sam koniec można dodać soli morskiej dla dodatkowego smaku.
10 komentarzy
Mmm, zjadłabym owsiankę z nim! :)
DO lodów w sam raz ! Ja zazwyczaj jeszcze trochę dłużej go gotuję, żeby kolor był ciemniejszy. A jak robię go więcej, to zawsze staram się wylać na blachę, żeby zrobić domowe krówki :)
Robiąc kiedyś babeczki snickersowe musiałam przygotować taki sos, ale zrobiły się grudki, może dlatego, że mieszałam od samego początku. Ale babeczki i tak były pyszne i robiąc je ponownie wykorzystam Twój przepis na sos :D
Wymagam tego sosu teraz natychmiast w połączeniu z lodami ;)
Zapraszam:
http://chrupacz-poranny.blogspot.com/
Uwielbiam :D
Poproszę trochę. Do wszystkiego :D
Mniam :)
Najlepszy! I faktycznie, idealny do wszystkiego! :)
Czy chodzi o śmietankę do kawy?
Słodka śmietanka 30% będzie tu najlepsza :)